Legiony polskie 1914-1918

- Wydawnictwo Literackie
- 2018-01-31
- 2018-01-31
- Legiony Polskie I wojna światowa
6 sierpnia 1914 roku. Pierwsza Kompania Kadrowa opuszcza budynki przy krakowskich Oleandrach i pod dowództwem Józefa Piłsudskiego wyrusza w kierunku granicy z Rosją. W Warszawie powstał już tajny Rząd Narodowy, który mianował go komendantem polskich sił zbrojnych. Przynajmniej tak twierdzi Piłsudski. Ale gdy legioniści docierają do Kielc, zamiast kwiatów witają ich zamknięte okiennice i wrogie spojrzenia. Tym razem legioniści nie wzbudzili entuzjazmu, ale to właśnie oni pod dowództwem Józefa Piłsudskiego, niezmordowanego awanturnika, po latach walki na frontach I wojny światowej powrócą do domów w wolnej Polsce, a wkrótce potem utworzą trzon armii, która odeprze bolszewików spod Warszawy.
W roku jubileuszu stulecia odzyskania niepodległości Andrzej Chwalba proponuje książkę, jakiej przez dekady brakowało na polskim rynku: napisaną żywym językiem popularną syntezę dziejów Legionów Polskich i legionistów, którzy po 1918 roku stanowili istotną część elit politycznych II Rzeczypospolitej, współtworząc historię Polski.
Andrzej Chwalba od lat uchodzi za historyka, którego książki czyta się jednym tchem. Nie inaczej jest i tym razem: militarne dzieje Legionów Polskich, broń i wyposażenie, zażarte spory między brygadami, posługi medyczna i duchowa, wreszcie wpływ legionowego etosu na popularyzację sportu, literatury i sztuki wśród Polaków – kompletna legionowa historia i mitologia w jednym pasjonującym tomie.
Postawiłam sobie za punkt honoru przeczytanie tej książki, ze względu na lokalną historię mojej miejscowości. Przed rozpoczęciem lektury miałam wątpliwości czy uda mi się dotrwać do końca. Mogę jednak uczciwie powiedzieć, że przy odrobinie dobrej woli, można czerpać nie tylko konkretną wiedzę ale i przyjemność z opowieści o Legionach. Popularnonaukowy styl będzie pomocny także dla tych, którzy na co dzień nie zajmują się historią, ale chcieliby poszerzyć nieco swoją wiedzę i rozumienie wydarzeń z przeszłości. Myślę, że zdecydowanie warto się tego podjąć :)
więcej Pokaż mimo toPanie Profesorze: dziękuję. W mojej ocenie tak należy pisać o historii: zajmująco, lekko, ale z poszanowaniem dla faktów. Praca prof. Chwalby niesamowicie mnie wciągnęła i stała się ulubioną lekturą pierwszych dni pandemicznego przestoju. Niby te kilkadziesiąt lat temu uczyłem się na lekcjach historii o czynie legionowym, ale dopiero wizyta na cmentarzu wojskowym w Łowczówku pod Tarnowem sprawiła, że bardziej zainteresowałem się tematem Legionów. Potrzebę pogłębienia wiedzy poczułem oglądając film "Legiony" Dariusza Gajewskiego. I tę potrzebę, wywołaną dwoma czynnikami, zaspokoiła książka prof. Andrzeja Chwalby. Dzięki niej nie tylko poznałem bardzo czytelnie zarysowany kontekst historyczny w którym powstały Legiony Polskie, ale i same okolicznośc powstania, różnice pomiędzy I i II Brygadą, konflikt Piłsudskiego i jego otoczenia z Komendą Legionów. Do tego przeciekawy opis szlaku bojowego, kryzysu przysięgowego i osadzenia niepokornych legionistów w Szczypiornie. Do tego masa anegdotek, czasami smakowitych jak o areligijnośći dużej części żołnierzy I Brygady i ich wesołym podejściu do życia i nierzadko wojny. Gorąco polecam!
Panie Profesorze: dziękuję. W mojej ocenie tak należy pisać o historii: zajmująco, lekko, ale z poszanowaniem dla faktów. Praca prof. Chwalby niesamowicie mnie wciągnęła i stała się ulubioną lekturą pierwszych dni pandemicznego przestoju. Niby te kilkadziesiąt lat temu uczyłem się na lekcjach historii o czynie legionowym, ale dopiero wizyta na cmentarzu wojskowym w...
więcej Pokaż mimo toO ile pierwsza część książki jakoś mocno mnie nie zaskoczyła ( walki, kryzys przysięgowy, wielka polityka ),bo były to dla mnie fakt ogólnie znane, to część druga ukazujące społeczne tło Legionów jest fantastyczna. Autor opisał nam co kierowało ludźmi zaciągającymi się do tej formacji i jej przekrój społeczny co udało się mu bardzo dobrze.
Mamy ukazany zarys służb tyłowych (duszpasterstwo, medycy itp.). Szkoda, że tak mało o legionowej żandarmerii.
Autor co ważne nie bał się ukazać ludzkich przywar żołnierzy m.i.n. grabieże na ludności cywilnej zwłaszcza na Wołyniu.
Dla fanatyków wojskowości jest nawet dokładny opis umundurowania, uzbrojenia i wyposażenia legionisty.
więcej Pokaż mimo toMamy ukazany zarys służb...
Jak pisał Michał Sokolnicki, Legiony to opowieść o tym, „jak z małych początków dochodzi się do rzeczy wielkich, jak z ogniw tworzyć łańcuchy”.
Legioniści byli przedstawicielami ostatniego pokolenia walczącego o przywrócenie Polski na mapę Europy. Warto sięgnąć po książkę prof. Andrzeja Chwalby, ponieważ w kontekście setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości odkrywa on na nowo i nieco demitologizuje historię zarówno samych Legionów jak i wojny, która przyniosła Polsce tak wyczekiwaną wolność.
więcej Pokaż mimo toLegioniści byli przedstawicielami ostatniego pokolenia walczącego o przywrócenie Polski na mapę Europy. Warto sięgnąć po książkę prof. Andrzeja Chwalby, ponieważ w kontekście setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości...
monografia kompletna
monografia kompletna
Pokaż mimo toPierwsza część książki bardzo dobra a w drugiej momentami czułem się znudzony, ale de facto jako całość zmieniła moje wcześniejsze wyobrażenie o legionach i mogę uczciwie powiedzieć ,że jestem po niej mądrzejszy w naszej kwestii niepodległościowej, polecam
Pokaż mimo toKsiążka została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to militarna historia Legionów, w której opisano narodziny, działania wojenne legionistów oraz spory wewnątrz organizacji. Druga część koncentruje się już na społecznym wymiarze Legionów. Te fragmenty skupiają się na takich aspektach jak werbunek, motywy zaciągu, umundurowaniu, uzbrojeniu, opiece medycznej, duszpasterstwie czy sporcie. Nie brakuje też opisów roli kobiet czy kultu Piłsudskiego w Legionach. Z pewnością nie powiedziałbym, że jest to hagiografia tej formacji wojskowej. Autor często w krytycznych słowach odmalowuje konflikty w łonie Legionów, czy to na płaszczyźnie pojedynczych jednostek (Piłsudski vs. Sikorski),rywalizacji poszczególnych brygad, czy sporach z Komendą Legionów, ale także opisując relacje z Austro - Węgrami oraz Niemcami. Lektura jest o tyle przyjemna, że Chwalba często cytuje legionistów, przytacza wiersze i piosenki żołnierzy. Ponadto, trzeba wspomnieć o ogromnej liczbie ilustracji, które zdobią książkę. Miłym dodatkiem jest również indeks nazwisk. Jeśli czegoś mi brakowało, to z pewnością kilku map, które przedstawiały by szlak bojowy Legionów.
Książka została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to militarna historia Legionów, w której opisano narodziny, działania wojenne legionistów oraz spory wewnątrz organizacji. Druga część koncentruje się już na społecznym wymiarze Legionów. Te fragmenty skupiają się na takich aspektach jak werbunek, motywy zaciągu, umundurowaniu, uzbrojeniu, opiece medycznej,...
więcej Pokaż mimo toMonografia Legionów Polskich stanowiąca udane połączenie pozycji popularnonaukowej i popularyzatorskiej, napisana zarazem w sposób przejrzysty i bardzo przyjemnym językiem. Książka dzieli się na dwie części. W pierwszej prof. Chwalba opisuje w sposób chronologiczny wojskowo-polityczne dzieje Legionów od wymarszu strzelców aż do procesów legionistów w Marmaros-Sziget. Autor opisuje zarówno szlak bojowy całej formacji jak i wszelkie rozgrywki polityczne toczone wokół Legionów. Bardzo podobało mi się to, że prof. Chwalba opisując dzieje militarne nie ogranicza się do suchego wymieniania dat, nazw formacji i miejsc walk, ale umiejętnie balansuje pomiędzy opisem sytuacji strategicznej, a wspomnieniami uczestników walk. Druga część to historia społeczna Legionów. Autor opisuje w tej części problemy werbunku, przekrój społeczny i klasowy ochotników, a także uzbrojenie i umundurowanie żołnierzy. Dotknięto też problemów opieki medycznej, kapelanów czy spędzania wolnego czasu. Druga część jest nieco krótsza i niektóre tematy opisuje w sposób ogólny i skrótowy, ale nie zmniejsza to w mojej ocenie jej wartości. Ciekawa książka.
PS. Książka jest bardzo ładnie wydana, jak to zwykle bywa w przypadku pozycji historycznych Wydawnictwa Literackiego (dużo świetnych zdjęć wkomponowanych w tekst). Jedyny zgrzyt to dosyć liczne literówki czego sobie nie przypominam przy książkach tego wydawcy...
Monografia Legionów Polskich stanowiąca udane połączenie pozycji popularnonaukowej i popularyzatorskiej, napisana zarazem w sposób przejrzysty i bardzo przyjemnym językiem. Książka dzieli się na dwie części. W pierwszej prof. Chwalba opisuje w sposób chronologiczny wojskowo-polityczne dzieje Legionów od wymarszu strzelców aż do procesów legionistów w Marmaros-Sziget. Autor...
więcej Pokaż mimo toBardzo fajna książka, zwłaszcza część II poświęcona społecznemu tłu legionów i legionistów. Zdecydowanie brakowało takiej pozycji.
Pokaż mimo toTrochę sam cofnąłem się do okresu pierwszej wojny światowej i sytuacji tam młodych i starszych polaków!