Francja
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Seria:
- Świat Według Reportera
- Wydawnictwo:
- G+J
- Data wydania:
- 2012-02-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-02-22
- Liczba stron:
- 96
- Czas czytania
- 1 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375962642
- Tagi:
- Francja podróże
Świat Według Reportera jest serią książek z zapisem podróży znanego dziennikarza, prowadzącego i reportera Wiadomości TVP1– Piotra Kraśko.
Czy Francja wciąż jest imperium, jak chcą wierzyć Francuzi? Co croissanty mają wspólnego ze zwycięstwem naszej husarii w odsieczy wiedeńskiej? Czy gwiazdki Michelin są warte poświęcenia życia i za co przepraszała kata Maria Antonina tuż przed śmiercią? Dlaczego najlepsze restauracje świata są w Hiszpanii i czemu rok to czasem za mało, by zarezerwować tam stolik? Co widziała Madonna z okna swojego domu w West Hollywood i dlaczego w Bel Air nie ma chodników? Gdzie mieszkają najbogatsi Amerykanie i dlaczego nie sposób zapanować nad gangami, które królują tuż obok? Co się kryje w podziemiach Nowego Jorku i kto ma widok z jego dachów? Jak i za ile można kupić najdroższy apartament przy Central Parku?
Jak generałowi de Gaulle’owi udało się przekonać resztę świata, że Francja wciąż jest mocarstwem? Z jakim wyprzedzeniem trzeba rezerwować stolik w najlepszej restauracji świata i ile trzeba mieć w portfelu, by cokolwiek tam zamówić? Dlaczego Maria Antonina przepraszała kata tuż przed wejściem na szafot i co to miało wspólnego z ciastkami? Dlaczego Francuzi tak kochają rewolucje, ale nie wyobrażają ich sobie bez dobrego wina i ślimaków? Czy Paryż wciąż jest stolicą świata i dlaczego Francuzi udają, że nie znają angielskiego? Co wspólnego z croissantami ma Jan III Sobieski i bitwa pod Wiedniem?
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 162
- 98
- 50
- 8
- 6
- 6
- 4
- 4
- 3
- 3
OPINIE i DYSKUSJE
Nie jest to przewodnik ani zbiór najważniejszych informacji o Francji. Jest to garstka ciekawostek dotyczących przede wszystkim aspektów kulinarnych, zwyczajów i przyzwyczajeń Francuzów związanych z jedzeniem. Kieszonkowa książeczka, którą można zabrać ze sobą w podróż, na przykład do Francji.
Nie jest to przewodnik ani zbiór najważniejszych informacji o Francji. Jest to garstka ciekawostek dotyczących przede wszystkim aspektów kulinarnych, zwyczajów i przyzwyczajeń Francuzów związanych z jedzeniem. Kieszonkowa książeczka, którą można zabrać ze sobą w podróż, na przykład do Francji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFrancja od kuchni - można by powiedzieć.
I tutaj należy to rozumieć dosłownie.
Sporo można o Francji powiedzieć, bo to kraj duży, bogaty w historię, regiony, tradycje, kulturę, sztukę, zabytki, różnorodny. Pewnie też o wiele więcej ma do powiedzenia o tym kraju autor książki - Piotr Kraśko - znany dziennikarz i reporter. Niestety rozmiar książeczki na to nie pozwala.
Postacią przewodnią i punktem wyjścia do wielu przemyśleń jest nieżyjący już Bernard Loiseau - szef kuchni, który zdobył trzy gwiazdki Michelina.
Po lekturze nasunęły mi się dwie główne konkluzje.
1. W kraju, gdzie spora część życia kręci się wokół jedzenia, a kulinaria urosły do rangi sztuki, ta sfera życia momentami ociera się o śmierć.
Są produkty tak drogie (np. trufle),że można by za nie zabić, a niepowodzenie w tej dziedzinie może prowadzić do samobójstwa.
2. Francja w swym przekonaniu o wyższości swojej kultury i języka, w swej manii wielkości utknęła gdzieś, gdy wszyscy poszli naprzód i zostawili ją w tyle. Przypomina wiekową babkę, którą wszyscy szanują, bo tak wypada.
Trochę monotonna przez swe ciągłe odniesienia do kuchni, ale zawiera kilka anegdot i ciekawostek naprawdę godnych uwagi.
Francja od kuchni - można by powiedzieć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI tutaj należy to rozumieć dosłownie.
Sporo można o Francji powiedzieć, bo to kraj duży, bogaty w historię, regiony, tradycje, kulturę, sztukę, zabytki, różnorodny. Pewnie też o wiele więcej ma do powiedzenia o tym kraju autor książki - Piotr Kraśko - znany dziennikarz i reporter. Niestety rozmiar książeczki na to nie pozwala.
...
Ocena tej książki zależy głównie od oczekiwań osoby, która ją czyta.
Lektura jej jest prosta, banalnie prosta. Książka dostarcza niewielu informacji, w związku z czym dla mnie była nieco nudnawa. Jednak jeżeli komuś zależy na (bardzo) lekkiej lekturze to śmiało zachęcam do przekonania się samemu co autor myśli o Francji.
Ocena tej książki zależy głównie od oczekiwań osoby, która ją czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura jej jest prosta, banalnie prosta. Książka dostarcza niewielu informacji, w związku z czym dla mnie była nieco nudnawa. Jednak jeżeli komuś zależy na (bardzo) lekkiej lekturze to śmiało zachęcam do przekonania się samemu co autor myśli o Francji.
Nazwanie tego książką to może przesada do całość z ilustracjami liczy raptem dziewięćdziesiąt kilka stron, ale trzeba przyznać że znany z szklanego ekranu Kraśko pisze ciekawie, a na dodatek o moim ulubionym kraju na F, więc przeczytałem z przyjemnością. Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć dlaczego mieszkańcy kraju nad Sekwaną wybierają się do lasu na spacery ze świniami, jaki jest polski wkład do smacznych słodkości czyli magdalenek i croissantów, skąd w menu pojawiły się żabie udka czy ślimaki to polecam. Można także poznać dramatyczną historię szefa kuchni, który na skutek pogłosek o utracie gwiazdki w popularnym przewodniku gastronomicznym popełnił samobójstwo.Wszystko jak to we Francji podane w apetycznej formie . Smacznego ;)
Nazwanie tego książką to może przesada do całość z ilustracjami liczy raptem dziewięćdziesiąt kilka stron, ale trzeba przyznać że znany z szklanego ekranu Kraśko pisze ciekawie, a na dodatek o moim ulubionym kraju na F, więc przeczytałem z przyjemnością. Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć dlaczego mieszkańcy kraju nad Sekwaną wybierają się do lasu na spacery ze świniami,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę można podsumować sformułowaniem: krótko, zwięźle i na temat. Poprzez pryzmat kuchni oraz świata kręcącego się dla Francuzów wokół jedzenia, Piotr Kraśko pokazał pewne mechanizmy społeczno-gospodarczo-polityczne oraz bolączki trawiące Francuzów. Mnie takie podejście bardzo się spodobało. Jedyne zastrzeżenie jakie mogłabym mieć, to długość książki – jest stanowczo zbyt krótka! Ciekawe zdjęcia, równie pasjonujące opowieści i naprawdę ciekawy styl pisania sprawiły, że mam ochotę zapoznać się z kolejnymi książkami autorstwa Piotra Kraśko. Polecam.
Książkę można podsumować sformułowaniem: krótko, zwięźle i na temat. Poprzez pryzmat kuchni oraz świata kręcącego się dla Francuzów wokół jedzenia, Piotr Kraśko pokazał pewne mechanizmy społeczno-gospodarczo-polityczne oraz bolączki trawiące Francuzów. Mnie takie podejście bardzo się spodobało. Jedyne zastrzeżenie jakie mogłabym mieć, to długość książki – jest stanowczo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ Piotrem Kraśko nigdy nie jest nudno. Tym razem zostałam zabrana w podróż po kulinarnej stronie Francji. Książka bogata w sporo ciekawostek i zdjęć.
Z Piotrem Kraśko nigdy nie jest nudno. Tym razem zostałam zabrana w podróż po kulinarnej stronie Francji. Książka bogata w sporo ciekawostek i zdjęć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWg mnie najsłabsza pozycja z tej serii. Skupiona tylko i wyłącznie na kulturze i nawykach jedzeniowych Francuzów. Z drugiej strony jeśli kogoś interesuje taka tematyka to ta pozycja opisuje ją ciekawie i wyczerpująco.
Wg mnie najsłabsza pozycja z tej serii. Skupiona tylko i wyłącznie na kulturze i nawykach jedzeniowych Francuzów. Z drugiej strony jeśli kogoś interesuje taka tematyka to ta pozycja opisuje ją ciekawie i wyczerpująco.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo coś w rodzaju dłuższego artykułu, a nie książki, ale czytało się przyjemnie.
To coś w rodzaju dłuższego artykułu, a nie książki, ale czytało się przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo przemyconych ciekawostek, chociaż żałuję, że głównie kulinarnych..
Sporo przemyconych ciekawostek, chociaż żałuję, że głównie kulinarnych..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka książeczka z wieloma zdjęciami, opisy dotyczą głównie kwestii kulinarnych. Ciekawe - w sumie ciekawostki - szkoda, że tylko "od kuchni" została przedstawiona Francja. Plus za nawiązania do kwestii polsko-francuskich.
Krótka książeczka z wieloma zdjęciami, opisy dotyczą głównie kwestii kulinarnych. Ciekawe - w sumie ciekawostki - szkoda, że tylko "od kuchni" została przedstawiona Francja. Plus za nawiązania do kwestii polsko-francuskich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to