Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Monumenta Poloniae Culinaria
- Wydawnictwo:
- Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
- Data wydania:
- 2011-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-01-01
- Liczba stron:
- 274
- Czas czytania
- 4 godz. 34 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788360959183
Spisana ok. 1686 r. Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów… to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich – dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu.
Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rąk czytelników, zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z Mody bardzo dobrej… są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast – dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium.
Publikowane receptury z Mody bardzo dobrej… do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty… za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 26
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
"Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne" to drugi tom w serii "Monumenta Poloniae Culinaria". Spisana ok 1686 r. przez anonimowego autora z kręgu Radziwiłłów książka to zbiór kilkuset potraw, która pozwoli nam zobaczyć jakie posiłki spożywano na szlacheckich stołach pod koniec XVII wieku. Pozycja jest przedstawiana jako książka kucharska, chociaż oczywiście trudno to porównywać do dzisiejszych pozycji tego typu. Autor miał dużą wiedzę z tematów kulinarnych, pasjonował się też sztuką cukierniczą, ale nie są to przepisy w dzisiejszym rozumieniu tego słowa, gdzie ktoś poprowadzi nas za rękę i opisze krok po kroku co mamy robić. Mowa raczej o pewnych ogólnych poradach dotyczących potraw, gdzie na pierwszy rzut oka trzeba się popisać pewną inwencją twórczą przy tworzeniu opisywanych potraw. Przepisów jeszcze nie sprawdzałem w praktyce, ale niektóre z nich, chociażby na szczupaka, wyglądają kusząco i na pewno będę starał się je odtworzyć w swojej kuchni.
"Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne" to drugi tom w serii "Monumenta Poloniae Culinaria". Spisana ok 1686 r. przez anonimowego autora z kręgu Radziwiłłów książka to zbiór kilkuset potraw, która pozwoli nam zobaczyć jakie posiłki spożywano na...
więcej Pokaż mimo toSolidne opracowanie nieznanej polskiej książki kucharskiej z XVII wieku, oryginalne, niezwykłe receptury, niesamowite potrawy staropolskie, dziś zupełnie zapomniane
Solidne opracowanie nieznanej polskiej książki kucharskiej z XVII wieku, oryginalne, niezwykłe receptury, niesamowite potrawy staropolskie, dziś zupełnie zapomniane
Pokaż mimo to