Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów

Okładka książki Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów autora Joanna Ostrouch-Kamińska, 9788375876512
Okładka książki Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów
Joanna Ostrouch-Kamińska Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2011-01-01
2011-01-01
978-83-7587-651-2

Kup Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów

Autorka porusza bardzo istotną kwestię. Jej badania dotyczą rodziny partnerskiej, gdzie oboje dorosłych (zarówno kobieta jak i mężczyzna) podejmują pracę zawodową a jednocześnie wychowują dziecko/dzieci. Badania są ciekawe, książka jest dobrze skonstruowana. Sądzę jednak, iż autorka chciała zbyt wiele wątków w badaniach poruszyć przez co momentami odnosiłam wrażenie, że wiele treści się powtarza, a inne są opisane jedynie bardzo częściowo. Gdyby autorka skupiła się np. na biograficznym aspekcie i rozwinęłaby korelację pomiędzy (nie) pracującymi rodzicami a badanymi a pozostałe aspekty badań poprowadziła na mniej rozszerzonym poziomie, książka zdecydowanie bardziej tworzyłaby jednolitą całość. Tutaj ciężko mi było odnaleźć główny aspekt badawczy, który byłby najszerzej omówiony.
Książka jest zdecydowanie ciekawa i badania zdecydowanie warte są uwagi. Odnoszę jednak wrażenie, że zostały troszkę niedopracowane.

Bardzo fajnie napisana książka! Pomimo, że jest ona książką naukową, to jest napisana przystępnym językiem.
Oprócz tego zawartość! Co za fascynujący temat badań. Książkę powinno się polecać jako lekturę obowiązkową każdej osobie, która tworzy (lub chce tworzyć) związek (czyli właściwie każda osoba). Moim zdaniem, gdybyśmy wszyscy pracowali na rozmowie, dyskutowali ze sobą, to związki byłyby dużo bardziej owocne i byłoby mniej rozstań. Podstawą w końcu jest rozmowa (co również podkreślane jest w książce).
Bardzo fajna książka również ze względu na to, że jest w końcu książką naukową. Rzetelnie napisaną i stanowiącą na pewno ważną pozycję w bibliografii niektórych prac licencjackich, magisterskich, oraz (ośmielę się zaryzykować) doktorskich.
Nie mogę również zapomnieć o bogatej bibliografii samej książki - ze względu na fakt, że (niestety) nie posiadam jej osobiście, bo jest wypożyczona, muszę ograniczyć się zrobieniem zdjęć - która aż prosi się by powoli zacząć wykupywać niektóre pozycje i wstawiać je na półkę
Komu polecam przeczytanie książki? Poleciłabym ją każdemu, ale podejrzewam, że nie każdy wyciągnąłby z niej te same wnioski co ja. Więc polecę ją tylko kobietom ze względu na to, że to my, kobiety, mamy istotny wpływ na to jak postrzega nas świat. A jeżeli to my mamy wpływ, to trzeba dać sobie szansę i nauczyć się asertywności oraz stawiania granic - nie tylko mężczyznom, ale też samym sobie. Bo to my w dzisiejszych czasach powoli przejmujemy pałeczkę od mężczyzn. Pytanie - co z tym fantem zrobimy i czy szansę, którą daje nam życie w XXI wieku wykorzystamy odpowiednie.

O RÓŻNYCH KONTEKSTACH ROZUMIENIA PARTNERSTWA W RELACJI MAŁŻEŃSKIEJ
Z recenzji wydawniczej prof. Zbigniewa Kwiecińskiego: „Autorka doskonale panuje analitycznie i autorsko nad rozległą literaturą światową i polską na temat relacji rodzinnych w sytuacji podwójnych karier zawodowych obojga rodziców. Treści wywiadów poddane są wnikliwej analizie, są świetnie wykorzystane jako źródła, dowody i ilustracje przejrzystej problematyzacji, strukturalizacji i typologii. Problemy szczegółowe podjęte przez Autorkę ujęte są w niezmiernie interesującą, wręcz dramatyczną opowieść o codziennym rozstrzyganiu napięć pomiędzy pracą i domem, a szczególnie wewnątrz rodziny. […] Jest to książka odkrywcza, ale zarazem zawierająca w sobie niezwykle silny ładunek edukacyjno-emancypacyjny dla czytających ją kobiet, a – być może – zwłaszcza mężczyzn. Oceniam ją bardzo wysoko jako socjolog wychowania i pedagog społeczny. Uważam, że jest to jedna z najlepszych książek z pogranicza etnosocjologii rodziny i socjopedagogiki rodziny”.

Oficyna Wydawnicza Impuls http://impulsoficyna.com.pl/recenzje/rodzina-partnerska-jako-relacja-wspolzaleznych-podmiotow,1279.html

O RÓŻNYCH KONTEKSTACH ROZUMIENIA PARTNERSTWA W RELACJI MAŁŻEŃSKIEJ

14 użytkowników ma tytuł Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów

Okładka książki Krótkie wykłady z socjologii edukacji Jowita Bartczak, Agnieszka Cybal-Michalska, Barbara Galas, Tomasz Gmerek, Agnieszka Gromkowska-Melosik, Zbigniew Kwieciński, Zbyszko Melosik, Piotr Mikiewicz, Joanna Ostrouch-Kamińska, Błażej Przybylski, Mirosław J. Szymański, Barbara Wiśniewska-Paź
Okładka książki Mężczyźni na przełęczy życia. Studium socjopedagogiczne Iwona Chmura-Rutkowska, Joanna Ostrouch-Kamińska
Joanna Ostrouch-Kamińska
Joanna Ostrouch-Kamińska
dr Joanna Ostrouch-Kamińska – pracuje w Katedrze Pedagogiki Ogólnej na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Jej zainteresowania badawcze koncentrują się wokół problemów różnicowania procesów społecznych oraz edukacyjnych z uwagi na płeć, ze szczególnym uwzględnieniem środowiska i relacji rodzinno-małżeńskich. Autorka licznych artykułów z pogranicza socjologii edukacji, pedagogiki społecznej i studiów genderowych, a także książek: Nieuchwytne. Relacje matek i córek w codzienności (Olsztyn 2004),Mężczyźni na przełęczy życia. Studium socjopedagogiczne (wspólnie z I. Chmurą-Rutkowską, Kraków 2007); redaktorka książek Researching gender in adult learning (wspólnie z E. Ollagnier, Frankfurt am Main 2008),Przywiązanie i przekraczanie. Płeć w studiach empirycznych (Olsztyn 2006) oraz Multicultural Europe. Challenge for Teaching and Learning (wspólnie z E. Wołodźko, Olsztyn 2005). Od 2007 roku pełni funkcję przewodniczącej ESREA (European Society for Research on the Education of Adults) Network on Gender and Adult Learning.

Cytaty z książki Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów

Dodaj cytat z książki Rodzina partnerska jako relacja współzależnych podmiotów