- zdrowie, medycyna
- 2021-10-27
- 2021-10-27
- 2020-01-16
- Maciej Lorenc
Zagrożenia związane z nielegalnymi narkotykami są dobrze znane i rzadko kwestionowane, ale czy mamy świadomość jak szkodliwe w porównaniu z nimi są alkohol lub tytoń? Co tracimy, zakazując badań medycznych nad magicznymi grzybami, LSD i konopiami? Czy mdma jest mniej szkodliwie niż jazda konna, a mefedron powinien być rozdawanych w klubach?
W Narkotykach bez paniki profesor David Nutt pokazuje, co mówi nauka o legalnych i nielegalnych substancjach psychoaktywnych, aby umożliwić każdemu i każdej podejmowanie racjonalnych decyzji w oparciu o obiektywne dowody. Szczególnie wskazana politykom.
• Co to jest uzależnienie? Czy istnieje „osobowość uzależnieniowa”?
• Czy uzależnienie można wyleczyć?
• Jak możemy mierzyć szkody wyrządzane przez narkotyki?
• Co powinniśmy mówić naszym dzieciom o narkotykach?
Kup Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych w ulubionej księgarni
Oceny książki Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych
680 użytkowników ma tytuł Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych na półkach głównych- Chcę przeczytać 490
- 2023 6
- 2022 5
- Psychologia 3
- Medycyna 3
Tagi i tematy do książki Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych
Cytaty z książki Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych
Dodaj cytat z książki Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Narkotyki bez paniki. Co trzeba wiedzieć o legalnych i nielegalnych środkach psychoaktywnych
"Alkohol to toksyna, która zabija komórki i organizm; właśnie dlatego używamy go do konserwowania żywności i sterylizowania igieł. Kiedy ciało go rozkłada, powstaje aldehyd octowy, który jest jeszcze bardziej toksyczny. Gdyby jakikolwiek artykuł spożywczy lub napój był skażony ilością aldehydu octowego wytwarzaną przez jednostkę alkoholu, natychmiast zostałby zakazany jako produkt stwarzający nieakceptowalne zagrożenie dla zdrowia."
Wysokie oceny książki są jak najbardziej uzasadnione. Autor przystępnym językiem opisuje i analizuje szereg substancji i środków; tych nielegalnych, jak i powszechnie dostępnych (tytoń, alkohol). Czytelnik otrzymuje rzetelną, całkiem rozległą wiedzę, statystyki, fakty historyczne - w skrócie połączenie wiedzy naukowej, biologiczno - chemicznej treści, wraz z kontekstem historycznym, społecznym, medycznym, prawnym jak i politycznym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna, niektórych może jednak momentami nudzić.
Świetna, niektórych może jednak momentami nudzić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana z pozycji liberalno-centrowej, książka o substancjach (jak sam tytuł wskazuje) psychoaktywnych. Zdumiewająco wyważona w diagnozach, twierdzeniach i opiniach. Jak na pozycje naukową, zbyt popularna, jak na pozycje popularną - zbyt akademicka, czyli w sumie w sam raz dla tzw. "przeciętnego czytelnika". Warto wybierać sobie poszczególne rozdziały i czytać, niekoniecznie w zadanej kolejności. Łatwiej przyswoić sobie wiadomości, przy objętości i ilości informacji zawartych w tej książce, ułatwi to czytanie. Dla każdego zainteresowanego istnieniem i używaniem substancji narkotycznych (nie tylko,- również tytoniu, alkoholu, suplementów).
Napisana z pozycji liberalno-centrowej, książka o substancjach (jak sam tytuł wskazuje) psychoaktywnych. Zdumiewająco wyważona w diagnozach, twierdzeniach i opiniach. Jak na pozycje naukową, zbyt popularna, jak na pozycje popularną - zbyt akademicka, czyli w sumie w sam raz dla tzw. "przeciętnego czytelnika". Warto wybierać sobie poszczególne rozdziały i czytać,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka dla wszystkich, którzy chcą lepiej poznać świat uzależnień. Dzięki rozbiciu na poszczególne substancje, możemy przejść do tej, która akurat nas interesuje, dodatkowo opisany cały sposób działania organizmu w kontekście uzależnień.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka którą w przejrzysty sposób przedstawia rodzaje narkotyków, to czym są i to co powodują. Poza samym omówieniem substytucji autor bardzo szeroko przestawia schematy uzależnień oraz to jak możemy minimalizować szkody związane z przyjmowaniem substancji psychoaktywnych.
Na duży plus zasługuje fakt że autor próbuje jak najbardziej obiektywnie przestawić temat i sam podaje w jakich kategoriach rozpatruje konkretne substancje.Generalnie całkiem lekka jak na liczbę stron oraz oferuje dokładnie to czego się spodziewałem po tej lekturze napewno polecam każdemu
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa duży plus zasługuje fakt że autor próbuje jak najbardziej obiektywnie przestawić...
Moja encyklopedia wiedzy nie tylko o substancjach psychoaktywnych, choć autor daje nam ogromną ilość informacji o ich historii, działaniu, szkodliwości dla użytkownika, jak i szkodliwości dla społeczeństwa. Oprócz tego w książce znajdziemy mechanizmy działania uzależnienia, metody leczenia osoby uzależnionej. Dla przykładu — poruszana została kwestia terapii substytucyjnej. Autor odsłania przed nami absurdy polityki narkotykowej oraz przykre skutki moralizatorskiego podejścia rządzących do kwestii uzależnienia. Profesor Nutt nie narzuca swojego punktu widzenia — przekazuje jedynie punkt widzenia nauki. Nauce tej poświęcił całe swoje życie, był ofiarą represji przez jego niewygodne dla rządu badania. Nauki tej jednak nigdy się nie wyparł. Książka to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto ceni sobie naukowe podejście do tematu, który nadal w naszym kraju traktowany jest jak temat tabu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo mnie wciągnęła, i choć zdarzały się fragmenty, które mnie nudziły, przeczytałam to bez większego problemu. Ogólnie jako nastolatka książkę przyswoiłam bardzo dobrze, nie było aż tak dużo naukowego żargonu, którego bym nie zrozumiała. Moim zdaniem lektura obowiązkowa dla każdego. Ważne jest aby być doinformowanym na temat narkotyków, zamiast być ignorantem i rozpowszechniać głupoty. Polecam serdecznie cieplutko pozdrawiam
Książka bardzo mnie wciągnęła, i choć zdarzały się fragmenty, które mnie nudziły, przeczytałam to bez większego problemu. Ogólnie jako nastolatka książkę przyswoiłam bardzo dobrze, nie było aż tak dużo naukowego żargonu, którego bym nie zrozumiała. Moim zdaniem lektura obowiązkowa dla każdego. Ważne jest aby być doinformowanym na temat narkotyków, zamiast być ignorantem i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaukowy odpór na (nie)moralne wzmożenie, które pod postacią wojny z narkotykami gnębi świat od wielu dekad. Dyskusja dlaczego ta wojna ignoruje siejące spustoszenie nikotynę i alkohol.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele wartościowych informacji, wnikliwe analizy. Mimo nie cienkiej lektury pochłonięta dość szybko. Obowiązkowa książka dla każdego, rodzica, dziecka, polityka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarta przeczytania, dla osób eksperymentujących, dla polityków i decydentów, a przede wszystkim dla rodziców, żeby nie przegapić momentu na rozmowę z dzieckiem o środkach psychoaktywnych i ewentualnych motywacjach zażywania.
Skłania do analizy własnych zachowań i rewizji przekonań na temat środków psychoaktywnych (w tym alkoholu i tytoniu, o czym społeczeństwo zdaje się zapominać)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkłania do analizy własnych zachowań i rewizji przekonań na temat środków psychoaktywnych (w tym alkoholu i tytoniu, o czym społeczeństwo zdaje się...