Jak czytać ogrody. Krótki kurs historii ogrodów
Wydawnictwo: Arkady sztuka
- sztuka
- How to read gardens. A crash course in garden appreciation
- Arkady
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 978-83-213-4692-2
- Bożena Mierzejewska
- ogrody sztuka historia sztuki architektura krajobrazu
Ten przyjazny, osobisty mini-przewodnik powinien towarzyszyć czytelnikowi podczas zwiedzania każdego ogrodu: wielkiego lub małego, stylowego lub współczesnego, publicznego czy prywatnego. Nawet notoryczny miłośnik przyrody zyska świeże spojrzenie i wiele przyjemności oglądając świat ogrodów oczami eksperta. Fotografie założeń z różnych kultur i krajów dają przedsmak bogactwa i różnorodności miejsc wartych odwiedzenia. Pełne ciekawych spostrzeżeń wnikliwe komentarze umożliwiają odczytanie wizualnego języka obecnego w każdej grządce oraz interpretowanie i zrozumienie rozlicznych elementów tworzących przepiękne ogrody.
Nie lubię książek takich jak leksykony czy słowniki, bo w moim poczuciu są... no cóż - techniczne. Fabuła się nie klei, bo i nie ma co się kleić, skoro fabuły nie ma.
Ale ten cykl jest wyjątkowy. Nie dość na tym, że ma fantastyczne szkice, które wprost uwielbiam, to jeszcze jest ciekawie podzielony na "rozdziały". Każdy jest osobnym tworem, więc można czytać od deski do deski, albo zrobić freestyle na chybił trafił.
Przyjemna, fajna lektura. Ja dostałam w ramach poszukiwań do własnej książki z ogrodami w roli głównej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle ten cykl jest wyjątkowy. Nie dość na tym, że ma fantastyczne szkice, które wprost uwielbiam, to jeszcze jest ciekawie podzielony na "rozdziały". Każdy jest osobnym tworem, więc można czytać od deski do...