Układ

- 2016-02-29
- Anna Mackiewicz
- namiętność układ gra Anna Mackiewicz literatura kanadyjska studia studenci
- Inne
Ona ma właśnie pójść na pewien układ z niegrzecznym studentem…
Hannah Wells w końcu znalazła chłopaka, który rozbudził jej namiętność. Wydaje się, że ta dziewczyna jest pewna siebie w każdym aspekcie życia… ale jeśli chodzi o seks i uwodzenie okazuje się, że ciągnie za sobą dotkliwy bagaż doświadczeń. Żeby zwrócić uwagę swojego wybranka, będzie musiała porzucić kokon bezpieczeństwa i sprawić, by to on się nią zainteresował. By osiągnąć swój cel, gotowa jest pójść na pewien układ i w zamian za udzielenie korków nieznośnemu, wkurzającemu i zadufanemu w sobie kapitanowi drużyny hokejowej, idzie na fałszywa randkę…
On dla kariery sportowej ma zamiar przyjąć od pewnej dziewczyny niemoralną propozycję…
Garrett Graham od zawsze marzył o zawodowej karierze w hokeju, ale gdy średnia jego ocen gwałtownie spada, wszystko na co tak ciężko pracował do tej pory, staje pod znakiem zapytania. Decyduje się pomóc pewnej brunetce z ciętym językiem wzbudzić zazdrość w innym chłopaku, bo w zamian za to może zabezpieczyć swoją pozycję w drużynie. Ale jeden nieoczekiwany pocałunek rozpala żar dwojga ciał i Garrett szybko uświadamia sobie, że udawanie nie wchodzi w grę. Musi teraz przekonać Hannah, że mężczyzna o którym marzy, wygląda dokładnie tak jak on…
Oficjalne recenzje
Gdzie iskry lecą
Miliony księgarni, miliony bibliotek, a w nich miliony książek, od których aż uginają się półki sięgających sufitu regałów. Do tego jeszcze niezliczone zasoby wirtualnych, różnogatunkowych dóbr. I jak tu się obronić, jak wybić? Co zrobić, by wkupić się w łaski wymagającego czytelnika, który dziś wybierać i przebierać może, ile dusza zapragnie? Zasadniczo, drogi są dwie. Pierwsza: zapuścić się w najodleglejszy, najbardziej szalony zakątek wyobraźni, który przerazić potrafi nawet nas samych, i wymyślić coś, na co jakimś cudem nikt do tej pory jeszcze nie wpadł. Druga: sięgnąć po motywy w literaturze znane i wykorzystywane, lecz okrasić je tak dużą ilością pisarskiego talentu, uroku oraz inteligencji, że czytelnikowi wcale ta powtarzalność przeszkadzać nie będzie.
Elle Kennedy w „Układzie” zdecydowała się podążyć drogą numer dwa, udowadniając, że wcale nie jest to ścieżka na skróty i przy jej pomocy stworzyć można pozycję, która skradnie serca naprawdę szerokiemu gronu odbiorców. Nie ma co owijać w bawełnę: New Adult schematami stoi. On - przystojny, pewny siebie, może mieć każdą na jedno skinienie palca. Ona - nieśmiała, najczęściej woląca pozostać w cieniu. Oboje niosący bagaż trudnych doświadczeń z przeszłości. „Układ” również w te ramy można z łatwością wpasować. Jest wtórnie, a z drugiej strony mimo wszystko magnetyzująco. Bo z polotem i pisarską konsekwencją. Z lekkością w momentach, które lekkości potrzebują i emocjonalnym napięciem w pozostałych. Iskry lecą aż miło.
Dla Garretta hokej to coś więcej niż pasja. Dla dobra drużyny i powalających wyników gotów jest zrobić naprawdę wiele. Kiedy niezaliczony egzamin z etyki obniża jego średnią do poziomu, który grozi wykluczeniem z gry, Garrett staje pod ścianą. Wybawienia upatruje w uzdolnionej studentce muzyki, Hannah, choć z początku nie wie nawet, że właśnie tak nazywa się jego ostatnia deska ratunku. Potrzebuje korepetycji. Większość dziewczyn na tę propozycję współpracy prawdopodobnie omdlałoby z zachwytu, lecz pech chce, że Hannah wydaje się jedyną odporną - a wręcz uczuloną - na urok Garretta. Kiedy ten jednak oferuje w zamian pomoc przy poznaniu osoby, na widok której miękną jej kolana, układ staje się zbyt atrakcyjny, aby go odrzucić. A później, wcielony w czyn, zaczyna żyć własnym życiem, zmuszając bohaterów do przemyślenia celów, które początkowo sobie wyznaczyli, oraz zdefiniowania łączącej ich relacji.
Jeśli Hannah i Garretta przenieść oczyma wyobraźni na kinowy ekran i posłużyć się żargonem służącym ocenie aktorsko-filmowych par, duet ten podsumować można jednym, krótkim zdaniem. Ależ między nimi jest chemia! Bucha na prawo i lewo od pierwszego zamienionego słowa, przez każdy kolejny etap ewoluującej znajomości. Kryje się w najkrótszej nawet wymianie zdań, później w każdym dotyku, pocałunku, zbliżeniu. I nieważne, że Hannah i Garrett bez żadnego wysiłku przerzucają się ciętymi ripostami, których wymyślenie w realnym świecie zajęłoby pewnie ze dwa dni. Chemię między nimi czuje się wtedy taką, że w tablicy Mendelejewa mogliby mieć własny pierwiastek.
Co najlepsze, Elle Kennedy nie poszła na łatwiznę, wpuszczając bohaterów w sidła bezkresnej miłości i pożądania od pierwszego wejrzenia. Wykreowane między nimi iskry podsyca bardzo różnymi emocjami, płynnie i bez pośpiechu przechodząc przez kolejne, coraz bardziej intensywne fazy rodzącej się relacji. Zaczyna się od interesu, raczej irytująco, niż przyjemnie. Kończy - namiętnie, ekscytująco i seksownie. Z przyjaźnią i oczywiście mnóstwem perturbacji między jednym końcem a drugim. Autorka swoich postaci nie oszczędza i zanim pozwoli zakosztować szczęścia, obojgu funduje sporo cierpienia, uciekając jednak od wyświechtanego schematu ofiara-wybawca. Hannah i Garrett są partnerami noszącymi w sobie równe pierwiastki obu tych ról. Mimo rodzinnych problemów czy traum z przeszłości, żadne nie zamyka się w czterech ścianach, nie traci motywacji i radości życia. Są silni, znają swoją wartość i zdecydowanie preferują działanie od siedzenia z założonymi rękami. Wbrew pozorom naprawdę wiele ich łączy. Może dlatego tworzą tak elektryzujący duet.
Całą historię poznajemy z dwóch perspektyw. W części rozdziałów autorka oddaje głos Hannah, w pozostałych przejmuje go Garrett. Kennedy doskonale poradziła sobie z wyodrębnieniem za pomocą narracji odmiennych charakterów i podkreślenia różnego sposobu myślenia obu płci. Naprawdę z łatwością zapomnieć można, że wszystkie rozdziały wyszły spod ręki jednej osoby. (W dodatku kobiety; wewnętrzne monologi Garretta kipią testosteronem!) Łączy je natomiast błyskotliwość, wyrazistość, spora dawka sarkazmu i poczucia humoru. Czytelnik, wiedząc o bohaterach nieco więcej niż oni o sobie nawzajem, wsiąka w fabułę bez reszty, z niecierpliwością wyczekując momentu, kiedy wszystkie emocje i sekrety wypłyną na światło dzienne.
Choć „Układ” opiera się na schemacie w literaturze New Adult bardzo popularnym, Elle Kennedy udało się wykrzesać z niego wszystko, co najlepsze. Aż do prawdziwych iskier. A gdzie iskry lecą, gdzie wyobraźnia rozgrzewa się do czerwoności, pewne mankamenty właściwie wybaczają się same.
Karolina Drabik
- 8 315
- 3 114
Kujonka i gwiazda hokeja - marzenie każdej dziewczyny. Czy może być coś bardziej schematycznego? Przed lekturą "Układu" myślałam, że nie, bo minęło wiele czasu odkąd czytałam tego typu książki. Na szczęście ten tytuł mnie zaskoczył i był niesamowicie wciągający. Bohaterowie wykreowani w przemyślany i ciekawy sposób, co nie zdarza się często w takich książkach: o młodych, dorosłych, studiujących ludziach. Bardzo polubiłam Hannah oraz jej przyjaciół, a Garrett z każdą stroną zyskiwał w moich oczach.
"Układ" w nienachalny i nieoczywisty sposób zabrał mi wiele emocji: od wzruszenia po nienawiść do osób, które zdecydowanie na to zasłużyły.
Nie mogę również zapomnieć o trudnej tematyce, jaką jest poradzenie sobie z gwałtem i konsekwencjami z nim związanymi. Autorka podeszła do opisywania tych wydarzeń z delikatnością, szacunkiem, nie zapominając przy tym, o lekcji ostrożności i przesłaniu "ofiara nie jest winna, winny jest tylko i wyłącznie sprawca".
Jedną gwiazdkę odejmuję za dramę, która się wywiązała między bohaterami i naiwność niektórych z nich.
Nie dziwię się zachwytom, które jakiś czas temu towarzyszyły "Układowi" i wiem, że nie będzie to ostatnia książka autorstwa Elle Kennedy, którą przeczytam.
więcej Pokaż mimo toPierwsze spotkanie z autorką. Pomysł i historia dobra, pióro lekkie i całkiem przyjemne, choć z tłumaczeniem chyba poszło coś nie tak. Bohaterowie sympatyczni, energiczni i młodzi, pomimo swojego wieku już z pewnymi bagażami doświadczeń. Niewymagająca i przewidywalna lektura.
Pokaż mimo toKsiążka wpasowuje się w młodzieżowe kryteria czytelników. Jest to pierwsza książka z serii pisanej przez Elle. Wywołała na moich ustach nie jeden uśmiech. Bez zwłoki sięgnęłam po kolejne części i także jak poprzednio, nie zawiodłam się.
Pokaż mimo toSzczerze muszę przyznać, że świetnie się bawiłam. Komedia romantyczna na papierze. Cudo. Jedyny malutki problem to fakt, że było ciut za dużo scen +18, jak na romans, Ale poza tym i tak było dobrze. Polecam, jako dobrą rozrywkę.
Pokaż mimo toHannah Wells jest pełna pewności siebie we wszystkich aspektach życia... ale jeśli chodzi o seks, okazuje się, że ma za sobą spory bagaż doświadczeń. Gdy po raz pierwszy od dawna zdecyduje się pokonać barierę wpierw musi opuścić swój bezpieczny kokon i zainteresować go sobą. Aby osiągnąć swoje cele, jest gotowa zawrzeć układ z nieznośnym, irytującym, przekonanym o własnej nieomylności kapitanem drużyny hokejowej, z którym idzie na fałszywą randkę... Garrett Graham zawsze marzył o zostaniu zawodowym hokeistą, ale kiedy jego średnie spadają, wszystko, na co tak ciężko pracował do tej pory, jest teraz zagrożone. Poznając sytuację pewnej studentki postanawia wykorzystać ją, przy okazji oferując jej pomocną dłoń. Ale nieoczekiwany pocałunek rozpala napięcie, a Garrett szybko zdaje sobie sprawę, że udawanie nie wchodzi w grę…
Jestem jak ten stawek, nikt nie zauważa śladów, które pozostawiły krawędzie łyżew.
Nasz sierpniowy patronat przekonał do mnie sportowych romansów, zwłaszcza tych z hokeistami, przez co nie mogłam przejść obojętnie obok serii Off-Campus autorstwa Elle Kennedy. Pierwszy tom jest dla mnie takim wyznacznikiem, czego mogę spodziewać się, jak autorka przedstawia poszczególne elementy oraz kreuje bohaterów, a, jako że słyszałam w tej kwestii o autorce wiele pozytywów, moje oczekiwania względem całości, od samego początku były bardzo wysokie.
Całość recenzji https://www.czytelnika.pl/2023/08/ukad-elle-kennedy.html
Hannah Wells jest pełna pewności siebie we wszystkich aspektach życia... ale jeśli chodzi o seks, okazuje się, że ma za sobą spory bagaż doświadczeń. Gdy po raz pierwszy od dawna zdecyduje się pokonać barierę wpierw musi opuścić swój bezpieczny kokon i zainteresować go sobą. Aby osiągnąć swoje cele, jest gotowa zawrzeć układ z nieznośnym, irytującym, przekonanym o własnej...
więcej Pokaż mimo toHistoria o studentach.
Znów mamy motyw przystojnego sportowca, do którego wzdychają laski, i jest dziewczyna, która (jako JEDYNA) opiera się jego urokowi… Oczywiście rodzi się między nimi jakieś uczucie, ale jak zawsze, coś musi się popsuć, bo muszą być tajemnice i pewne niedomówienia…
Plusem tej książki są zabawne teksty między naszymi głównymi bohaterami, ich cięte riposty wywołały niejednokrotnie uśmiech na mej twarzy; a także ich relacja- ciekawie i zabawnie przedstawiona. Sami bohaterowie- fajni, ale to tyle.
Ogólnie polecam, dla relaxu. Ocena 7/10.
Historia o studentach.
więcej Pokaż mimo toJuż kilka takich książek za mną, więc nie spodziewałam się jakichś wielkich „ochów i achów”.
Bardzo lekka, dość przewidywalna, nieraz można przewrócić oczami na dialogi i miłosne sceny, jednak bohaterów da się polubić i całkiem dobrze bawić.
Pokaż mimo toMotyw friends to lovers trochę na wyrost, chyba że poznawanie się przez tydzień to już przyjaźń.
Jedna z moich ulubionych książek. A Gared to mój książkowy mąż ❣️❣️ książka naprawdę wciąga, cały cykl jest porywający, ale 1 część wygrywa
Pokaż mimo toDlaczego ta książka czekała na mnie tyle na półce?
Nadrabiam zaległości 🤭
Otrzymujemy niby banalną, przewidywalną historię, ale problemy z jakimi obydwoje bohaterowie się mierzą są bardzo poważne. Ich dojrzałe podejście do sprawy, sprawia, że pokochałam tę dwójkę całym serduchem 🥹
Otrzymacie tutaj też dużo scen erotycznych, potrzeby zaspokojenia swojego ja, przezwyciężenia lęku.
"Zaufałaś mi, mam się tobą opiekować, pamiętasz?" Jak dojdziecie do tego zdania, zrozumiecie o co no chodzi.
"Twoje łzy łamią mi serce." Czy Garret jest idealny? Tak!
Czy tacy mężczyźni istnieją? Oczywiście, że tak ❤️
Od razu sięgam po drugą część 😍
Dlaczego ta książka czekała na mnie tyle na półce?
więcej Pokaż mimo toNadrabiam zaległości 🤭
Za dużo shreksu i czasem musiałam poprzewracać trochę oczami po spływała na mnie fala żenady. Mimo wszystko strasznie wciąga. Do tego końcówka całkowicie głupia, ale miałam w sumie ochotę na takie odmóżdżenie.