Dreamland. Opiatowa epidemia w USA

Okładka książki Dreamland. Opiatowa epidemia w USA autora Sam Quinones, 9788381915267
Okładka książki Dreamland. Opiatowa epidemia w USA
Maciej Kositorny

Kup Dreamland. Opiatowa epidemia w USA w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dreamland. Opiatowa epidemia w USA

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dreamland. Opiatowa epidemia w USA

Kręcimy się w kółko i wciąż i od nowa, bardzo powtarzalne schematy rozlewania się opiatów na kraj. Nowe miejsce nowi kurierzy, nowa-stara organizacja dystrybucji, nowe-stare sposoby walki z procederem, nowy rozdział stara treść, wprost wyjęta z poprzednich rozdziałów. Całość wstrząsająca i dogłębnie wyjaśniająca prapoczątki ale też strasznie męcząca.

Niewykorzystany potencjał tematu. Książka o bardzo ważnym zjawisku, można powiedzieć, że nawet wyprzedziła swój czas, bo obecnie sytuacja jest znacznie gorsza niż w dniu premiery, 10 lat temu. Jednak jest z jednej strony przegadana, można by z niej śmiało odlać wodę i skrócić o jedną trzecią, a tylko by zyskała, bo jej złowrogi przekaz by się wyostrzył. Z drugiej, niestety tylko ślizga się po powierzchni kluczowej kwestii i krąży wokół najważniejszego pytania: dlaczego tak się dzieje? Autor słusznie wprawdzie zauważa, że to efekt degeneracji amerykańskiego modelu kapitalizmu. Powody są jednak bardziej złożone. To nie tylko słabość państwa, bezwzględność Big Farmy i sprzedajność niektórych lekarzy. Zniszczenie dokonało się bowiem głównie wskutek triumfu "logiki akcjonariusza". Kurs ma rosnąć, rosnąć, rosnąć! A dywidendy płynąć w ślad za tym. Tego zaś nie da się osiągnąć bez bezlitosnego, nie mającego końca cięcia kosztów i zwiększania rentowności za wszelką cenę. Wszystko to doprowadziło do zerwania cugli chciwości, która jak rak przeżarła całą tkankę społeczną i stworzyła grunt pod m.in. proceder z masowym przepisywaniem leków opioidowych, zbierających potem śmiertelne żniwo. Jednak moralna korupcja to bardziej skutek niż przyczyna. Autor zatrzymuje się w pół kroku, nie zgłębiając przesłanek strukturalnych (choć pisze o ucieczce miejsc pracy zagranicę) i na dodatek serwuje mdłe, naiwne, sentymentalne zakończenie, że "jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie", bo społeczność lokalna się odradza itp. No, niestety nie bardzo, bo po akcie I, czyli epidemii opiatowych leków na receptę, mamy dziś akt II, czyli epidemię fentanylu.

Strasznie męcząca ksiażka, co drugą stronę autor powtarza to samo.

Strasznie męcząca ksiażka, co drugą stronę autor powtarza to samo.

2729 użytkowników ma tytuł Dreamland. Opiatowa epidemia w USA na półkach głównych
354 użytkowników ma tytuł Dreamland. Opiatowa epidemia w USA na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dreamland. Opiatowa epidemia w USA

Cytaty z książki Dreamland. Opiatowa epidemia w USA