Jak likwidowałam dom moich rodziców
Książka niezwykle szczera, dotykająca spraw bolesnych, o których rzadko się mówi. Książka o trzyosobowej rodzinie i o Historii, o doświadczeniu Zagłady trwającym w następnych pokoleniach.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Podobne książki
Wypożycz z biblioteki
Niedopowiedzenie - nieskończenie drogocenny prezent.
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [4]
Spodziewałem się wspomnień o cieple domowego ogniska i więzach łączących kochającą się rodzinę. W zamian otrzymałem nieuświadomiony (chyba) lament autorki za utraconym i zmarnowanym dzieciństwem. W tej książeczce widać poszukiwanie (we wspomnieniach) miłości rodzicielskiej, ale obraz, który się wyłania, pokazuje dziecko traktowane raczej obojętnie, wręcz odtrącane...
więcejTak i nie...
więcejKsiążkę czytałam, kiedy moja babcia była już bardzo chora, a jednak delektowałam się, dzięki niej, możliwością zadzwonienia do ukochanej osoby i usłyszenia jej głosu. Powiedzenia wszystkiego, co chcę by usłyszała zanim odejdzie. Właściwie dzwoniłam do babci codziennie czytając lekturę. I za to autorce mogę podziękować. Za ostatnie miesiące bliskości z...
Żałobę przeżywa się w samotności. To nie tylko ból i smutek. To także agresja, gniew, wściekłość. Z trudem dopuszczamy je do siebie; uważamy, że zmarli i niemowlęta mogą budzić tylko konwencjonalnie łagodne uczucia ciepła i szacunku. Wszystkie gwałtowniejsze uczucia odrzucamy. Cóż za kłamstwo!
więcejW obliczu śmierci i narodzin kłębi się w nas tyle silnych i chaotycznych uczuć,...
Bardzo osobista, pełna smutku i bólu książka, w której autorka dzieli się swoimi odczuciami po śmierci rodziców.
więcejNajwięcej emocji wywołuje w niej kontakt z rzeczami, które zostały w domu ojca i matki:
"Przedmioty również stają się sierotami. Potrzebują przybranych rodziców, nowych przyjaciół, wyłącznych właścicieli - szaleńczo zazdrosnych i troskliwych.
Przedmioty...