Okładka książki Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych autora David Nutt, 9788366586932
David Nutt Wydawnictwo: Krytyka Polityczna zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
Drugs Without the Hot Air: Minimising the Harms of Legal and Illegal Drugs
2021-10-27
2021-10-27
2020-01-16
Maciej Lorenc

Kup Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych

"Alkohol to toksyna, która zabija komórki i organizm; właśnie dlatego używamy go do konserwowania żywności i sterylizowania igieł. Kiedy ciało go rozkłada, powstaje aldehyd octowy, który jest jeszcze bardziej toksyczny. Gdyby jakikolwiek artykuł spożywczy lub napój był skażony ilością aldehydu octowego wytwarzaną przez jednostkę alkoholu, natychmiast zostałby zakazany jako produkt stwarzający nieakceptowalne zagrożenie dla zdrowia."

Wysokie oceny książki są jak najbardziej uzasadnione. Autor przystępnym językiem opisuje i analizuje szereg substancji i środków; tych nielegalnych, jak i powszechnie dostępnych (tytoń, alkohol). Czytelnik otrzymuje rzetelną, całkiem rozległą wiedzę, statystyki, fakty historyczne - w skrócie połączenie wiedzy naukowej, biologiczno - chemicznej treści, wraz z kontekstem historycznym, społecznym, medycznym, prawnym jak i politycznym.

Świetna, niektórych może jednak momentami nudzić.

Świetna, niektórych może jednak momentami nudzić.

Napisana z pozycji liberalno-centrowej, książka o substancjach (jak sam tytuł wskazuje) psychoaktywnych. Zdumiewająco wyważona w diagnozach, twierdzeniach i opiniach. Jak na pozycje naukową, zbyt popularna, jak na pozycje popularną - zbyt akademicka, czyli w sumie w sam raz dla tzw. "przeciętnego czytelnika". Warto wybierać sobie poszczególne rozdziały i czytać, niekoniecznie w zadanej kolejności. Łatwiej przyswoić sobie wiadomości, przy objętości i ilości informacji zawartych w tej książce, ułatwi to czytanie. Dla każdego zainteresowanego istnieniem i używaniem substancji narkotycznych (nie tylko,- również tytoniu, alkoholu, suplementów).

680 użytkowników ma tytuł Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych na półkach głównych
64 użytkowników ma tytuł Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych

Cytaty z książki Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych