I nadziwić się nie mogę...
- filozofia, etyka
- Toruńskie Wydawnictwo Diecezjalne
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- filozofia historia
Książką napisaną niezwykle barwnym językiem, autor zachęca czytelnika do zdumienia się nad światem, które przecież jest początkiem filozofii, czyli niekończącego się poszukiwania odpowiedzi na zasadnicze pytania: Kim jestem jako człowiek? Jaki jest sens mojego życia? Czym są: wolność, poznanie, miłość, wdzięczność, prawda, przyjaźń, rozsądek, cnota? Jak zobaczyć własną duszę? Książka ma więc zadziwić rzeczami oczywistymi i szukać jednocześnie odpowiedzi na zasadnicze pytania. Ma "zaintrygować" filozofią i obudzić w każdym z nas ukryte "filozoficzne talenty". Autor pragnie, abyśmy umieli zadumać się nad tym światem, nad jego sensem, nad tym, co dla każdego z nas jest najważniejsze.
"Filozofia - jak we wstępie pisze ks. Maciej Bała - to nie tylko wielowiekowa nauka, tysiące poglądów, lecz również ćwiczenia kształtujące nasze wnętrza oraz sposób patrzenia na świat i jego przeżywanie. A wszystko dlatego, że ciągle pojawiają się ludzie, którzy nie zatracili postawy nieustannego zadziwienia światem, zdumiewania się nad każdym dniem, którzy nie mogą się nadziwić chociażby tym, że świat istnieje, że można spotkać ludzi, którzy mają odwagę myśleć i kochać".
Książka nie zawiera gotowej recepty na szczęśliwe życie, ma jednak dopomóc zaufać naszej własnej mądrości, dodać odwagi, że warto "zajrzeć" do własnego wnętrza i umiłować "zdziwienie" nad małymi, prostymi rzeczami.