Przygoda kulinarna
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Zrzeszenie Księgarstwa
- Data wydania:
- 1988-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 1988-01-01
- Liczba stron:
- 427
- Czas czytania
- 7 godz. 7 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 8385004831
- Tagi:
- Przepisy kulinarne
Książka ta przedstawia wybór egzotycznych potraw, które wywodzą się z pozaeuropejskich kręgów kulturowych. Są to potrawy nie tylko najlepsze smakowo, ale również takie, których przyrządzanie nie sprawi nam trudności. Ponadto smak, a nawet wygląd tych potraw może być dla wielu dużą i przyjemną niespodzianką.
Poza typowymi dla książek kucharskich prezentacją poszczególnych potraw (jest ich kilkaset) i sposobem ich przygotowania, w książce znajdują się również ciekawostki dotyczące zwyczajów kulinarnych egzotycznych dla nas narodowości. Na przykład proszony lub świąteczny obiad chiński składa się obowiązkowo z zupy i ryżu oraz z dodatkowych potraw, których musi być o jedno danie mniej niż biesiadników - dla 6 osób podaje się 5 potraw, jedną zupę i ryż.
Autorka przedstawia też w skrócie ciekawostki z historii kuchni europejskiej. Pisze, że w dawnych czasach mistrzowie kuchni francuskiej nabijali czerwone grzebienie kogutów na ozdobne rożenka i używali ich do upiększenia wystawnych potraw. Z kolei potrawą dawnej kuchni angielskiej był placek z... gawronów. Wprawdzie można go skosztować i dzisiaj, ale tylko na wsi i tylko wtedy, gdy zdenerwowany dokuczliwością tych ptaków gospodarz chwyci za strzelbę, i o ile gospodyni nie zapomniała przepisów swojej babki.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 15
- 10
- 8
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Interesująca książka dla fanów gotowania w twardej oprawie zabiera nas w podróż po całym świecie z kulinarną przygodą. Potrawy z Alaski, Albanii, Antyli, Argentyny, Australii, Austrii, Bermudów, Birmy, Bliskiego Wschodu, Boliwii, Brazylii, Bułgarii, Chile, Chin, Dominikany, Egiptu, Ekwadoru, Fidżi, Filipin, Francji, Grecji, Gwatemali, Gujany, Haiti, Hawajów, Indii, Indonezji, Iranu, Irlandii, Izraela, Jamajki, Japonii, Jordanii, Kanady, Kolumbii, Korei, Kostaryki, Kuby, Libanu, Maroko, Meksyku, Mongolii, Nikaragui, Nowej Zelandii, Pakistanu, Paragwaju, Peru, Portoryko, RPA, Rumunii, Salwadoru, Singapuru, Syrii, Tajlandii, Trynidadu, Tunezji, Turcji, Urugwaju, USA, Wenezueli i Włoch.
W książce dowiemy się jak zagęszczać sosy i zupy śmietaną lub mąką. Zakąski i przystawki z różnych regionów świata zabierają czytelnika w podróż smaków. Dużo przepisów na zupy, np. chłodnik, grochówka, kartoflanka, aksamitna, z soczewicy, z twarogu, żółwiowa. Interesujące przepisy potraw z ryb, np. budyń rybny, dorsz po portugalsku, gulasz rybny, pstrągi z orzechami, szaszłyk z ryby i wiele innych. Bardzo dużo przepisów potraw z: wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny, królika, podrobów , warzyw i grzybów, mąki i ryżu. Książka zawiera również przepisy n a zapiekanki, sałatki i surówki, sosy, desery, ciasta, ciastka, ciasteczka i napoje, np. różne herbaty i kawy, poncz, koktajl.
Polecam.
Interesująca książka dla fanów gotowania w twardej oprawie zabiera nas w podróż po całym świecie z kulinarną przygodą. Potrawy z Alaski, Albanii, Antyli, Argentyny, Australii, Austrii, Bermudów, Birmy, Bliskiego Wschodu, Boliwii, Brazylii, Bułgarii, Chile, Chin, Dominikany, Egiptu, Ekwadoru, Fidżi, Filipin, Francji, Grecji, Gwatemali, Gujany, Haiti, Hawajów, Indii,...
więcej Pokaż mimo to