Zielona Toskania
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Wydawnictwo:
- Grupa Wydawnicza Relacja
- Data wydania:
- 2013-06-07
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-06-07
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364270000
- Tagi:
- Toskania Włochy Italia Kuchnia włoska
Zielona Toskania” to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku. Przedstawia jego mieszkańców – tych, którzy zdecydowali się na styl życia przyjazny środowisku i nieświadomie wpisali się tym w globalny nurt powrotu do natury.
Aleksandra Seghi, znana już polskim czytelnikom jako autorka dwóch książek, przeplata swoje opowieści przepisami na fantastyczne chleby, ciasta, dania obiadowe – pachnące rosnącymi lokalnie ziołami, przygotowane ze zdrowych i pysznych składników. Ilustrowane barwnymi fotografiami zachęcają do eksperymentowania z przygotowaniem pomarańczowych babeczek, ciecierzycy po toskańsku lub kokosowych ciasteczek.
To książka dla entuzjastów gotowania, fanów zdrowego odżywiania, zwolenników ekologicznych rozwiązań w codziennym życiu, a także wszystkich miłośników Toskanii.
Polecają:
Aleksandra Seghi podjęła interesującą próbę przedstawienia pewnego aspektu życia w jednym z najpiękniejszych zakątków świata. Od Autorki dowiemy się o takim obliczu Toskanii, którego nie znajdziemy w innych książkach. Ekotargi, ekowioski, segregowanie śmieci, jak być eko w dużym mieście, oto niektóre wątki poruszone w „Zielonej Toskanii“. Niektóre opinie mogą wydawać się dość radykalne, ale opisane są z dużą dawką entuzjazmu i optymizmu. Książka jest ujmującym, osobistym rozważaniem na temat przyszłości nie tylko Toskanii, ale całej planety.
Tessa Capponi-Borawska
Sięgałam po „Zieloną Toskanię” jak po książkę kulinarną, zaczęłam czytać i... zaskoczenie! Bo to jest głównie książka poświęcona ekologicznemu stylowi życia. No nie! Pomyślałam – znowu ci ekolodzy! Nie lubię ekstremalnych rozwiązań w żadnej dziedzinie życia, z postanowieniami „tylko to, tylko taki styl życia i żaden inny!”. Ale lubię Aleksandrę i mam do niej zaufanie. Więc przeczytałam książkę. Do samiutkiego końca. I wiecie co? Zamówiłam kompostownik! Zasiałam zioła! Posadziłam pomidory! Od teraz mam trzy wory na śmieci, a nie jeden! A jeśli uda mi się jeszcze zwalczyć wredne zaziębienie wyłącznie naturalnymi metodami (z tej książki), polecę do Włoch i pokłonię się Autorce do ziemi! W końcu podróże kształcą. Ta książka również – gorąco polecam!
Agnieszka Pilaszewska
Myślałam, że „Zielona Toskania” to wyłącznie kulinarny przewodnik po ekologicznej Toskanii. Ale to coś więcej. Pomiędzy inspirującymi przepisami znajdziemy szczere i porywające rozmowy z mieszkańcami kolorowych toskańskich miasteczek o ich codziennym życiu, wyborach i wyzwaniach. Jak Toskańczycy radzą sobie ze zdobyciem biożywności, z pieluchami wielorazowymi, porodami domowymi, karmieniem piersią, segregowaniem śmieci czy zdrowym odżywianiem? Sprawdźcie sami, można się wiele nauczyć!
Reni Jusis
Aleksandra Seghi, filolożka włoska, dziennikarka Radio Diffusione Pistoia, autorka książek Smaki Toskanii oraz Słodkie pieczone kasztany. Na co dzień prowadzi blogi Moja Toskania (www.aleksandraseghi.com), Turysta w Toskanii (www.turystawtoskanii.blogspot.com) oraz Polacy we Włoszech (www.polacywewloszech.com). W polskim magazynie o Włoszech La Rivista odpowiedzialna jest za rubrykę kulinarną. Mieszka we Włoszech, w Toskanii. Wegetarianka od dzieciństwa, propaguje zdrową, ekologiczną żywność. Członkini grupy G.A.S. „A modo Bio”, zajmującej się grupowymi zakupami produktów ekologicznych. Współpracuje z magazynem W piekarni. W cukierni oraz portalami: Cooklet.com, Bosamama.pl, Rozkwitalnia.pl, ViaGiulia.pl, WloskiCafe, dla których pisze o toskańskiej i włoskiej kuchni.
Wydawnictwo Relacja
Patronat i dystrybucja: Mamania
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 54
- 18
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Trwający od kilku lat trend na „zdrowe życie” nabiera coraz większego rozgłosu. Bycie „eko” postrzegane jest jako pewien rodzaj ekstrawagancji, bo któż w dzisiejszym pędzie jest w stanie oprzeć się pokusom nowoczesności, gotowym obiadkom z torebki, ogromnemu wyborowi kosmetyków, środków czystości itd.? Przygotowanie posiłków z naturalnych produktów wydaje się być niezwykle kosztowne i czasochłonne, nie mówiąc już o samodzielnym wytwarzaniu mydeł czy innych środków pielęgnacji. Jeśli ktokolwiek próbuje swych sił w takim „przemyśle”, najczęściej traktuje to jako hobby, a nie styl życia. Mieszkająca od kilku lat w Toskanii Polka usiłuje przekonać nas , że ekożycie to filozofia, a co ważniejsze, że jest ono osiągalne i możliwe do zrealizowania.
Aleksandra Seghi już we „wstępie” do swojej książki przyznaje się do dążenia ku byciu idealną ekomamą. Wegetarianka od urodzenia, która dwoma rękami podpisuje się pod zasadą: „twoja dieta określa twoje życie”, żyje w ekospołeczności toskańskiej, a poprawiając swoją jakość życia, dba również o Matkę Ziemię. „Zielona Toskania” to przewodnik po włoskiej krainie, w której mieszkańcy stworzyli społeczność żyjącą zgodnie ze środowiskiem. Począwszy od naturalnych produktów w kuchni, autorka prowadzi nowego adepta ekożycia przez branżę kosmetyczną, na budowlanej kończąc, udowadniając tym samym, że człowiek w dobie tak bardzo rozwiniętej nauki i techniki, gdzie wszystko czeka na niego już gotowe, może żyć w sposób przyjazny naturze, wystarczy tylko odpowiednie nastawienie, pragnienie zmiany w życiu i zapas energii, bo to zadanie wcale nie jest takie proste.
Pierwsze rozdziały mają charakter naukowo-badawczy, w których autorka definiuje rolnictwo biologiczne (i konfrontuje je z konwencjonalnym), wyjaśnia, czym są związki chemiczne stosowane w nawozach, uwypuklając ich negatywny wpływ na zdrowie; zachęca do wypełnienia ekosondażu.
Kolejne części przynoszą informacje o grupie G.A.S., założonej przez męża autorki, która to grupa ma na celu zbiorowy zakup naturalnych produktów u producenta. Do książki dołączone zostały m.in. statystyki pokazujące rozwój ekogospodarstw we Włoszech, tabelki owoców i warzyw sezonowych czy przepisy na zdrowe potrawy. Seghi nie tylko kładzie nacisk na jedzenie, ale dzięki zapisom rozmów z przyjaciółmi pokazuje, w jaki sposób można wykorzystywać naturalne składniki w innych dziedzinach, np. do produkcji świeczek zapachowych, ubrań, pieluch wielorazowych, kosmetyków czy środków czystości. Autorka traktuje temat bardzo szeroko, bo i znajdują się tu kwestie karmienia piersią, rozmów z dziećmi na temat szkodliwości np. czekolady.
Osobny rozdział poświęcony został segregacji odpadów, sposobom wykorzystywania produktów do maksimum, odzyskiwaniu i przetwarzania materiałów do nowych zastosowań. Ciekawym wątkiem jest kwestia ekowiosek, w których można nauczyć się m.in. remontowania czy odświeżania domów według zasad ekobudownictwa. Aleksandra Seghi udowadnia, że nie trzeba przenosić się do niewielkich mieścinek, by nasz styl życia mógł być przyjazny środowisku. Udziela rad, jak być eko w dużym mieście.
Oczywiście, znalazł się tu także temat chorób oraz mających przywrócić zdrowie lekarstw. Na podstawie statystyk przeprowadzonych przez Włochów pokazany został przerażający współczynnik zażywania leków, w tym antybiotyków, które w swoim składzie mają substancje nie zawsze pomocne dla zdrowia ogólnego. Autorka proponuje naturalne środki leczenia, dołączając przepisy na ziołowe medykamenty oraz tabelkę pokazującą zawartość witamin w owocach i warzywach.
Poradnik Aleksandry Seghi wzbogacony został o piękne ilustracje (głównie potraw) oraz miejsce na notatki czytelnika. Z całą pewnością jest zbiorem wiadomości na temat ekożycia – ma charakter przede wszystkim informacyjny, porządkuje wiedzę dotyczącą m.in. gospodarstw biologicznych, związków chemicznych itd. Dołączone przepisy mogą stać się zachętą do zmiany naszego codziennego jadłospisu. „Zielona Toskania” to apel o poprawę naszego stylu życia oraz zwracanie baczniejszej uwagi na zagrożenia, jakie czyhają na otaczającą nas naturę.
Trwający od kilku lat trend na „zdrowe życie” nabiera coraz większego rozgłosu. Bycie „eko” postrzegane jest jako pewien rodzaj ekstrawagancji, bo któż w dzisiejszym pędzie jest w stanie oprzeć się pokusom nowoczesności, gotowym obiadkom z torebki, ogromnemu wyborowi kosmetyków, środków czystości itd.? Przygotowanie posiłków z naturalnych produktów wydaje się być niezwykle...
więcej Pokaż mimo to