Domowy wypiek chleba

Okładka książki Domowy wypiek chleba
Lauren Chattman Wydawnictwo: Wydawnictwo RM Seria: Domowy wyrób kulinaria, przepisy kulinarne
280 str. 4 godz. 40 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Seria:
Domowy wyrób
Wydawnictwo:
Wydawnictwo RM
Data wydania:
2021-08-11
Data 1. wyd. pol.:
2021-08-11
Liczba stron:
280
Czas czytania
4 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788372439673
Tłumacz:
Olga Kwiecień-Maniewska
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu
Średnia ocen
9,7 9,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Reklama
Reklama

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
9,7 / 10
7 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
125
121

Na półkach:

Bardzo się cieszę, że mogłam przeczytać tę książkę. Wprawdzie nie zrobiłam jeszcze chleba z zamieszczonych w niej przepisach, ale wydaje mi się, że jest to jedynie kwestia czasu. Czuję się bowiem tak dobrze przygotowana do samodzielnego wypieku, jak po szkoleniu face-to-face. To naprawdę niesamowite, że tak dużą porcję wiedzy udało się autorce zamknąć w niecałych 300 stronach. Szacunek, serio!

Podoba mi się to, że oprócz tekstu, w podręczniku znajduje się także sporo ilustracji i tabel. Te pierwsze pomagają dokładnie wykonać opisywane czynności, co wydaje mi się szczególnie istotne, jeśli chcemy, aby nasze chleby wyglądały tak, jak te sklepowe. Tabele z kolei umożliwiają odpowiednie dobranie i przeliczenie poszczególnych składników. Fajną opcją jest dostosowanie podręcznika do polskich realiów. Chodzi mi tutaj na przykład o takie fragmenty jak ten, który wskazuje na zawartość białka w różnych typach mąki, w której podano nazwy i dane dla mąki dostępnej w Polsce. Nie trzeba robić tego samemu i widać, że wydawca zadbał o komfort rodzimych czytelników.

Jedyne, do czego mogłabym się przyczepić to stosowanie w tekście form żeńskich. Owszem, wiem, że to głównie kobiety zajmują się wypiekami, ale być może jakiś mężczyzna też jest tym zainteresowany. I zdaję sobie sprawę, że specyfika naszego języka jest jaka jest, ale zawsze można pisać w liczbie mnogiej.

Bardzo się cieszę, że mogłam przeczytać tę książkę. Wprawdzie nie zrobiłam jeszcze chleba z zamieszczonych w niej przepisach, ale wydaje mi się, że jest to jedynie kwestia czasu. Czuję się bowiem tak dobrze przygotowana do samodzielnego wypieku, jak po szkoleniu face-to-face. To naprawdę niesamowite, że tak dużą porcję wiedzy udało się autorce zamknąć w niecałych 300...

więcej Pokaż mimo to

avatar
866
862

Na półkach:

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domowy chleb. W momencie, kiedy rok temu wybuchła pandemia, a świat oszalał, pokochałam chleb prosto z domowego pieca. Byłam aktualnie na zwolnieniu lekarskim i oczekiwałam na Maleństwo, więc miałam czas, aby oddać się wypiekom w stu procentach. W związku z tym cieszę się, że w moje ręce trafiła książka "Domowy wypiek chleba".



W książce znajdziecie wiele cennych rad. Dowiecie się, jak prawidłowo wyrabiać ciasto, na co zwrócić uwagę, a także czy kształt chleba ma znaczenie. Kusi Was, aby skosztować ciepłego chlebka? A zastanawialiście się, jakie znaczenie ma proces stygnięcia? A co z mąką? Jaką wybrać, aby poczuć niebo w ustach? Na te, i wiele więcej pytań, znajdziecie odpowiedź w tym poradniku.



Jak wiecie, ja uwielbiam przepisy innych osób. Z wielką chęcią eksperymentuję w kuchni i tworzę jedzenie z rad innych miłośników. W tej pozycji znajdziecie przepis nie tylko na najpopularniejszy chleb, ale także na ciabattę czy chałkę. Dowiecie się również wielu informacji o zakwasie czy specjalnych maszynach do wypieku chleba.



Jeżeli ciekawi Was kwestia związana z domowym wypiekiem chleba, to sięgnijcie po tę książkę. Znajdziecie tutaj pełną wiedzę z tego zakresu. Uwierzcie mi, że nie taki diabeł straszny i każdy z Was poradzi sobie ze stworzeniem bochenka.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domowy chleb. W momencie, kiedy rok temu wybuchła pandemia, a świat oszalał, pokochałam chleb prosto z domowego pieca. Byłam aktualnie na zwolnieniu lekarskim i oczekiwałam na Maleństwo, więc miałam czas, aby oddać się wypiekom w stu procentach. W związku z tym cieszę się, że w moje ręce trafiła książka "Domowy wypiek chleba".



W książce...

więcej Pokaż mimo to

avatar
346
343

Na półkach:

Upiec chleb może każdy, ale żeby upiec DOBRY chleb potrzebna jest wiedza, doprawiona sporą porcją doświadczenia i choćby odrobiną serca.

Tym, którzy chcą nauczyć się piec dobry domowy chleb polecam wydaną niedawną książkę Lauren Chattman. To doskonały "domowy kurs pieczenia chleba: zdrowego, wolnego od konserwantów i pysznego od chrupiącej skórki aż do ostatniego okruszka".
Poznacie tak tajemne słowa jak autoliza, pate fermentee czy biga. Nauczycie się jak wyrabiać i formować chleb i jak go nacinać, ale przede wszystkim znajdziecie w tej książce szereg przydatnych i niezbędnych każdemu piekarzowi informacji.

Inspiracją będą dla Was także przejrzyście napisane i zrozumiale, nawet dla laika, przepisy na pyszne pieczywo, m.in. na chałki, ciabatty, pizze, chleb żytni, bagietki, chlebek naan i wiele innych.

Upiec chleb może każdy, ale żeby upiec DOBRY chleb potrzebna jest wiedza, doprawiona sporą porcją doświadczenia i choćby odrobiną serca.

Tym, którzy chcą nauczyć się piec dobry domowy chleb polecam wydaną niedawną książkę Lauren Chattman. To doskonały "domowy kurs pieczenia chleba: zdrowego, wolnego od konserwantów i pysznego od chrupiącej skórki aż do ostatniego...

więcej Pokaż mimo to

Reklama
avatar
598
475

Na półkach: , ,

Książka „Domowy wypiek chleba” to dla mnie strzał w 10. Uwielbiam się w kuchni, lubię gotować, piec i często szukam nowości. Gotowanie to mój drugie hobby i często to mnie gubi.

Książka jest cudownie napisana i każdy, kto tę książkę kupi poradzi sobie z pieczeniem chleba, bułek, angielek, pizzy, chlebków pita itd. Wszystko jest opisane w przejrzysty i prosty sposób. Jest mnóstwo wiadomości, o których nie miałam pojęcia a stały się dla mnie bardzo cenne.

Czym jest zakwas, jak zachowują się drożdże i jak kontrolować fermentację podczas przygotowywania różnego rodzaju pieczywa. Jak wyrabiać ciasto ręcznie a jak za pomocą robota. Poznamy sekrety fermentacji, wyrastania, obracanie ciasta, kształtowanie, nacinanie. Wszystko po to, aby twój wypiek był idealny, a zapach unosił się po całym domu.

Wybór przepisów jest bardzo duży i jestem mega z tego zadowolona, bo mam uczulenie na pieczywo pszenne i zastanawiałam się, czy znajdę coś dla siebie. Znalazłam i to wiele, także już piekę dla siebie pieczywo żytnie o orkiszowe a dla reszty członków rodziny brioszki, chałki, ciabatty, angielskie bułeczki, chleb z makiem, bagietki, chleb ze słonecznikiem, pełnoziarnisty naan i wiele innych.

Książka „Domowy wypiek chleba” to dla mnie strzał w 10. Uwielbiam się w kuchni, lubię gotować, piec i często szukam nowości. Gotowanie to mój drugie hobby i często to mnie gubi.

Książka jest cudownie napisana i każdy, kto tę książkę kupi poradzi sobie z pieczeniem chleba, bułek, angielek, pizzy, chlebków pita itd. Wszystko jest opisane w przejrzysty i prosty sposób. Jest...

więcej Pokaż mimo to

avatar
318
317

Na półkach:

„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
podnoszą z ziemi przez uszanowanie dla darów Nieba,
Tęskno mi Panie...”


Cyprian Norwid








Chleb, chlebek, chlebuszek... Ten tradycyjny, suto obsypany mąką i ten pokrojony w grube pajdy, posmarowany smalcem, mieszanym ze skwarkami. Jedynie w tradycji polskiej, otaczany tak wielką czcią i estymą, wypiekany w piecach chlebowych, zapewniający dobrobyt całemu domowi. Nie bez przyczyny utarło się powiedzenie „Kto ma piekarza w rodzinie, ten nie zginie”. Znak Krzyża, czyniony na każdym gotowym do pokrojenia bochenku, był podziękowaniem dla Boga za udane zbiory, które pozwoliły zasiąść do stołu, a także czcią wyrażoną dla każdego okruszka.


Od zawsze nasze dzieci były uczone, a także są nadal, że chlebem się nie bawi, a upuszczony na ziemię od razu jest podnoszony i całowany. Wielką tradycją w kulturze naszego kraju jest również witanie pary młodej chlebem i solą, natomiast staropolski zwyczaj nakazuje wniesienie do nowego domu bochenka wypieczonego dzień wcześniej.


Bardzo często wypiek ten miał również charakter zdrowotny. Przez lata wierzono, że pieczywo a zwłaszcza chleb jest najlepszym lekarstwem na ukąszenie żmii, czy dokuczliwe migreny. Podawano go również zwierzętom, zresztą zwyczaj ten utrzymał się do dziś, karmimy nim kaczki w parku, a nasze babcie podają go świniom i kurom. Nie wszyscy, jednak zawsze mogli się nim cieszyć. Do I polowy XIX wieku pojawiał się na stołach bardzo rzadko. Mogli się nim cieszyć tylko nieliczni, ludzie, którzy nie mieli możliwości spożywania go, na co dzień jadali chleb tylko podczas większych świąt.


Chleb, jest najważniejszym daniem naszym stole wigilijnym. Przed kolacją w dawnej Polsce pieczono parę rodzajów pieczywa na tę okazję. Były bułeczki pszenne dla dzieci i kolędników, chleb z ziarnami oraz tak zwana strucla. Każdy rodzaj pieczony był dzień przed Bożym Narodzeniem. Z czasem tym wiąże się ciekawa tradycja, którą jeszcze na wsiach oczywiście się podtrzymuje. Mianowicie gospodyni, wsadzając do pieca strucle, robiła wiecheć ze słomy i wkładała go do buta. Wraz z nim chodziła ona, do Trzech Króli gdzie paliła go i okadzała dymem domowników, zwyczaj ten miał przynieść pomyślność całemu domowi oraz chronić przed bólem gardła.


Chleba nie mogło również braknąć przy rozpoczynaniu zbiorów. Tak zwane zażynki jak i żniwa zawsze rozpoczynała kobieta, czyli osoba, która piecze w domu chleb. Przynosiła ona na pole chleb, który pozostawał tam jako ofiara. Ciekawe jest to, że chleb stanowił również ważne jadło podczas pogrzebów. W guberni worniejskiej ludzie w dzień pogrzebu stawiali na mogile drobinki zrobione z ciasta, aby duszy umarłego lżej było wstępować do nieba.




Dziś chleb zazwyczaj kupujemy w piekarni lub sklepie. Nie jest on już tym samym wypiekiem, jaki pamiętamy sprzed lat. Warto zatem sięgnąć po pozycje książkową Pani Lauren Chattman, która zachęca nas do domowego wypieku tego dla nas ważnego tradycyjnego pokarmu.


W publikacji Domowy wypiek chleba nie znajdziemy opisów tradycji i obrządków związanych z wypiekiem. Jest to książka całkowicie poświęcona temu jak w domowym zaciszu własnej kuchni przygotowań najważniejsze pieczywo dla naszej rodziny.


Znajdziemy tutaj dział jak w ogóle zacząć wypiek, wszelkie składniki, wyposażenie, jakie będzie nam potrzebne, a także wspaniałą gamę tradycyjnych przepisów na prawdziwym zakwasie, które krok po kroku nauczą nas jak przygotować np. chleb na bazie prostego ciasta, chleby na zakwasie z dzikich drożdży, płaskie pieczywo drożdżowe, czy pieczywo pełnoziarniste. Wszystkie przepisy są bardzo dokładnie rozpisane oraz opatrzone fotografiami.



Biorąc do ręki pozycje Pani Chattman myślałam, że jest to kolejna z tych cóż... okrojonych książek kucharskich, która zawiera zdjęcia z przeróbek komputerowych. Okazało się jednak, że autorka, w co aż nie wierzyłam, trzyma się ściśle tradycyjnych receptur i składników. Nie znajdziecie tutaj pieczywa na spulchniaczach czy z dodatkiem jajek w proszku, publikacja ta to skarbnica wypieku chleba na naszych rodzimych zbożach z użyciem tradycyjnych form.


Przepisy są wspaniale wytłumaczone i jestem pewna, że nie będą stanowiły problemu nawet dla tych, którzy pierwszy raz sięgają po domowy chleb. Publikacja zawiera również najważniejsze pytania i odpowiedzi dotyczące zaczynu na wypieki, co jest bardzo ważne jeśli chcemy, aby nasz chlebek był smaczny. Muszę tutaj stwierdzić, że książka ta jest napisana, może brzydko to zabrzmi jak dla dzieci, czyli wszystko krok po kroku co dla mnie jest wielkim atutem. Oczywiście wypiek na zakwasie własnej roboty troszkę trwa, ale zapewniam Was, że opłaca się podjąć tego zadania. Chleb, jaki wyciągniecie z piekarnika, będzie miał, tylko jedną wadę, nie będzie z pieca chlebowego, cała reszta a najważniejszy jest smak, będzie taka sama jak przy wypieku naszych babć.


Bezsprzecznie pozycja Domowy wypiek chleba to publikacja, która musi zagościć na półce każdej pani domu. Tego typu pozycje pomagają zachować nasze polskie tradycje i zwyczaje, a także to, co najważniejsze smaki.

„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
podnoszą z ziemi przez uszanowanie dla darów Nieba,
Tęskno mi Panie...”


Cyprian Norwid








Chleb, chlebek, chlebuszek... Ten tradycyjny, suto obsypany mąką i ten pokrojony w grube pajdy, posmarowany smalcem, mieszanym ze skwarkami. Jedynie w tradycji polskiej, otaczany tak wielką czcią i estymą, wypiekany w piecach chlebowych,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1037
1035

Na półkach: ,

#667 - Domowy wypiek cleba - Lauren Chattman - Wydawnictwo RM
#227/52/2021

Książka ma 280 stron. Swoją premierę (trzecie wydanie) miała dnia 11.08.2021 roku.

Składa się ona z dwóch części:
- Część I - Jak zacząć ?,
- Część II - Techniki i przepisy.

Od kilku lat mam już swój domowy ogródek na balkonie, a kolejną rzeczą, którą chciałam robić samodzielnie był wypiek domowego chleba. Jednak cały czas brakowało mi do tego wiedzy i przepisów.

Ta książka jest idealna dla osób, które tak jak ja szukają informacji i pomocy, by wypiekać swoje chleby.

Serdecznie polecam Wam tą książkę i dziękuję za nią Wydawnictwo RM.

https://www.facebook.com/zaczytanaeliza/photos/a.1656801191286441/2701127843520432/

#667 - Domowy wypiek cleba - Lauren Chattman - Wydawnictwo RM
#227/52/2021

Książka ma 280 stron. Swoją premierę (trzecie wydanie) miała dnia 11.08.2021 roku.

Składa się ona z dwóch części:
- Część I - Jak zacząć ?,
- Część II - Techniki i przepisy.

Od kilku lat mam już swój domowy ogródek na balkonie, a kolejną rzeczą, którą chciałam robić samodzielnie był wypiek...

więcej Pokaż mimo to

avatar
280
256

Na półkach:

Lauren Chattman
Domowy Wypiek Chleba. Wydanie trzecie
Wydawnictwo RM

Czy są wśród was fani domowych wypieków? Lubicie piec? Wolicie chleb kupny, czy sami pieczecie? Znacie dobre przepisy na smaczny bochenek, z chrupiącą skórką? Ja uwielbiam pełnoziarnisty❤️

Przyznaję bez bicia, że jestem antytalentem kulinarnym. Jeśli już wschodzę do kuchni i mam cokolwiek zrobić, potrzebuje przepis "łopatoligicznie" krok po kroku opisany, dokładnie podane składniki i ich masa, długość przyrządzania, potrzebne przyrządy, informację gdzie mogę znaleźć i kupić to, co będzie mi niezbędne.

Właśnie dlatego bardzo lubię książki z wydawnictwa @wydawnictwo_rm które spełniają wszystkie moje wymagania pseudo kucharza. Dziękuję za egzemplarz do recenzji. Pierwszą książką jako otrzymałam była ta o przetworach (piwnica jest już pełna słoiczków), a dziś prezentuję wam poradnik pieczenia chleba .

Książka podzielona jest na części.
1- jak zacząć : składniki, wyposażenie, podstawowe kroki
2- techniki i przepisy : chleby na bazie prostego ciasta, na zaczynie drożdżowym, zakwasie z dzikich róż, pieczywo drożdżowe, pełnoziarniste i pieczenie w maszynie do chleba.

Bardzo przydatny jest przelicznik objętości i wag oraz pytania i odpowiedzi dotyczące pieczenia chleba.

Książka ta to ogromne źródło wiedzy, ogrom potrzebnych informacji, konkretne porady, świetne przepisy.

Każdy może znaleźć coś dla siebie, zarówno początkujący jak i doświadczony piekarz 🙃 Polecam 5/5

#wydawnictworm

Lauren Chattman
Domowy Wypiek Chleba. Wydanie trzecie
Wydawnictwo RM

Czy są wśród was fani domowych wypieków? Lubicie piec? Wolicie chleb kupny, czy sami pieczecie? Znacie dobre przepisy na smaczny bochenek, z chrupiącą skórką? Ja uwielbiam pełnoziarnisty❤️

Przyznaję bez bicia, że jestem antytalentem kulinarnym. Jeśli już wschodzę do kuchni i mam cokolwiek zrobić,...

więcej Pokaż mimo to


Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Domowy wypiek chleba


Reklama
zgłoś błąd