Polak NieNażarty

Okładka książki Polak NieNażarty
Gosia Molska Wydawnictwo: Zwierciadło kulinaria, przepisy kulinarne
260 str. 4 godz. 20 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Zwierciadło
Data wydania:
2017-11-08
Data 1. wyd. pol.:
2017-11-08
Liczba stron:
260
Czas czytania
4 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788365456960
Tagi:
kulinaria przepisy kulinarne Polska kuchnia jedzenie gotowanie historia
Średnia ocen

                8,2 8,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,2 / 10
17 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
340
109

Na półkach: , ,

Polak NieNażarty to Polak zły! Aby pozbyć się złości, zaspokajając głód literacki wystarczy skosztować nieco smakołyków w postaci ciekawostek oraz przepisów z najnowszej książki Gosi Molskiej, która we współpracy z Leszkiem Molskim, zgotowała nam wyjątkowo smakowitą lekturę.

Książkę otwiera „Poczet kuchni polskiej”, a w nim kulinarna historia Polski, począwszy od czasów starożytnych aż do współczesności. Oprócz faktów historycznych w oko od razu rzucają się wyjątkowe ilustracje powstałe z rąk tandemu Dominiki Hoppe oraz Tomasza Seidlera, którzy to kreatywnie doprawiają kwestie estetyczne książki.

Na dalszych stronach publikacji autorka oprowadza nas po regionach kulinarnych naszego kraju, prezentując przepisy na regionalne smakołyki. W każdym z nich znajdziemy kilka kęsów ciekawostek o tym co jadano, jak jadano i przede wszystkim czy nadal to dobrze smakuje. A zatem przeczytamy o smakowitościach występujących od morza aż do Tatr: Małopolski, Pomorza, Wielkopolski, Warmii i Mazur, Lubelszczyzny, Podlasia i Mazowsza – z warszawskimi bazarkami na czele.

Intrygujący w książce jest powrót do PRL-owskiej kuchni i jego słownikiem kulinarnym na czele. Dla mnie – urodzonej w wolnej Polsce – to garść naprawdę nieznanych ciekawostek. Pozostali mogą powspominać i ponarzekać jak to za komuny bywało lepiej…

Jako, że Polak bez schabowego to żaden Polak, oczywiście nie zabrakło miejsca dla kilku słów o mięsie, którego Polacy spożywają w dużych ilościach – nawet 28 świń czy też 760 kurczaków w ciągu całego życia! Chociaż jeżeli chodzi o konsumowanie czekolady to wynik 3900 tabliczek również nie zawstydza. Nie brakuje też warzywnych smaczków, bo jak wiadomo typowy polski ogródek, to właśnie warzywny. Dlatego Gosia Molska zadbała, aby w książce znalazł się kalendarz sezonowości warzyw, kilka słów zachęty do ich spożywania oraz przepisy z nimi w roli głównej.

Dodatkowo w książce przeczytamy rozmowę z Anią Starmach, blogerką Agatą Jędraszczak, Wojciechem Modestem Amaro oraz z najlepszym cukiernikiem roku 2016 w Polsce – Krzysztofem Ilnickim. Jest też kilka słów o celebrytach kulinarnych, w tym Robercie Makłowiczu czy Magdzie Gessler, a także o kultowych programach kulinarnych, w tym „Bake Off – Ale ciacho!”, w którym to autorka gościła jako jurorka.

Zaskakującą niespodzianką jest gra planszowa „Restaurator” umieszczona na ostatnich stronach książki, która jest niewątpliwie przezabawna i jak najbardziej na miejscu, bo jak wiadomo, po jedzeniu przychodzi także czas na rozrywkę, najlepiej w rodzinnym gronie.

I taka właśnie jest ta książka Gosi Molskiej – pełna radości oraz humoru, smakowitych kąsków, cudownych ilustracji i wiedzy o nas, Polakach oraz naszych gustach kulinarnych. Bo co jak co, ale smakowitości naszej kuchni to się wstydzić nie musimy, tylko czasem mało o niej wiemy i rzadko doceniamy.

http://opetaniczytaniem.pl/recenzje/polak-nienazarty-gosia-molska-zwierciadlo-2017.html

Polak NieNażarty to Polak zły! Aby pozbyć się złości, zaspokajając głód literacki wystarczy skosztować nieco smakołyków w postaci ciekawostek oraz przepisów z najnowszej książki Gosi Molskiej, która we współpracy z Leszkiem Molskim, zgotowała nam wyjątkowo smakowitą lekturę.

Książkę otwiera „Poczet kuchni polskiej”, a w nim kulinarna historia Polski, począwszy od czasów...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    39
  • Przeczytane
    19
  • Posiadam
    12
  • Teraz czytam
    5
  • Kulinaria
    2
  • Papierowa
    1
  • Kulinaria | jedzenie
    1
  • Ulubione
    1
  • Kuchnia. O jedzeniu
    1
  • 2019 Rok
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Polak NieNażarty


Podobne książki

Przeczytaj także