Hashtag
- Czwarta Strona
- 2018-07-18
- 2018-01-01
- internet kłamstwo literatura polska media społecznościowe mistyfikacja niebezpieczeństwo poszukiwanie szczęścia samotność szantaż thriller wyobcowanie zaginięcie
Jedna przesyłka zmieniła jej życie
"Twoja paczka już na ciebie czeka!" – brzmiała wiadomość, która wydawała się zwykłą pomyłką. Tesa nie spodziewała się żadnej przesyłki, niczego nie zamawiała w sieci – a nawet gdyby to zrobiła, z pewnością nie wybrałaby dostawy do paczkomatu. Jeśli nie musiała, nie wychodziła z domu.
Postanowiła jednak sprawdzić tajemniczą przesyłkę – i okazało się to największym błędem, jaki kiedykolwiek popełniła. Wpadła bowiem w spiralę zdarzeń, która miała zupełnie odmienić jej życie…
Gdy Tesa na nowo odkrywa swoją przeszłość, przez media społecznościowe przetacza się nowy trend. Kolejni internauci zamieszczają wpisy z hashtagiem #apsyda. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że osoby te od lat uznawane były za zaginione…
- 10 400
- 2 204
- 1 481
Szybko się czyta ale trochę pomieszane z poplątaniem
Szybko się czyta ale trochę pomieszane z poplątaniem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja pierwsza i wygląda na to że ostatnia ksiażka Mroza. Fabuła rwana, wymuszone i nierealne zachowania bohaterów. Jedyny plus, że lekko się ją czyta tylko co z tego jak na koniec nie wiadomo "co autor miał na myśli..." Ogólnie strata czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczny kryminał pełen intryg i zagadek, od którego ciężko się oderwać. Książka ukazuje czytelnikowi jak massmedia mogą negatywnie wpłynąć na nasze życie, a nawet przejąć nad nim kontrolę. Lektura obowiązkowa dla wszystkich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTragedia, nie idzie czytać książki już na samym początku zanudza,mdła.Na siłę pisana młodzieżowym językiem,za dużo porównań do seriali w dialogach.Przeczytałem mnóstwo książek ale ta jest beznadziejna i ostatnia od tego autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tochyba najsłabsza pozycja Mroza jaką czytałam. ciężko mi szła i jakoś do kupy się to nie składało
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziwna książka. Nieoczywista i do końca niewiadomo, co się wydarzy. Akcja raczej monotonna, dialogi nie powalają, ale nie byłam w stanie jej odłożyć. Musiałam znaleźć wytłumaczenia dla nieścisłości w trakcie fabuły.
A ona i tak pojawia się na dalszych stronach.
Albo to, że Igor miał na nazwisko Wada-Lendowski, a przecież typ o takim nazwisku jechał równo po Tesie wulgarnymi wyzwiskami na studiach. A teraz jest jej mężem. Później się okazuje, ze to wydarzenie pewnie jest fikcyjne i napisane przez Igora w książce "Mlody Łabędź "
To autor mógł sobie darować. Zbyt przekombinowane.
Irytowała mnie też Tesa, te ciągłe teksty o tym, że się poci, albo że obrywa skórki przy paznokciach... Za dużo tego.
Ogółem dużo zawiłości i kwestii poruszanych z różnych dziedzin (filozofia, socjologia, finanse, pogoń za pieniądzem..) Raczej niepotrzebnie. Za dużo informacji, aż głowa boli.
Uważam że zakończenie jest zbyt chaotyczne, niezgrane. Po co włączać w to wszystko Igora?
Możnaby zwyczajnie przyjąć przyjąć, że albo Krystian jest po prostu skrzywiony i ten cały plan to była jego zemsta za to, że Tesa go pozbawila kontroli nad soba i że Tesa ma psychozę i miesza fakty. To juz bardziej by sie to trzymalo kupy.
Generalnie narracja z różnych stron jest ciekawym pomysłem, ale pod warunkiem, że nie miesza sie za dużo w fabule.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNp to, że Tesa zginęła pod pociągiem i, że Strach musiał ją "wskrzesić" dlatego "gromadził armię".
A ona i tak pojawia się na dalszych stronach.
Albo to, że...
Od drugiej połowy totalna męka, kicz i krindż.
Od drugiej połowy totalna męka, kicz i krindż.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUżyte zostało tutaj mnóstwo nazw własnych marek, produktów, dzieł kultury, firm, przedsiębiorstw i trąci mi to kiczem. Fabuła w połowie się rozkracza, a zakończenie rozczarowuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo słaba pozycja R. Mroza. Głowna bohaterka, fabuła, zakończenie- nic, absolutnie nic mnie nie zachwyciło.
Dokończyłam lekturę na zasadzie ,,a wymęczę to jakoś".
Niestety, finał rozczarowujący. Aż szkoda było takiego samozaparcia.
Ponadto nurtuje mnie pytanie, czy autor przeczytał własne dzieło, zanim to opublikowano.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDokończyłam lekturę na zasadzie ,,a wymęczę to jakoś".
Niestety, finał rozczarowujący. Aż szkoda było takiego samozaparcia.
Uważam, że to naprawdę dobra książka. Nie polubiłam bohaterów, nie utożsamiam się z z żadnym z nich, nie przemawia do mnie myśl przewodnia... ale to wszystko było tak poplątane, że w pewnym momencie nawet nie chciało mi się myśleć, o rozwiązaniu zagadki, bo po prostu bolała mnie głowa. I ja to doceniam, bo fakt, że autor sam się w tym nie pogubił jest godne podziwu. Z tego samego powodu trudno mi ocenić, czy to wszystko się składa w logiczną całość, po prostu przyjmuję rozwój wydarzeń jakim jest i nie mam żadnych wyrzutów.