Witold Władysław Rajkowski. Podróżnik i orientalista

- historia
- Polskie Podróżopisarstwo i Reportaż XIX i XX wieku (tom 4)
- Księgarnia Akademicka
- 2018-06-20
- 2018-06-20
- Orientalistyka Bliski Wschód Polacy na Bliskim Wschodzie Witold Władysław Rajkowski Świat muzułmański II wojna światowa
Książka przybliża sylwetkę oraz dorobek orientalisty i podróżnika Witolda Władysława Rajkowskiego (1910–prawdop. 1957),postaci właściwie nieznanej. W pierwszej połowie XX w. był to jeden z niewielu obywateli polskich, którzy nie tylko podróżowali po Bliskim Wschodzie, ale tam zamieszkali, uczyli się języka arabskiego, różnych jego dialektów i, co najważniejsze, starali się poznać i zrozumieć realia miejscowe. Wchodzili w interakcje z ludnością. W prezentowanej publikacji przytacza się głównie jego relacje z odbytych podróży po Egipcie, Libii, Syrii, Libanie, Transjordanii oraz Iraku. Zakres tematyczny tekstów jest szeroki. Wzbogacone są o liczne fotografie, które w większości nie były nigdy publikowane, wykonane przez orientalistę, a pozyskane z prywatnych zbiorów rodziny W. Rajkowskiego.
Witold Rajkowski to: student polski w przedwojennym Kairze, badacz-orientalista, podróżnik, korespondent prasowy, pracownik Konsulatu Generalnego RP w Jerozolimie, agent polskiego wywiadu na Bliskim Wschodzie. Losy powojenne W. Rajkowskiego (od 1947 r. w Anglii) wpisują się w historie trudnych początków Polaków na obczyźnie.
...praca będzie cennym uzupełnieniem w dziedzinie badań nad dziejami orientalistyki na rynku polskim, bardzo ubogim w rodzimą i tłumaczoną literaturę tego typu. Sądzę, że znajdzie szerszy krąg odbiorców niż wąskie grono orientalistów. Stanowi bowiem oryginalne, dojrzałe i zwarte treściowo dzieło…
dr hab. Hieronim Kaczmarek prof. US
Publikacja ma niezaprzeczalny walor naukowy i wejdzie z pewnością do kanonu źródeł do dziejów etnologii i orientalistyki polskiej, jednakowoż jej zawartość, tematy, a także aparat naukowy, w jaki została opatrzona, czyni ją przystępną czytelnikom spoza branży...
dr hab. Grzegorz Nieć, prof. UP
Witold Władysław Rajkowski to postać kompletnie dziś zapomniana, tymczasem był to człowiek, który w latach 30., 40. i 50. był jednym z nielicznych Polaków tak dobrze znających Bliski Wschód. Dyplomata, agent wywiadu, dziennikarz, uczony. Trudno powiedzieć, która z tych ról była dla niego ważniejsza, zwłaszcza że jego życie również było pełne tajemnic, z których chyba największa dotyczy jego śmierci podczas wyprawy do Libii w roku 1957. Zagadki dotyczące postaci Rajkowskiego stara się rozwikłać redaktor tomu Antoni Przemysław Kosowski, który też zaopatrzył wybór tekstów swego bohatera w bardzo drobiazgowy komentarz dotyczący realiów geograficznych i kulturowych świata muzułmańskiego.
Teksty Rajkowskiego zamieszczone w tym tomie pokazują Bliski Wschód zupełnie inny niż ten znany nam dziś z mediów. Ropa dopiero zaczyna odgrywać swoją rolę podstawy gospodarki, konflikt żydowsko-arabski jeszcze nie wybuchł, państwa kolonialne "trzymają się mocno", a lokalna ludność żyje tak jak przed wiekami. Można powiedzieć, że Rajkowski w swych tekstach i zdjęciach uchwycił świat, który rychło miał zniknąć w związku z wielkimi przemianami po II wojnie światowej. Codzienne życie ubogich mieszkańców rejonu, wielkie miasta, wykopane spod piasków pustyni stanowiska archeologiczne, religijną mozaikę tego obszaru.
Tomasz Babnis
więcej Pokaż mimo to