Drink?: The New Science of Alcohol and Your Health

Okładka książki Drink?: The New Science of Alcohol and Your Health David Nutt
Okładka książki Drink?: The New Science of Alcohol and Your Health
David Nutt Wydawnictwo: Yellow Kite zdrowie, medycyna
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Tytuł oryginału:
Drink?: The New Science of Alcohol and Your Health
Wydawnictwo:
Yellow Kite
Data wydania:
2020-01-09
Data 1. wydania:
2020-01-09
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
angielski
ISBN:
1529398010
Tagi:
zdrowie uzależnienia alkohol
Średnia ocen

7,0 7,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,0 / 10
1 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1490
996

Na półkach: , , ,

W swojej książce David Nutt próbuje prześledzić wielowiekową historię symbiozy człowieka i alkoholu i odpowiedzieć na wiele nurtujących pytań z perspektywy biologii i wpływu alkoholu na organizm.

„Żaden inny lek nie wzmacnia jednocześnie wytwarzanie GABA, serotoniny i dopaminy, a jednocześnie blokuje wytwarzanie kwasu glutaminowego i noradrenaliny. Alkohol naprawdę wytwarza koktajl efektów neuroprzekaźnikowych”.

Pierwsze, na co zwraca się uwagę to sposób narracji. Nutt bez zbędnych (żadnych) emocji i subiektywnych wstawek pisze o alkoholu i specyfice jego używania przez ludzi. Badacz typowy opisujący wyniki badań, które go w żaden sposób już nie ruszają. Typowa popularyzacja wiedzy na bardzo wysokim poziomie.
Pasowało mi to, że nie było jednoznacznej negatywnej stygmatyzacji alkoholu i międzywierszowego propagowania zdrowego stylu życia (który, zresztą, nikogo od uzależnienia nie uratował). Nie ma też, co również czasem się zdarza bardziej lub mniej świadomie (szczególnie w ramach działań w zakresie tzw. redukcji szkód),jakiejś próby „wybielenia” alkoholu wśród innych substancji (chociaż teraz prym w tym wiedzie wątek THC).

„Żaden poziom spożycia alkoholu nie poprawia zdrowia”.
Natomiast są poziomy, które go nie pogarszają, chociażby normy WHO w zakresie „picia o niskim ryzyku szkód”.

Dzięki tej książce (nie tłumaczonej jeszcze na język polski) można ukształtować własną świadomość tego, czym jest alkohol i czy warto go używać w tej czy innej ilości. Uwzględniając kim jest autor i jak pisze – książka raczej dla osób mających do czynienia z szeroko rozumianą pracą z człowiekiem w „zawodach pomocowych” (służba zdrowia, edukacja, praca socjalna…). Również dla ciekawych wiedzy. Powiedziałbym, że typowa popularnonaukowa pozycja.

PS: mimo wszystko mam też z tyłu głowy to, że Nutt w swojej pracy zawodowej mocno promował opcję o wyolbrzymianej szkodliwości wielu narkotyków (za co usunięto go z brytyjskiej Komisji Doradczej ds. Nadużywania Narkotyków (ACMD) i jest też współautorem badania wykazującego między innymi, iż alkohol jest bardziej szkodliwy dla społeczeństwa niż heroina czy kokaina.

W swojej książce David Nutt próbuje prześledzić wielowiekową historię symbiozy człowieka i alkoholu i odpowiedzieć na wiele nurtujących pytań z perspektywy biologii i wpływu alkoholu na organizm.

„Żaden inny lek nie wzmacnia jednocześnie wytwarzanie GABA, serotoniny i dopaminy, a jednocześnie blokuje wytwarzanie kwasu glutaminowego i noradrenaliny. Alkohol naprawdę...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    4
  • Nauka poszła w las
    1
  • ZaaQ'23
    1
  • Enawer lengłycz
    1
  • Przeczytane
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Drink?: The New Science of Alcohol and Your Health


Podobne książki

Przeczytaj także