Smaki Toskanii
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Buchmann
- Data wydania:
- 2011-09-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-09-14
- Liczba stron:
- 160
- Czas czytania
- 2 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7670-230-8
- Tagi:
- Toskania przepisy kuchnia włoska
Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tam wszystko: zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła sztuki i architektury…
Spotkamy tam także gościnnych mieszkańców i wspaniałą aromatyczną kuchnię. Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków i przechodzą z pokolenia na pokolenie.
W kuchni toskańskiej dominują mocne, wyraziste zapachy i mało przetworzone produkty. Jej podstawę stanowią naturalne składniki, przez co jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. W większości oryginalnych przepisów kulinarnych tego regionu nie podaje się dokładnych ilości składników, więc gotujący może puścić wodze fantazji i przygotować danie, kierując się intuicją i indywidualnym poczuciem smaku.
„Smaki Toskanii” to niezwykła książka kulinarna napisana przez Polkę, która od lat mieszka w tym regionie Włoch. Są tu przedstawione najsmaczniejsze i najbardziej typowe potrawy, a także wiele ciekawych informacji o samym regionie i jego mieszkańcach.
Piękne wyraziste zdjęcia przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzone własnoręcznie przez autorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe, a delektowanie się smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw – zwłaszcza w dobrym towarzystwie -
przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii.
„[...] gotowanie to nie cel, ale sposób na przebywanie razem w radości przy jednym stole”
- Fabio Pichci, florencki kuchmistrz.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 108
- 42
- 25
- 5
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
to było słabe. nic wartościowego nie wyniosłam z lektury, nic mnie nie zafascynowało. moda na pisanie książek o swoim nowym życiu przez cudzoziemców już minęła i autorka się na nią nie załapała.
to było słabe. nic wartościowego nie wyniosłam z lektury, nic mnie nie zafascynowało. moda na pisanie książek o swoim nowym życiu przez cudzoziemców już minęła i autorka się na nią nie załapała.
Pokaż mimo toW porównaniu ze "Słodkimi pieczonymi kasztanami" ta pozycja Autorki jest zasadniczo książką kucharską. Stąd też tym razem nie mogę dąsać się na naszą rodaczkę, że zamiast skupiania się z cała mocą na włoskiej kulturze preferuje zdawkowe informacje o wszystkim, a uwypukla kulinarne przysmaki. I to na wszelkie możliwe sposoby, bo nie można przejść obojętnie obok prezentacji zdjęciowych.
"Smaki Toskanii" to proste przepisy na dania regionu owiane historycznym smakiem. Śmiało można powiedzieć, że jest to historia Toskanii od kuchni, wyodrębniająca sześć działów kategoryzujących potrawy i uchylająca rąbka tajemnicy na temat ich powstania.
Aleksandra Seghi prezentuje przepisy, którym prawdopodobnie każdy sprosta. Składniki ogólnie dostępne, nawet jeśli chodzi o dziczyznę. Mamy tu typowo: przystawki, dania główne, słodkości. Na myśl o kuchni włoskiej pojawia się w mojej głowie obraz przedstawiający pomidory, mozzarelle i bazylię skąpane w oliwie. Ot, prosta przystawka, którą dostanie się w każdym zakątku Italii i być może właśnie dlatego wywołuje niezmiennie skojarzenie ze słonecznym Południem, gdzie zaraz po niej, nieodzowne wydają się być, tarty. Mimo iż dla mnie w pierwszej kolejności winny pojawiać się potrawy makaronowe pod każdą możliwą postacią, a potem dania mięsne, głównie z dziczyzny, w których przygotowaniu powoli staja się mistrzami moi znajomi. Dobrze, że lubią się tą pasją dzielić z innymi;)
Przeglądając "Smaki Toskanii", mierząc się osobiście z przepisami, na pewno zatęskni się też za możliwością podróży, by móc na własne oczy zobaczyć kraj pachnący czosnkiem, oliwą i słońcem. Smacznego!
W porównaniu ze "Słodkimi pieczonymi kasztanami" ta pozycja Autorki jest zasadniczo książką kucharską. Stąd też tym razem nie mogę dąsać się na naszą rodaczkę, że zamiast skupiania się z cała mocą na włoskiej kulturze preferuje zdawkowe informacje o wszystkim, a uwypukla kulinarne przysmaki. I to na wszelkie możliwe sposoby, bo nie można przejść obojętnie obok prezentacji...
więcej Pokaż mimo toJeśli ktoś kocha Toskanię i uwielbia podróże w te rejony to będzie zadowolony z kupna tej książki. Bardzo dużo fajnych przepisów dla każdego.
Jeśli ktoś kocha Toskanię i uwielbia podróże w te rejony to będzie zadowolony z kupna tej książki. Bardzo dużo fajnych przepisów dla każdego.
Pokaż mimo tomnóstwo oryginalnych toskańskich przepisów - aż ślinka cieknie:) polecam:))
mnóstwo oryginalnych toskańskich przepisów - aż ślinka cieknie:) polecam:))
Pokaż mimo toKsiążka złożona z kulinarnych przepisów, wzbogaconych o ciekawostki na temat toskańskiej kuchni i kolorowe (bardzo apetyczne) zdjęcia.
Systematycznie korzystam z części receptur, gdyż są one proste, szybkie i tanie, a efekt - pyszne słodkości, dania z makaronami w roli głównej oraz oryginalne przystawki.
Hitem z tej książki są w moim domu przede wszystkim: ciasto ryżowe z miasta Carrara, ciasteczka z nadzieniem orzechowym i cenci, czyli toskańskie faworki.
Czasami serwuję też mojej rodzinie tartę z ziołami, którą można dowolnie modyfikować.
Polecam wszystkim, którzy lubią włoskie smakołyki, zwłaszcza takie, które można szybko przygotować.
Książka złożona z kulinarnych przepisów, wzbogaconych o ciekawostki na temat toskańskiej kuchni i kolorowe (bardzo apetyczne) zdjęcia.
więcej Pokaż mimo toSystematycznie korzystam z części receptur, gdyż są one proste, szybkie i tanie, a efekt - pyszne słodkości, dania z makaronami w roli głównej oraz oryginalne przystawki.
Hitem z tej książki są w moim domu przede wszystkim: ciasto ryżowe...
Bardzo ładnie wydana książka kucharska z oryginalnymi toskańskimi przepisami, wzbogaconymi o zdjęcia i krótką notkę historyczną z informacją o pochodzeniu prezentowanego dania oraz orientacyjną datą jej powstania. Sześć działów ułatwia znalezienie odpowiednich przepisów na odpowiednią okazję. Każda potrawa jest prosta w wykonaniu i tania (może oprócz działu "Drugie dania z mięsa", gdyż kuchnia toskańska opiera się w dużej mierze na dziczyźnie),więc nawet niedoświadczeni kucharze amatorzy są w stanie, dzięki tej książce, miło zaskoczyć swoich gości. Jeżeli ktoś kocha kuchnię włoską jest to książka właśnie dla niego. Sam na pewno będę z niej korzystał podczas prób gotowania :)
Bardzo ładnie wydana książka kucharska z oryginalnymi toskańskimi przepisami, wzbogaconymi o zdjęcia i krótką notkę historyczną z informacją o pochodzeniu prezentowanego dania oraz orientacyjną datą jej powstania. Sześć działów ułatwia znalezienie odpowiednich przepisów na odpowiednią okazję. Każda potrawa jest prosta w wykonaniu i tania (może oprócz działu "Drugie dania z...
więcej Pokaż mimo to