Ogród pełen smaków
- Kategoria:
- hobby
- Tytuł oryginału:
- Grow for Flovour
- Wydawnictwo:
- Buchmann
- Data wydania:
- 2015-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-01-01
- Liczba stron:
- 224
- Czas czytania
- 3 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328028067
- Tłumacz:
- Hanna Turczyn-Zalewska
- Tagi:
- ogród poradnik uprawa warzyw
Pięknie wydany, praktyczny poradnik dla początkujących (i nie tylko) miłośników sztuki ogrodniczej. Niewiele produktów smakuje tak dobrze jak warzywa z własnego ogrodu. Nawet najmniejsza powierzchnia do uprawy warzyw i owoców bez nawozów daje dużo satysfakcji i jest źródłem zdrowych produktów. Przydomowe ogródki (a w wersji miejskiej balkony i tarasy) wracają do łask. Sadzenie kwiatów i drzewek jest modne, zajmuje uwagę oraz czas nie tylko seniorów. Młodzi ludzie coraz częściej, dbając o zdrowie i sylwetkę, interesują się uprawą roślin, kupują akcesoria związane z ogrodnictwem, szukają też pomocnych publikacji książka Jamesa Wonga jest dla nich idealną pozycją. James Wong prowadzi w telewizji brytyjskiej program zbliżony do polskiego programu "Maja w ogrodzie". Poleca ekologiczne uprawy warzyw i owoców, znany jest z ciekawych aranżacji ogrodów.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 9
- 7
- 5
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Wielu znajomych pyta mnie skąd wiemy jak należy uprawiać warzywa, gdzie zdobyliśmy tę wiedzę i czy to jest bardzo trudne. Powiem szczerze, że nie mam ulubionych pozycji ogrodniczych. Korzystam z krótkich notatek i grafik na tyłach torebek z nasionami, podczytuję kilka starych książek ogrodniczych w stylu "Działka moje hobby", "Ogród biodynamiczny" czy "Rok na działce", a gdy trafi się problem, na który nie znajduję w tych publikacjach rozwiązania, pytam mamy i sąsiadów lub wchodzę na portal niepodlewam.pl.
Żadne z tych miejsc nie jest idealne. Tył torebki z nasionami ma ograniczenia powierzchniowe i siłą rzeczy nie wszystko jest tam napisane. Chcąc mieć własne nasiona, takich torebek w ogóle się nie używa. W książkach wiele zagadnień jest pomijanych, sporo warzyw i ziół w ogóle nie zostało opisanych, a problemy z chorobami i szkodnikami roślin rozwiązuje się chemicznymi środkami, których ja używać nie chcę. Mama i sąsiedzi nie wiedzą wszystkiego. Pozostaje Internet, w którym informacji (często sprzecznych) jest mnóstwo, ale do niego podchodzę z dystansem i umiarem.
Jakiś czas temu dostałam książkę "Ogród pełen smaków" Jamesa Wonga. To pozycja zarówno dla pasjonatów ogrodnictwa, którzy dłubią w ziemi już jakiś czas, jak i początkujących laików. Oczarowuje najapetyczniejszymi zdjęciami świata i zabawnymi grafikami, wciąga, inspiruje, otwiera oczy i zachęca by uprawiać własny ogródek, choćby na kilkumetrowym balkonie lub jeszcze mniejszym oknie.
Choć książka Jamesa Wonga nie podaje rozwiązań na wszystkie problemy związane z uprawą warzyw i owoców, a o wielu z nich nawet nie wspomina, jest wyjątkowa pod kilkoma względami.
Tradycyjne książki ogrodnicze pokazują jak przy jak najmniejszym nakładzie pracy wyhodować jak największe zbiory. James Wong skupia się raczej na tym, by owoce pracy ogrodnika miały niepowtarzalny smak i wartości odżywcze! Obala wiele ogrodniczych mitów, prezentuje moc odmian truskawek, gruszek, wiśni, śliwek, winogron, borówek, malin i jeżyn, pomidorów, papryk, kukurydz, buraków, cebul, sałat, groszków, cukinii, kabaczków i dyń. Proponuje proste i naturalne zabiegi pielęgnacyjne i zachęca do eksperymentowania.
Co zrobić by burak był słodki? Czy marchew musi być zawsze pomarańczowa, a kukurydza żółta? Jak sprawić by zioła miały wyrazisty smak i rosły długo? Kiedy zbierać sałatę i co robić by była chrupiąca oraz orzeźwiająca? Jak włożyć gruszkę do butelki? Jak wyhodować chili? W książce Ogród pełen smaków znalazłam odpowiedzi na te i bardzo dużo innych pytań. Dowiedziałam się również, że w klimacie umiarkowanym można uprawiać słodkie ziemniaki, figi, persymony, trufle, liście laurowe, szafran i migdały, a grzyby najlepiej rosną w koszu na pranie. ;) Faktem, że można jeść kwiaty i chwasty fascynuję się już od jakiegoś czasu, ale autor zaskoczył mnie również na tym polu, opisując rośliny, których nie znałam.
Książka Jamesa Wonga to nie tylko wskazówki ogrodnicze, ale także sporo przepisów na dania z własnoręcznie wyhodowanych warzyw, receptury na orzeźwiające napoje i pysznościowe nalewki oraz porady jak suszyć, przetwarzać i przechowywać zbiory.
Lody z kukurydzy? Dżemy z kwiatów? Wszystko da się zrobić - nie wiem jeszcze jak te rzeczy smakują, ale na zdjęciach wyglądają niezwykle apetycznie!
Więcej na: ekoeksperymenty.blogspot.com
Wielu znajomych pyta mnie skąd wiemy jak należy uprawiać warzywa, gdzie zdobyliśmy tę wiedzę i czy to jest bardzo trudne. Powiem szczerze, że nie mam ulubionych pozycji ogrodniczych. Korzystam z krótkich notatek i grafik na tyłach torebek z nasionami, podczytuję kilka starych książek ogrodniczych w stylu "Działka moje hobby", "Ogród biodynamiczny" czy "Rok na działce",...
więcej Pokaż mimo to