Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne

Okładka książki Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski
Okładka książki Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne
Jarosław DumanowskiRafał Jankowski Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Seria: Monumenta Poloniae Culinaria kulinaria, przepisy kulinarne
274 str. 4 godz. 34 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Seria:
Monumenta Poloniae Culinaria
Wydawnictwo:
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Data wydania:
2011-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2011-01-01
Liczba stron:
274
Czas czytania
4 godz. 34 min.
Język:
polski
ISBN:
9788360959183
Średnia ocen

8,2 8,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako i ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca Switłana Bułatowa, Jarosław Dumanowski
Ocena 0,0
Zbiór dla kuch... Switłana Bułatowa,&...
Okładka książki The Power of Taste. Europe at the Royal Table Jarosław Dumanowski, Andrzej Kuropatnicki, Fabio Parasecoli
Ocena 0,0
The Power of T... Jarosław Dumanowski...
Okładka książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
Ocena 6,6
Kapłony i szcz... Jarosław Dumanowski...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,2 / 10
5 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1203
957

Na półkach:

"Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne" to drugi tom w serii "Monumenta Poloniae Culinaria". Spisana ok 1686 r. przez anonimowego autora z kręgu Radziwiłłów książka to zbiór kilkuset potraw, która pozwoli nam zobaczyć jakie posiłki spożywano na szlacheckich stołach pod koniec XVII wieku. Pozycja jest przedstawiana jako książka kucharska, chociaż oczywiście trudno to porównywać do dzisiejszych pozycji tego typu. Autor miał dużą wiedzę z tematów kulinarnych, pasjonował się też sztuką cukierniczą, ale nie są to przepisy w dzisiejszym rozumieniu tego słowa, gdzie ktoś poprowadzi nas za rękę i opisze krok po kroku co mamy robić. Mowa raczej o pewnych ogólnych poradach dotyczących potraw, gdzie na pierwszy rzut oka trzeba się popisać pewną inwencją twórczą przy tworzeniu opisywanych potraw. Przepisów jeszcze nie sprawdzałem w praktyce, ale niektóre z nich, chociażby na szczupaka, wyglądają kusząco i na pewno będę starał się je odtworzyć w swojej kuchni.

"Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne" to drugi tom w serii "Monumenta Poloniae Culinaria". Spisana ok 1686 r. przez anonimowego autora z kręgu Radziwiłłów książka to zbiór kilkuset potraw, która pozwoli nam zobaczyć jakie posiłki spożywano na...

więcej Pokaż mimo to

avatar
5
1

Na półkach:

Solidne opracowanie nieznanej polskiej książki kucharskiej z XVII wieku, oryginalne, niezwykłe receptury, niesamowite potrawy staropolskie, dziś zupełnie zapomniane

Solidne opracowanie nieznanej polskiej książki kucharskiej z XVII wieku, oryginalne, niezwykłe receptury, niesamowite potrawy staropolskie, dziś zupełnie zapomniane

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    26
  • Przeczytane
    5
  • Kuchnia
    2
  • History
    1
  • Polska
    1
  • Ulubione
    1
  • Food
    1
  • Przemyśleć
    1
  • Muszę mieć!
    1
  • Kucharskie
    1

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także