Magia, kobiety i śmierć w świecie wikingów

- historia
- Wszechnica Triglava
- Triglav
- 2019-01-01
- 2019-01-01
- wikingowie magia
Epoka wikingów nie należała wyłącznie do mężczyzn, a ówczesne kobiety nie zajmowały się jedynie gospodarstwem i opieką nad dziećmi. Najnowsze badania nad światem Północy pokazują, że skandynawskie kobiety odgrywały kluczową rolę także „poza progiem” domostwa, a ich wyjątkowe predyspozycje niejednokrotnie sprawiały, że stawały się ważnymi postaciami na szerokiej arenie społecznej. Niniejsza książka pokazuje kobiety w wielu różnych rolach, między innymi jako uzdolnione prządki i tkaczki, a także jako specjalistki od działań magicznych, posiadające moc kształtowania ludzkiego losu. Oprócz szczegółowych dyskusji nad praktykami rytualnymi, wiele uwagi poświęcone zostało złożonym okolicznościom, w których kobiety sięgały po broń. Korzystając ze źródeł archeologicznych oraz literatury staronordyckiej, podjęta została próba udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy w świecie Północy faktycznie istniały wojowniczki, które z własnej woli uczestniczyły w działaniach militarnych. Rozważania podjęte w tym tomie uzupełniają interdyscyplinarne studia dotyczące wojny, śmierci i zaświatów, przyczyniając się do pokazania świata wikingów w prawdziwie wszechstronny sposób.
Leszek Gardeła jest doktorem nauk humanistycznych w zakresie archeologii. Pracę doktorską obronił w 2012 roku na Uniwersytecie w Aberdeen w Szkocji. Od kilkunastu lat specjalizuje się w wieloaspektowych badaniach nad epoką wikingów, publikując książki i artykuły na temat praktyk magicznych, biżuterii, uzbrojenia i zwyczajów pogrzebowych, a także kontaktów słowiańsko-skandynawskich. Prowadził badania w Finlandii, Niemczech, Irlandii, Islandii, Polsce, Skandynawii, Wielkiej Brytanii i na Wyspie Man. Jest autorem trzech anglojęzycznych monografii oraz ponad stu artykułów wydanych w prestiżowych czasopismach naukowych i pracach zbiorowych. Aktualnie kieruje interdyscyplinarnym projektem badawczym na Uniwersytecie w Bonn i na Uniwersytecie w Bergen pt. „Amazonki Północy: Uzbrojone kobiety w archeologii epoki wikingów i literaturze staronordyckiej”.
Książkę pochłonęłam w dwa dni. Naszpikowana wieloma ciekawostkami, pięknymi ilustracjami pochówków. Każdy rozdzial jest dopracowany merytorycznie, podparty historycznymi źródłami oraz przemyśleniami autora, podczas lektury nie było tzw „lania wody”. Autor potrafi zaciekawić czytelnika rzeczami, które wdają się nieinteresujące. Wyciągnęłam z tej ksiazki bardzo dużo wiedzy oraz inspiracji. Dla miłośników wikingów szczerze polecam.
więcej Pokaż mimo toŚwiat Wikingów zwykle opisywany jest z męskiej strony. Nie brak w nim dzielnych, walecznych mężczyzn, dlatego z ciekawością sięgnęłam po publikację Leszka Gardeła, który o tym niezwykłym świecie stara się nam opowiedzieć coś więcej na temat ówcześnie żyjących kobiet. W sposób rzetelny, poparty nauką przybliża nam żeńskie obyczaje, obrzędy oraz wierzenia magiczne a także tematykę śmierci. Zdecydowanie jest to pozycja dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę w tematyce wikingów.
Świat Wikingów zwykle opisywany jest z męskiej strony. Nie brak w nim dzielnych, walecznych mężczyzn, dlatego z ciekawością sięgnęłam po publikację Leszka Gardeła, który o tym niezwykłym świecie stara się nam opowiedzieć coś więcej na temat ówcześnie żyjących kobiet. W sposób rzetelny, poparty nauką przybliża nam żeńskie obyczaje, obrzędy oraz wierzenia magiczne a także...
więcej Pokaż mimo toKsiążka naukowa, nie popularnonaukowa. Rozdziały opowiadają o odrębnych i niejednokrotnie luźno powiązanych ze sobą tematach takich jak motyw włóczni, symbolika przędzenia, atypowe pochówki, życie pośmiertne, kobiety wojownicy w świecie wikingów.
Ciekawa pozycja dla osób, które mają już jako taką wiedzę i chcą dowiedzieć się czegoś nowego, zdobyć głębszą wiedzę w kilku konkretnych niszach. Autor nie wyciąga wielu wniosków, ale to nic nowego w archeologii wczesnego średniowiecza - znaleziska są szczątkowe a relacje pisemne (głównie sagi) albo nie istnieją albo były spisane kilkaset lat później, w zdominowanej przez chrześcijaństwo rzeczywistości. Z greko-rzymskiego antyku, o którym myślimy, że dobrze go znamy zachowało się do naszych czasów około 3% (słownie - trzy procent) utworów literackich, o których wiemy że istniały. Po uwzględnieniu tych, o których w ogóle nie wiemy - jeszcze mniej. Z wczesnego nie ma prawie nic. I bądź tu mądry :)
więcej Pokaż mimo toCiekawa pozycja dla osób, które mają już jako taką wiedzę i chcą dowiedzieć się czegoś nowego, zdobyć głębszą wiedzę w kilku...
Książka trochę aż nazbyt naukowa, za dużo badań, za mało konkretnych wniosków, niemniej jednak rzuca bardzo ciekawe światło na omawiane kwestie.
Pokaż mimo toNiesamowita książka! Napisana normalnym, prostym, zrozumiałym językiem, pełna bardzo ciekawej wiedzy!