Psychologia na co dzień i od święta

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Charaktery
- 2012-10-16
- 2012-10-16
- psychologia nauki humanistyczne
Dwaj wybitni uczeni, praktyczna wiedza psychologiczna oraz prosta i zrozumiała narracja – taka jest najnowsza książka Wiesława Łukaszewskiego i Tomasza Maruszewskiego Psychologia na co dzień i od święta, Wydawnictwa Charaktery.
Psychologia na co dzienProfesorowie Wiesław Łukaszewski i Tomasz Maruszewski prezentują dorobek różnych dziedzin psychologii, pokazują, jak mocno są one związane z naszym codziennym życiem. Swobodnie też przekraczają jej granice, odwołując się do literatury, muzyki, filmu czy sztuk plastycznych. Posługują się nienaganną polszczyzną, wolną od żargonu naukowego i obcych, niezrozumiałych słów. Takie połączenie erudycji autorów i klarowności wykładu czyni tę książkę wyjątkową lekturą dla wszystkich – także dla tych, którzy z psychologią mają rzadko do czynienia.
Pozycja bardzo ciekawa, napisana łatwym, zrozumiałym językiem (co jest dobre dla laików) ale z drugiej strony pozostawiająca niedosyt i chęć douczenia się ;)
Wyjaśnia wiele codziennych procesów, których mogliśmy być nieświadomi i otwiera oczy na nasze codzienne zachowania. Dzięki Turniejowi Psychologicznemu organizowanego przez "Charaktery", miałam możliwość zapoznanania się z tą książką ( o wiele taniej),której normalnie raczej bym nie tknęła.
więcej Pokaż mimo toWyjaśnia wiele codziennych procesów, których mogliśmy być nieświadomi i otwiera oczy na nasze codzienne zachowania. Dzięki Turniejowi Psychologicznemu organizowanego przez "Charaktery", miałam możliwość zapoznanania...
Trochę zbyt ogólnie. Zbyt dużo rozważań, za mało konkretnej treści. Szkoda, bo miałam nadzieję, że zabierjąc się za "Psychologię..." dowiem się nowych rzeczy. Jednak to co zawarte jest w tej książce, każdy z nas przeważnie wie już od dawna. Pod koniec miałam już dość tego naukowego, nic nie wnoszącego stylu.