Niezły pasztet na via Merulana

Okładka książki Niezły pasztet na via Merulana autora Carlo Emilio Gadda, 9788306034622
Okładka książki Niezły pasztet na via Merulana
Carlo Emilio Gadda Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Proza Światowa literatura piękna
Proza Światowa
Quer pasticciaccio brutto de via Merulana
2018-04-03
2018-04-03
Anna Wasilewska

Kup Niezły pasztet na via Merulana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niezły pasztet na via Merulana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niezły pasztet na via Merulana

Bierzesz do ręki kryminał, a tu barok: skojarzeń, języka, humoru. Tłumaczka zmieniła dialekt rzymski na jakiś niezwykły, komiczny język: "r" zamiast "l" ("ciężkie warizy", "wesorutka") itd. No i po co to? Nie mógł autor napisać "normalnie"? Pewnie mógł, ale wtedy nie byłoby zabawy. A fragmenty o Mussolinim - sam miód: "Obowiązywał teraz nowy wigor Mocnej Szczęki..." Dużo by pisać, bo książka bogata. Najlepiej samemu przeczytać.

Tłumaczka pisze w posłowiu, że "Powieść została przyjęta chłodno" i dopiero dzięki entuzjazmowi młodych awangardowych krytyków i pisarzy została uznała za wybitną. Niestety, podzielam chłód pierwszych odbiorców i zgadzam się z jedną z zamieszczonych niżej opinii "wymęczyła mnie strasznie". Może barocco gaddiano oddaje chaos i splątanie świata, ale czy jest to rzeczywiście aż takie nowe odkrycie filozoficzne i czy ten jednak wcale nie odkrywczy sąd trzeba od razu przekładać na literaturę, a w następstwie znęcać nad czytelnikami? Może "Pasztet..." brzmi lepiej po włosku, a właściwie w językowej włoskiej mieszance, w polskim przekładzie czuje się językowy fałsz, drażniącą nienaturalność.
Dodaję punkt za wszystkie epitety określające Mussoliniego.

221 użytkowników ma tytuł Niezły pasztet na via Merulana na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Niezły pasztet na via Merulana na półkach dodatkowych