Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kill grill. Restauracja od kuchni

Tłumaczenie: Jacek Konieczny
Wydawnictwo: W.A.B.
7,05 (305 ocen i 35 opinii) Zobacz oceny
10
20
9
31
8
64
7
96
6
49
5
28
4
7
3
7
2
2
1
1
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Kitchen Confidential. Adventures in the Culinary Underbelly
data wydania
ISBN
978-83-7414-473-5
liczba stron
424
słowa kluczowe
Anthony, Bourdain, Kill, Grill
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodał
zbr

Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze...

Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca.

Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią („zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 49
maikidu | 2012-02-13
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2011 rok

Książka lekka i zabawna.
W bardzo amerykańskim, nonszalanckim stylu.
Dużo przechwałek i przekoloryzowanych historyjek, opasłe akapity traktujące o imprezach na zapleczu i pijaństwie po pracy i sporo restauracyjnych "tajemnic".

Traktuję ją z dużym przymrużeniem oka, także dlatego, że mieszkam w Polsce, a większość restauracyjnych tricków, sekretów i wskazówek, które będą cenne w USA- nie mają przełożenia na polski rynek. Nie żyjemy na wybrzeżu (tzn, ja nie żyję), więc nie ma co liczyć na ryby ze świeżego połowu - czy to w poniedziałek, czwartek czy sobotę. Informacje o sushi w promocji też nie są zbyt przydatne dla Polaków.

Książkę jednak czyta się szybko, z przyjemnością i uśmiechem na ustach, a o to chyba chodzi, żeby oderwać się na chwilę od szarego świata.
A jak pod koniec książki pyszałkowatość Anthonego przestała mnie denerwować, to stałam się jego fanką. :-)

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Depesze

Nie wiem czemu ją czytałam,skoro "żadnej przemocy"...nie skończyłam.Czytać o młodych Amerykanach prowadzonych na rzeź?Którym odbijało...

zgłoś błąd zgłoś błąd