Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kill grill. Restauracja od kuchni

Tłumaczenie: Jacek Konieczny
Wydawnictwo: W.A.B.
7,06 (308 ocen i 35 opinii) Zobacz oceny
10
20
9
31
8
65
7
98
6
49
5
28
4
7
3
7
2
2
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Kitchen Confidential. Adventures in the Culinary Underbelly
data wydania
ISBN
978-83-7414-473-5
liczba stron
424
słowa kluczowe
Anthony, Bourdain, Kill, Grill
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodał
zbr

Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze...

Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca.

Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią („zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 324
Patrycja k | 2017-04-18
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 18 kwietnia 2017

Nie wiem czy autor potrafi gotować ;) ale pisać to on daje radę. Nie mogłam się oderwać. Temat jedzenia od 2 lat jest w centrum mojego zainteresowania więc jak najbardziej mi się podobała. No i wyłapałam kilka cennych wskazówek dla rozwoju moich umiejętności kulinarnych. Humor książki nie opuszcza. Myślę, że nie będę raczej jadała w restauracjach. Po przeczytaniu książki straciłam apetyt chyba, że mnie będzie stać na 3*. Polecam

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Ostatnie srebrniki

W czerwcu 2016 roku Wanda, żona autora, znajduje w sklepiku znajomego Turka piękną, rzeźbioną w drewnie szkatułkę, którą zabiera do domu. Kilka miesię...

zgłoś błąd zgłoś błąd