Katharsis
- Oblicza Victorii Bergman (tom 3)
- Pythians anvisningar
- Sonia Draga
- 2014-10-22
- 2014-10-22
- 2012-05-22
- Wojciech Łygaś
- literatura szwedzka
Trzeci tom bestsellerowej szwedzkiej trylogii "Oblicza Victorii Bergman" sprzedanej do 35 krajów!
Wyróżniona m.in. nagrodą specjalną przez Szwedzką Akademię Twórców Literatury Kryminalnej!
Poznaj najmroczniejsze zakamarki chorego ludzkiego umysłu!
„Kryminalna trylogia Oblicza Victorii Bergman okazała się sukcesem − i słusznie. Oprócz klasycznej narracji rodem ze skandynawskiej literatury noir mamy tu wnikliwe, niemal psychiatryczne studium szaleństwa, które narodziło się z trudnej do wyobrażenia seksualnej opresji”. Piotr Kofta, Wprost
Oficjalne recenzje
„Oblicza Victorii Bergman” – jedna z najlepszych trylogii ostatnich lat
W moim czytelniczym dorobku pojawiło się już wiele mrocznych historii rodem z dobrze rozwiniętej wyobraźni ich autorów. Jedne porażały głównymi wątkami, w których trup słał się gęsto, drugie imponowały nienaganną kreacją bohaterów, a trzecie zapierającymi dech w piersiach zwrotami akcji. Które z nich cenię najmocniej? Te, które są w stanie zagwarantować mi wszystkie wymienione wartości w jednym tytule – a niełatwa to sztuka. Nieczęsto zdarza mi się trafiać na takie perełki. Aż tu nagle pewnego pięknego dnia w moje ręce wpada „Obłęd”, pierwsza część trylogii „Oblicza Victorii Bergman” szwedzkiego duetu o pseudonimie Erik Axl Sund.
I zaczyna się. Przerażające i drastyczne morderstwa – jedno za drugim – których ofiarami padały dzieci. Bezwzględny morderca pozbawia je wybranych części ciała i porzuca zmasakrowane zwłoki tam, gdzie teoretycznie każdy mógłby odkryć jego tożsamość, a jednak nikomu to się nie udaje: w centrum tętniącego życiem Sztokholmu. Rozwikłania dramatycznej zagadki śmierci ofiar podejmuje się pani komisarz Jeanette Kihlberg. Splot zdarzeń oraz przychylny los sprawiają, że w śledztwie pomaga jej znana i ceniona w środowisku psycholog Sofia Zetterlund.
O ile w pierwszym tomie przyglądamy się głównie samej sprawie oraz śledztwu, o tyle w drugim autorzy nakreślają nam znacznie bliżej sylwetkę Sofii – w końcu nie bez powodu uczynili ją bohaterką trylogii. A kobieta to szalenie tajemnicza, pełna zagadek, ze skomplikowaną i dramatyczną przeszłością.
Co przynosi trzeci tom pt. „Katharsis”? Na początku zdecydowanie chaos: natłok postaci oraz sytuacji odrobinę przygniata. Bardzo pomocny jest w tym momencie spis bohaterów umieszczony na początku powieści. Na szczęście ów rozgardiasz daje się szybko opanować i ustępuje on miejsca… czystej psychologii. Chyba tak najlepiej można ująć w słowa całość trzeciego tomu trylogii.
Tym razem również mamy do czynienia ze zbrodnią, z ofiarami, ze skrupulatnie i szczegółowo opisywanym śledztwem. Jednak nie to jest najważniejsze w przypadku „Katharsis”. Tu liczy się przede wszystkim mroczna otchłań nie tyle psychopatycznego mordercy, ile człowieka naznaczonego chorobą psychiczną, a także analiza motywów jego postępowania i wpływ traumatycznych przeżyć z lat dziecięcych na wybory podejmowane w dorosłości. Nie będzie przesadą, jeśli powiem, że w przypadku tej powieści mamy do czynienia z wnikliwym studium przypadku osoby naznaczonej dysfunkcją psychiczną (w dużo mocniejszym i dokładniejszym stopniu, niż to miało miejsce w „Traumie”).
Co ciekawe, autorzy nie oparli stworzonej przez siebie historii tylko na własnej fantazji. Bardzo umiejętnie pod tę fikcyjną opowieść podpięli przypadki seryjnych morderców. Zbrodnicze poczynania Eda Geina czy Andrieja Czikatiło nie miały przed duetem absolutnie żadnych tajemnic i zostały bardzo dokładnie opisane w tej książce. Podobnie rzecz ma się w jednostkami chorobowymi, które panowie zdecydowali się opisać. Jestem pod wrażeniem tak dobrego przygotowania się pisarzy.
Szybko daje się też zauważyć, że trylogia jest bardzo dobrze skomponowana, wszystkie tomy świetnie się ze sobą łączą i zazębiają, tworząc harmonijną i spójną całość. To, co nie było jasne w pierwszym czy drugim, przestaje być zagadką w trzecim. Nie jestem jedynie usatysfakcjonowana samym zakończeniem, na które autorzy się zdecydowali. Liczyłam na mocniejsze uderzenie, na epilog, który nie dałby mi spać w nocy, ale… Nie jest powiedziane, że nie spodoba się on każdemu, wszak każdy ma inny gust.
Czy teraz, gdy mam ogląd na całość cyklu, nadal chcę Wam go polecać? Jak najbardziej! Z ręka na sercu muszę przyznać, że na płaszczyźnie psychologicznej to jeden z najlepszych znanych mi tytułów (zwłaszcza tom ostatni). Naprędce ciężko mi teraz podać jeden, który choćby w małym stopniu by mu dorównywał.
Nie wyobrażam sobie także, by któryś z fanów powieści z dreszczykiem, w których psychika bohaterów stanowi ich najważniejszą siłę napędową, nie przeczytał „Obliczy Victorii Bergman”. To wyśmienita trylogia, której naprawdę fenomenalnym zwieńczeniem jest „Katharsis” – istna wisienka na torcie!
Ewa Szczepańska
Bardzo ciemna strona skandynawskiej rzeczywistości. Para szwedzkich Autorów raczy nas historią, w której znęcanie się nad dziećmi i choroby psychiczne nie są czymś najgorszym co może nas spotkać. Opowieść bardzo depresyjna i jak dla mnie o nieco zbyt wielu wzajemnie zaciemniających się wątkach,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci i ostatni tom z serii o Victorii Bergman. Jak dla mnie jest to chyba najlepszy tom. Oprócz oczywiście prowadzonej akcji dotyczącej morderstw pojawia się aspekt psychologiczny. Autor w bardzo szczegółowy sposób przedstawia przypadek człowieka, którego złe doświadczenia z dzieciństwa miały wpływ na jego decyzje w dorosłym życiu. Jak trudno jest mu się odnaleźć w rzeczywistym świecie. Jak bardzo nienawidzi niektórych ludzi, którzy kojarzą się mu z osobami związanymi z traumatycznymi przeżyciami.
Na początku oczywiście może przytłoczyć ilość bohaterów i wątków. Jednak w miarę rozwoju akcji czytelnik może je sobie poukładać i wszystko staje się przejrzyste i klarowne.
W tym tomie bardzo zaabsorbowała mnie postać Sofii- Victorii. Powrót do jej wcześniejszych lat młodzieńczych, do sytuacji, które miały wpływ na podejmowane przez nią decyzje wyjaśniają wszystko. Pewne niedomówienia, które się pojawiły w poprzednich dwóch tomach, tutaj nabierają sensu. Jeanette- bliska niby osoba Sofii, momentami mnie denerwowała. Ta jej naiwność, mimo że jest policjantką była aż wkurzająca. Jak tak doświadczona Pani policjant może popełniać tak banalne błędy? Ja laik wiedziałabym żeby o pewnych sprawach nikomu nie mówić dopóki się nie wyjaśni sprawa, a ona klepała wszystko jak leci.
Ogólnie gdybym miała podsumować całą trylogię to muszę napisać, że była to dobra trylogia. Na pewno szwedzka literatura jest specyficzna. Trzeba nauczyć się ją czytać. Pojawia się natłok bohaterów, wątków, dialogów, które nie zawsze są zrozumiałe. W przypadku akurat książek tych autorów trzeba z wielkim skupieniem je czytać gdyż wystarczy stracić jeden wątek i już się nie wie o czym się czyta. Idzie przywyknąć pod warunkiem, że się polubi ich styl pisania a nie jest to łatwy styl.
Nie jest to według mnie typowy kryminał-thriller. Jest to kryminał- thriller wymagający uwagi i skupienia się na akcji. Bardzo wiele miejsca autorzy poświęcili kwestii psychologicznej. Kilku bohaterów rozebrali na czynniki pierwsze pod tym względem. Ja osobiście uwielbiam takie książki więc była to dla mnie frajda. Jednym zdaniem- Jeśli ktoś lubi wymagające, trudne książki, nad którymi trzeba pomyśleć- to jest to trylogia dla niego.
Trzeci i ostatni tom z serii o Victorii Bergman. Jak dla mnie jest to chyba najlepszy tom. Oprócz oczywiście prowadzonej akcji dotyczącej morderstw pojawia się aspekt psychologiczny. Autor w bardzo szczegółowy sposób przedstawia przypadek człowieka, którego złe doświadczenia z dzieciństwa miały wpływ na jego decyzje w dorosłym życiu. Jak trudno jest mu się odnaleźć w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrylogia jest mega mocna... Chwilami wręcz musiałam zrobić sobie przerwę... Ostatnia część wręcz wgniata w fotel.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa trylogia. Polecam
Bardzo ciekawa trylogia. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByły momenty, które wydawały mi się śmieszne. Wiertarka w brzuchu, misja Berkovitza i jego wspomnienia
sprzed siedemdziesięciu lat, dziesięć worków papieru wyrzuconego do jeziora, mało odporna psychicznie pani komisarz (oglądanie filmów z dziećmi). Ostatnia partia książki była gorsza. Ale w sumie OK. Policjantka nadal drętwa i surowa, i otwarta się staje tylko w ramionach psycholożki. A psycholożka rozlicza się z sobą, wyjeżdża w siną dal i wysyła do policjantki wiadomość: wybacz.
Czyta się dobrze, a niektóre krótkie fragmenty są znakomite.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tosprzed siedemdziesięciu lat, dziesięć worków papieru wyrzuconego do jeziora, mało odporna psychicznie pani komisarz (oglądanie filmów z dziećmi). Ostatnia partia książki była gorsza. Ale w sumie OK. Policjantka nadal drętwa i surowa, i otwarta się staje tylko w ramionach...
Ciekawe zakonczenie serii. Znowu bylo dosc makabryczne, jednak całość fajna i zgrabna . Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałą trylogię czytało się świetnie. Styl też mi nie przeszkadzał. Jednak jestem trochę rozczarowana zakończeniem. Niby wyjaśnione, ale jakoś nie do końca. Nie czuję spójności, nie do końca wiadomo kto dlaczego i jak.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabrakło mi tego "coś" i czytało się tak średnio. Temat dzieci zawsze boli. No ale......
Lubię inną energię🫤😕
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię inną energię🫤😕
Trzeci tom jest już zupełną katastrofą. Nudny bardzo. Wplata się historię innych morderców dzieci. Na siłę przeciąga fabułę, nie mając nic ciekawego do powiedzenia. Ja się pytam dlaczego? W jakim celu pisać coś tylko dla kasy i robić sobie złą reklamę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUmęczyłam się przy tej serii. Ledwo dobrnęłam do końca.
Umęczyłam się przy tej serii. Ledwo dobrnęłam do końca.