Fotografia portretowa w naturalnym świetle. Jak to robią najlepsi
W każdym człowieku tkwi piękno, które można wydobyć na fotografii. Dobre zdjęcia portretowe urzekają, przykuwają uwagę i budzą emocje - niezależnie od tego, czy zostały wykonane w plenerze, czy w pomieszczeniu. Jeśli masz za sobą próby fotografowania ludzi, pewnie już wiesz, że aby tworzyć wyjątkowe portrety, trzeba posiąść sporą wiedzę. Jeśli się nie ma czasu na wyczerpujące studiowanie trudnych książek, najlepiej znaleźć mentora, który zdradzi swoje sekrety i wyjaśni wszystkie ważne sprawy: jak przygotować sprzęt, jak się zabrać do robienia zdjęć i jak je retuszować. Teraz masz okazję uczyć się od prawdziwego mistrza fotografii portretowej!
W tej niezwykłej książce znajdziesz całą wiedzę, jakiej potrzebujesz do tworzenia wspaniałych portretów w naturalnym oświetleniu. Opisano tu sekrety warsztatu, sprawdzone techniki i triki profesjonalistów. Omówiono kwestie potrzebnego sprzętu, ustawień aparatu fotograficznego i późniejszego edytowania zdjęć. Dowiesz się, jak portretować w świetle wpadającym przez okno, jak radzić sobie z ostrym światłem w plenerze i jak fotografować w trudnych warunkach. Na pewno spodobają Ci się wskazówki dotyczące retuszu i... gotowe receptury na zdjęcia portretowe. Układ książki ułatwia odnajdywanie potrzebnych informacji: na jednej stronie omówiono tylko jeden temat!
Najciekawsze zagadnienia:
sekrety uzyskiwania wyrazistej ostrości zdjęć portretowych
porady dotyczące ustawień aparatu najlepszych dla fotografii portretowych
tajniki panowania nad światłem, również ostrym i jaskrawym
techniki separacji planów i miękkiego rozmywania tła
cenne (dosłownie!) wskazówki dotyczące wyboru sprzętu i akcesoriów
Nie znajdziesz lepszej publikacji o fotografowaniu ludzi!
Dodaj cytat z książki Fotografia portretowa w naturalnym świetle. Jak to robią najlepsi
Dodaj cytat
Książka opisuje wiele aspektów związanych z fotografia. Dla mnie bardzo pomocna, wyjaśniła wiele kwestii oraz nauczyła kilka rzeczy. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Fotografia portretowa w naturalnym świetle” to dobrze opracowany poradnik, który jest interesującą bazą wiedzy dla każdego fotografa. Wiedza została przekazana w bardzo przystępnej formie ale wymaga od czytelnika minimalnej znajomości podstaw fotografii, gdyż autor używa fachowej terminologii. Przekazuje wiele profesjonalnych technik i trików bazując na własnym doświadczeniu. Omawia zagadnienia związane z doborem sprzętu, ustawień aparatu, tworzenia odpowiednich warunków oświetlenia, tła i późniejszej edycji zdjęć. Podpowiada jak fotografować przy świetle wpadającym przez okno, jak radzić sobie z ostrym światłem słonecznym, jak uniknąć prześwietleń, w jaki sposób uzyskać rozmyte tło czy jak fotografować w plenerze. Przybliża tematykę przysłony, ustawienia czasu i czułości ISO oraz zwraca uwagę na najczęściej popełniane błędy.
Fotografowanie nie kończy się wraz z naciśnięciem spustu migawki. To dopiero początek do dobrze zrobionego zdjęcia, gdyż ważna jest także jego obróbka. Jest to niezwykle istotne zagadnienie i dlatego zostało ono ujęte w osobnym rozdziale. Pokazuje co można poprawić i w jaki sposób za pomocą popularnych programów komputerowych, by końcowy efekt był jak najlepszy. Uchyla także kulisy pracy z modelem, omawiając poszczególne jej etapy począwszy od wstępnej rozmowy aż do ostatecznego efektu.
Cała recenzja: https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2021/02/712-fotografia-portretowa-w-naturalnym.html
Książka „Fotografia portretowa w naturalnym świetle” to dobrze opracowany poradnik, który jest interesującą bazą wiedzy dla każdego fotografa. Wiedza została przekazana w bardzo przystępnej formie ale wymaga od czytelnika minimalnej znajomości podstaw fotografii, gdyż autor używa fachowej terminologii. Przekazuje wiele profesjonalnych technik i trików bazując na własnym...