12 tajemnic chrześcijaństwa, które rzuciły wyzwanie nauce

- religia
- Douze énigmes qui défient la science
- Esprit
- 2016-03-30
- 2016-03-30
- Anna Kocot
Czy figura może płakać?
Jak to możliwe, że ciała nie ulegają zepsuciu?
Co sądzić o „tańcu słońca” w Fatimie?
Jaką tajemnicę skrywa słynny Całun Turyński?
I czym naprawdę są stygmaty?
Historyk i dziennikarz Patrick Sbalchiero przeprowadza pasjonujące śledztwo, rozwiązując dwanaście największych tajemnic historii Kościoła. Bezlitośnie konfrontuje je z nauką, rozstrzygając ostatecznie zawzięty pojedynek wiary z chłodnym, analitycznym umysłem badacza. Jeśli sądziłeś, że współczesny świat udzielił już odpowiedzi na wszystkie pytania, ta książka z pewnością będzie dla ciebie zaskoczeniem. Autor dowodzi bowiem, że historia to także tajemnicze zdarzenia, wobec których naukowa metoda jest bezsilna.
Dodaj cytat z książki 12 tajemnic chrześcijaństwa, które rzuciły wyzwanie nauce
Dodaj cytat
"12 tajemnic..." to książka po którą sięgnął z zainteresowaniem. Liczyłem na ciekawą polemikę pomiędzy wiarą i rozumem. Niestety, otrzymałem pobieżny, sklepiony naprędce, zbiór multum przykładów cudów jakie wystąpiły w chrześcijaństwie. Autor uważa siebie za osobę, która podeszła do tematu z dystansem i w sposobu bezstronny kierowała się podczas pisania książki. Wolałbym postawę osoby poszukującej niż wiedzącej.
Sądzę, że ilość informacji jest za duża do zawartości tej książki, a wiadomości rzadko wykraczają po za treści jakie można znaleźć np. w łatwo dostępnej Wikipedii. Co ciekawe uważam się za osobę wierzącą ale autor umiejętnie zamiast wzbudzić moje zainteresowanie i przekonanie o prawdziwości zdarzeń, bardziej przytłoczył i zniechęcił.
Choć mam zastrzeżenie do tej książki, to nie żałuję jej kupna (cena przystępna). Jest takim wstępem, wprowadzeniem do dalszego pogłębiania tematu cudów.
więcej Pokaż mimo to