Twórczość nr 10 / 2017

- czasopisma
- Instytut Książki
- 2017-10-20
- 2017-10-20
Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki, „I. Piosenka o warszawskich antykwariatach”, „II. Piosenka o górze ketrelu”, „III. Przeciwskazania; IV. Sprawunki”, „V. Piosenka o pastuszku z Wólki Krowickiej”, „VI. Piosenka wiedeńska”, „VII. Jazda”, „VIII. Rozpoznanie”, „IX. Słodziak”
Krzysztof Bielecki, „Nóż (Fragmenty)”
Anna Nasiłowska, „Lato”, „Notatka”, „Supermarket”, „Zeus”, „Motyl”, „Cykady”, „Kasjerka”, „SMS do Asi, ze statku przy dużej fali”, „Zielona jaszczurka”
Szczepan Kopyt, „Prawda powtarzana tysiąc razy staje się kłamstwem”
Kasper Bajon, „History of Human”, „Piosenka o Grochowie”, „Adelè d’Angers”, „Anabel”, „Pétanque”, „El Cotillo”
Karol Maliszewski, „Od krytyka przegranego do patrona młodych. Henryk Bereza jako krytyk po 1989 roku”
Jakub Nowacki, „Tadeusz Komendant, tak jak go widzę”
Xawery Stańczyk, „Nowy dach”, „Waserwaga”, „Gagarina, kwiecień”, „Ilu imigrantów przyjął Watykan?”, „Order Orła Białego dla Szewacha Weissa”
BYŁO I BYŁO
Józef Duriasz, „«Dziady» Dejmka. Apokryf”
KSIĄŻKA MIESIĄCA
Leszek Bugajski, „Trudne trwanie do kropki”
[Marian Pilot, „Niebotyki”]
WŚRÓD KSIĄŻEK
Janusz Drzewucki, „Między intelektem a wyobraźnią”
[Ewa Lipska, „Czytnik linii papilarnych”, „Wiersze wybrane”]
Małgorzata Pieczara-Ślarzyńska, „Czasoprzestrzeń powiązań międzyludzkich”
[Ewa Sonnenberg, „Wiersze dla jednego człowieka”, „Hologramy”]
Piotr Kępiński, „Ćwiczenia uzupełniające z Różewicza”
[Tadeusz Różewicz, „Wiersze i poematy z «Twórczości» (1946−2005)”]
Wojciech Rusinek, „Heraklit z Woli”
[Jerzy Sosnowski, „Fafarułej czyli pastylki z pomarańczy”]
Magdalena Boczkowska, „Miasto, które widziało wojnę”
[Sylwia Zientek, „Hotel Varsovie. Klątwa lutnisty”]
Kamila Czaja „«Lubiewo» w cieniu Foucaulta’
[Remigiusz Ryziński, „Foucault w Warszawie”]
Leszek Żuliński, „Fenomen Lema”
[Agnieszka Gajewska, „Zagłada i gwiazdy. Przeszłość w prozie Stanisława Lema”]
NA WIDNOKRĘGU
Adam Krzemiński, „Między apokalipsą a utopią”
Anna Baranowa, „Józef Czapski – niepokoje malarza”
„Blask Czapskiego”. Z Murielle Gagnebin rozmawia Magda Rodak
Elżbieta Baniewicz, „Maja Kleczewska – radykalizm i polityka”
PRZEGLĄD ZAGRANICZNY
Agnieszka Kumor, „Francja”
Agnieszka Kumor, „Wielka Brytania”
NOTY
Henryk Waniek, „Mistrz Erwin”
Andrzej Sznajder, „Polskie spotkania z «Wielkim Buddenbrookiem»”
Jerzy Olek, „Gigale”
Kazimierz Głaz, „Welcome home”
KSIĄŻKI NADESŁANE
NUTOWANIA