Warunki nie do zniesienia po trzęsieniu ziemi w kalabryjskiej Bagnarze zmuszają handlarza morskiego Paola Floria i jego brata Ignazia do opuszczenia tego miejsca. W roku 1799 przypływają do Palermo razem z żoną, siostrzenicą i małym synem.
Bracia zaczynają sprzedawać przyprawy w Palermo, a jest to port, gdzie krzyżują się szlaki handlowe Wschodu i Zachodu. Idzie im coraz lepiej i zaczynają odnosić sukces, czym budzą zawiść innych. Synowi Paola, Vincenzowi, szczególnie zależy na zmianie statusu społecznego, gdyż całe życie wytykano jego ojcu i jemu, że są „tragarzami”, nawet gdy byli już bardzo bogatymi ludźmi. Zbudowali imperium handlowego słynne w całej Italii i na świecie.
Przyprawy, siarka, tuńczyk w oleju, wino, żegluga pocztowa. Tym wszystkim zajmowała się rodzina Florio rosnąć w siłę. lwy z herbu do dziś widnieją na wejściu do jednej z winnic w Marsali, bo powieść jest napisana na podstawie życia prawdziwej rodziny.
To powieść historyczna, która przybliża czytelnikowi atmosferę XIX–wiecznych Włoch. I tak jesteśmy świadkami panowania dynastii Burbonów, lądowania Garibaldiego w 1860 roku i zjednoczenia Italii. Historia ówczesnych Włoch staje się tłem powieści, a zyskiwanie
sławy, bogactwa, władzy, romanse i tajemnice wspaniale ją wzbogacają.
Każdy z rozdziałów nawiązuje do tematu przewodniego - przyprawy, jedwab, siarka, koronki, tuńczyk. To kolejne gałęzie handlu, którymi trudniła się rodzina Florio. Autorka rozpoczyna każdy rozdział sycylijskim przysłowiem oraz krótkim opisem historycznym mającym wprowadzić czytelnika w klimat tamtego okresu Włoch. Obserwujemy jaka sytuacja polityczna i społeczna miała wtedy miejsce.
Auci ukazuje nam portret rodziny Florio bardzo dokładnie. Relacje braterskie, męsko - damskie. Postacie są wyraziste i nie można przejść obojętnie wobec nich. Pokazuje siłę kobiet, które tylko pozornie mają stać z boku i słuchać poleceń mężczyzny. Ich determinacja jest imponująca i ostatecznie są one podporą imperium, a nie bocznicą.
Bohaterem powieści jest również samo miasto. Każdy z bohaterów odbiera je inaczej. Żywi inne uczucia co do niego. Widać ogromne przywiązanie autorki do Palermo. Powieść będzie cudowną podróżą dla miłośników Sycylii, fanów historii i sag rodzinnych. Długo pozostaje w pamięci i zachęca do wyszukiwania informacji o tej intrygującej rodzinie.
Premierę miała również już druga część „Sycylijskich lwów”.
Warunki nie do zniesienia po trzęsieniu ziemi w kalabryjskiej Bagnarze zmuszają handlarza morskiego Paola Floria i jego brata Ignazia do opuszczenia tego miejsca. W roku 1799 przypływają do Palermo razem z żoną, siostrzenicą i małym synem.
Bracia zaczynają sprzedawać przyprawy w Palermo, a jest to port, gdzie krzyżują się szlaki handlowe Wschodu i Zachodu. Idzie im coraz...
Warunki nie do zniesienia po trzęsieniu ziemi w kalabryjskiej Bagnarze zmuszają handlarza morskiego Paola Floria i jego brata Ignazia do opuszczenia tego miejsca. W roku 1799 przypływają do Palermo razem z żoną, siostrzenicą i małym synem.
Bracia zaczynają sprzedawać przyprawy w Palermo, a jest to port, gdzie krzyżują się szlaki handlowe Wschodu i Zachodu. Idzie im coraz lepiej i zaczynają odnosić sukces, czym budzą zawiść innych. Synowi Paola, Vincenzowi, szczególnie zależy na zmianie statusu społecznego, gdyż całe życie wytykano jego ojcu i jemu, że są „tragarzami”, nawet gdy byli już bardzo bogatymi ludźmi. Zbudowali imperium handlowego słynne w całej Italii i na świecie.
Przyprawy, siarka, tuńczyk w oleju, wino, żegluga pocztowa. Tym wszystkim zajmowała się rodzina Florio rosnąć w siłę. lwy z herbu do dziś widnieją na wejściu do jednej z winnic w Marsali, bo powieść jest napisana na podstawie życia prawdziwej rodziny.
To powieść historyczna, która przybliża czytelnikowi atmosferę XIX–wiecznych Włoch. I tak jesteśmy świadkami panowania dynastii Burbonów, lądowania Garibaldiego w 1860 roku i zjednoczenia Italii. Historia ówczesnych Włoch staje się tłem powieści, a zyskiwanie
sławy, bogactwa, władzy, romanse i tajemnice wspaniale ją wzbogacają.
Każdy z rozdziałów nawiązuje do tematu przewodniego - przyprawy, jedwab, siarka, koronki, tuńczyk. To kolejne gałęzie handlu, którymi trudniła się rodzina Florio. Autorka rozpoczyna każdy rozdział sycylijskim przysłowiem oraz krótkim opisem historycznym mającym wprowadzić czytelnika w klimat tamtego okresu Włoch. Obserwujemy jaka sytuacja polityczna i społeczna miała wtedy miejsce.
Auci ukazuje nam portret rodziny Florio bardzo dokładnie. Relacje braterskie, męsko - damskie. Postacie są wyraziste i nie można przejść obojętnie wobec nich. Pokazuje siłę kobiet, które tylko pozornie mają stać z boku i słuchać poleceń mężczyzny. Ich determinacja jest imponująca i ostatecznie są one podporą imperium, a nie bocznicą.
Bohaterem powieści jest również samo miasto. Każdy z bohaterów odbiera je inaczej. Żywi inne uczucia co do niego. Widać ogromne przywiązanie autorki do Palermo. Powieść będzie cudowną podróżą dla miłośników Sycylii, fanów historii i sag rodzinnych. Długo pozostaje w pamięci i zachęca do wyszukiwania informacji o tej intrygującej rodzinie.
Premierę miała również już druga część „Sycylijskich lwów”.
Warunki nie do zniesienia po trzęsieniu ziemi w kalabryjskiej Bagnarze zmuszają handlarza morskiego Paola Floria i jego brata Ignazia do opuszczenia tego miejsca. W roku 1799 przypływają do Palermo razem z żoną, siostrzenicą i małym synem.
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBracia zaczynają sprzedawać przyprawy w Palermo, a jest to port, gdzie krzyżują się szlaki handlowe Wschodu i Zachodu. Idzie im coraz...