1968. Od Wietnamu do Meksyku. Dziennik z przełomowego roku

Okładka książki 1968. Od Wietnamu do Meksyku. Dziennik z przełomowego roku autora Oriana Fallaci, 9788380311343
Okładka książki 1968. Od Wietnamu do Meksyku. Dziennik z przełomowego roku
Oriana Fallaci Wydawnictwo: Świat Książki reportaż
reportaż
Oriana Fallaci 1968. Dal Vietnam al Messico. Diario di un anno cruciale
2018-08-22
2018-08-22
Joanna Ugniewska

Kup 1968. Od Wietnamu do Meksyku. Dziennik z przełomowego roku w ulubionej księgarnii

Oceny książki 1968. Od Wietnamu do Meksyku. Dziennik z przełomowego roku

OPINIE i DYSKUSJE o książce 1968. Od Wietnamu do Meksyku. Dziennik z przełomowego roku

rewelacja!

rewelacja!

Świetny zbiór reportaży dla mnie wybitnej dziennikarki. Nie sądziłam, że rok 1968 był obfity w takie wydarzenie - edukacja szkolna kończy się raczej gdzie w okolicach II wojny światowej, bo nikt nie zdąży przerobić materiału. W każdym razie kiedy o wojnie w Wietnamie słyszałam (chociażby szeroka filmografia skłania do zaznajomienia się z tematem) to tak o masakrze w Meksyku nie miałam pojęcia. Intrygujące były dla mnie wywiady ze świadkami zamachu na Roberta Kennedy'ego. Głęboko poruszył mnie też temat barridas w Peru. Zaciekawił temat Indii - ich zupełnie odmiennej kultury, tego, że parapsychologia była zwyczajnym przedmiotem wykładanym na Uniwersytecie. Książkę polecam - myślę, że każdy znajdzie dla siebie jakiś reportaż szczególnie go interesujący.

Dopełnienie wiedzy historyczno-politycznej o spojrzenie naocznego świadka i uczestnika wydarzeń 1968 roku. Spojrzenie dziennikarki pełnej nieskrywanej pogardy dla bezsensowności wojny, którą napędzała chęć bycia w centrum tworzącej się historii i ujrzenia jej na własne oczy.
Wywiady z najbardziej wpływowymi postaciami sceny politycznej świata ukazują jej bezpośredni i kontrowersyjny styl, z którego jest znana. Wiele z tych wywiadów przeszło do historii; Fallaci wzbogaca nimi cały obraz konfliktu. Zadawała pytania, które wielu dziennikarzy obawiało się zadać. Oprócz wymienionych wywiadów i reportaży można odnieść wrażenie, że momentami mamy do czynienia z trzymającą w napięciu powieścią kryminalną. Czytamy przetłumaczone zapiski, listy, fragmenty zasłyszanych dyskusji; Fallaci sięga również po nietuzinkowe źródło – emocjonujący dziennik partyzanta wietnamskiego. Mamy dostęp do rozmów z osobami pochodzącymi z różnych środowisk, o różnych poglądach.
Fallaci, w reportażach z ‘68, pisze tak, abyśmy poczuli jak bezsensowna jest wojna, kiedy giną ludzie i znikają miasta.

570 użytkowników ma tytuł 1968. Od Wietnamu do Meksyku. Dziennik z przełomowego roku na półkach głównych
81 użytkowników ma tytuł 1968. Od Wietnamu do Meksyku. Dziennik z przełomowego roku na półkach dodatkowych

Oriana Fallaci
Oriana Fallaci
Oriana Fallaci była florentynką mieszkającą w Nowym Jorku. Wręczając jej doktorat honoris causa w dziedzinie literatury dziekan Colu mbia College w Chicago nazwał ją "jednym z najpoczytniejszych i najbardziej uwielbianych autorów na świecie". Jako korespondent wojenny śledziła losy wszystkich konfliktów zbrojnych naszych czasów, od Wietnamu po Bliski Wschód.

Cytaty z książki 1968. Od Wietnamu do Meksyku. Dziennik z przełomowego roku

Dodaj cytat z książki 1968. Od Wietnamu do Meksyku. Dziennik z przełomowego roku