Starożytni Celtowie

- Państwowy Instytut Wydawniczy
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- Ewa Klekot
- historia starożytność Celtowie kultura celtycka
Barry Cunliffe jest profesorem archeologii na Uniwersytecie Oksfordzkim, autorem wielu książek i rozpraw naukowych dotyczących pradziejów Europy.
Ta praca stanowi podsumowanie jego wieloletnich badań nad historią i kulturą starożytnych Celtów. Autor rozwinął w niej szczególnie wątek najdawniejszych dziejów tego ludu i jego kultury, sięgając II tysiąclecia p.n.e. Obserwujemy narodziny, rozwój i ekspansję Celtów na rozległych obszarach Europy, w tym także o miedzę od dzisiejszych granic Polski (w Czechach i na Morawach). Widzimy ich u szczytu potęgi militarnej i politycznej, aby później być świadkami szybko postępującego upadku pod ciosami rzymskiego i germańskiego oręża.
Autor, krócej już, zatrzymuje się nad losami zredukowanych enklaw celtyckich na Wyspach Brytyjskich i Kontynencie we wczesnym średniowieczu, a także wskazuje na rolę i charakter dziedzictwa celtyckiego w czasach nowożytnych.
Książka przy wszelkich walorach dzieła naukowego pisana jest jasnym i wartkim językiem, co czyni ją atrakcyjną dla ogółu czytelników.
Bardzo dobre opracowanie dziejów cywilizacji celtyckiej. Autor opiera się przede wszystkim na archeologii i w relacji do niej ocenia istniejące przekazy pisarzy klasycznych. Perspektywa archeologiczna w tej pracy dominuje, Cunliffe dokładnie przedstawił wiele zabytków kultury materialnej, które zostały zresztą zamieszczone jako ilustracje. Omówione zostały wszystkie obszary zasiedlone przez Celtów, a więc nie tylko Galia i Brytania (uprzywilejowane pod względem liczby przekazów pisanych),ale i Hiszpania, obszary naddunajskie, Galacja. Autor poświęcił też po jednym rozdziale zagadnieniom społeczeństwa, religii i sztuki Celtów. Końcowa część pracy to z kolei opis zderzenia świata celtyckiego z Rzymem i późniejsze zaskakujące jego odrodzenie po upadku Imperium. Można by rzec, że kontynuacją tej książki jest monografia J. Strzelczyka "Iroszkoci w kulturze średniowiecznej Europy", w której polski mediewista opisuje, w jaki sposób to właśnie potomkowie starożytnych Celtów zachowali dla Zachodu spuściznę cywilizacji klasycznej.
Tomasz Babnis
więcej Pokaż mimo to