Francja
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Seria:
- Świat Według Reportera
- Wydawnictwo:
- G+J
- Data wydania:
- 2012-02-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-02-22
- Liczba stron:
- 96
- Czas czytania
- 1 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375962642
- Tagi:
- Francja podróże
Świat Według Reportera jest serią książek z zapisem podróży znanego dziennikarza, prowadzącego i reportera Wiadomości TVP1– Piotra Kraśko.
Czy Francja wciąż jest imperium, jak chcą wierzyć Francuzi? Co croissanty mają wspólnego ze zwycięstwem naszej husarii w odsieczy wiedeńskiej? Czy gwiazdki Michelin są warte poświęcenia życia i za co przepraszała kata Maria Antonina tuż przed śmiercią? Dlaczego najlepsze restauracje świata są w Hiszpanii i czemu rok to czasem za mało, by zarezerwować tam stolik? Co widziała Madonna z okna swojego domu w West Hollywood i dlaczego w Bel Air nie ma chodników? Gdzie mieszkają najbogatsi Amerykanie i dlaczego nie sposób zapanować nad gangami, które królują tuż obok? Co się kryje w podziemiach Nowego Jorku i kto ma widok z jego dachów? Jak i za ile można kupić najdroższy apartament przy Central Parku?
Jak generałowi de Gaulle’owi udało się przekonać resztę świata, że Francja wciąż jest mocarstwem? Z jakim wyprzedzeniem trzeba rezerwować stolik w najlepszej restauracji świata i ile trzeba mieć w portfelu, by cokolwiek tam zamówić? Dlaczego Maria Antonina przepraszała kata tuż przed wejściem na szafot i co to miało wspólnego z ciastkami? Dlaczego Francuzi tak kochają rewolucje, ale nie wyobrażają ich sobie bez dobrego wina i ślimaków? Czy Paryż wciąż jest stolicą świata i dlaczego Francuzi udają, że nie znają angielskiego? Co wspólnego z croissantami ma Jan III Sobieski i bitwa pod Wiedniem?
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 162
- 98
- 50
- 8
- 6
- 6
- 4
- 4
- 3
- 3
OPINIE i DYSKUSJE
Nie jest to przewodnik ani zbiór najważniejszych informacji o Francji. Jest to garstka ciekawostek dotyczących przede wszystkim aspektów kulinarnych, zwyczajów i przyzwyczajeń Francuzów związanych z jedzeniem. Kieszonkowa książeczka, którą można zabrać ze sobą w podróż, na przykład do Francji.
Nie jest to przewodnik ani zbiór najważniejszych informacji o Francji. Jest to garstka ciekawostek dotyczących przede wszystkim aspektów kulinarnych, zwyczajów i przyzwyczajeń Francuzów związanych z jedzeniem. Kieszonkowa książeczka, którą można zabrać ze sobą w podróż, na przykład do Francji.
Pokaż mimo toFrancja od kuchni - można by powiedzieć.
I tutaj należy to rozumieć dosłownie.
Sporo można o Francji powiedzieć, bo to kraj duży, bogaty w historię, regiony, tradycje, kulturę, sztukę, zabytki, różnorodny. Pewnie też o wiele więcej ma do powiedzenia o tym kraju autor książki - Piotr Kraśko - znany dziennikarz i reporter. Niestety rozmiar książeczki na to nie pozwala.
Postacią przewodnią i punktem wyjścia do wielu przemyśleń jest nieżyjący już Bernard Loiseau - szef kuchni, który zdobył trzy gwiazdki Michelina.
Po lekturze nasunęły mi się dwie główne konkluzje.
1. W kraju, gdzie spora część życia kręci się wokół jedzenia, a kulinaria urosły do rangi sztuki, ta sfera życia momentami ociera się o śmierć.
Są produkty tak drogie (np. trufle),że można by za nie zabić, a niepowodzenie w tej dziedzinie może prowadzić do samobójstwa.
2. Francja w swym przekonaniu o wyższości swojej kultury i języka, w swej manii wielkości utknęła gdzieś, gdy wszyscy poszli naprzód i zostawili ją w tyle. Przypomina wiekową babkę, którą wszyscy szanują, bo tak wypada.
Trochę monotonna przez swe ciągłe odniesienia do kuchni, ale zawiera kilka anegdot i ciekawostek naprawdę godnych uwagi.
Francja od kuchni - można by powiedzieć.
więcej Pokaż mimo toI tutaj należy to rozumieć dosłownie.
Sporo można o Francji powiedzieć, bo to kraj duży, bogaty w historię, regiony, tradycje, kulturę, sztukę, zabytki, różnorodny. Pewnie też o wiele więcej ma do powiedzenia o tym kraju autor książki - Piotr Kraśko - znany dziennikarz i reporter. Niestety rozmiar książeczki na to nie pozwala.
...
Ocena tej książki zależy głównie od oczekiwań osoby, która ją czyta.
Lektura jej jest prosta, banalnie prosta. Książka dostarcza niewielu informacji, w związku z czym dla mnie była nieco nudnawa. Jednak jeżeli komuś zależy na (bardzo) lekkiej lekturze to śmiało zachęcam do przekonania się samemu co autor myśli o Francji.
Ocena tej książki zależy głównie od oczekiwań osoby, która ją czyta.
Pokaż mimo toLektura jej jest prosta, banalnie prosta. Książka dostarcza niewielu informacji, w związku z czym dla mnie była nieco nudnawa. Jednak jeżeli komuś zależy na (bardzo) lekkiej lekturze to śmiało zachęcam do przekonania się samemu co autor myśli o Francji.
Nazwanie tego książką to może przesada do całość z ilustracjami liczy raptem dziewięćdziesiąt kilka stron, ale trzeba przyznać że znany z szklanego ekranu Kraśko pisze ciekawie, a na dodatek o moim ulubionym kraju na F, więc przeczytałem z przyjemnością. Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć dlaczego mieszkańcy kraju nad Sekwaną wybierają się do lasu na spacery ze świniami, jaki jest polski wkład do smacznych słodkości czyli magdalenek i croissantów, skąd w menu pojawiły się żabie udka czy ślimaki to polecam. Można także poznać dramatyczną historię szefa kuchni, który na skutek pogłosek o utracie gwiazdki w popularnym przewodniku gastronomicznym popełnił samobójstwo.Wszystko jak to we Francji podane w apetycznej formie . Smacznego ;)
Nazwanie tego książką to może przesada do całość z ilustracjami liczy raptem dziewięćdziesiąt kilka stron, ale trzeba przyznać że znany z szklanego ekranu Kraśko pisze ciekawie, a na dodatek o moim ulubionym kraju na F, więc przeczytałem z przyjemnością. Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć dlaczego mieszkańcy kraju nad Sekwaną wybierają się do lasu na spacery ze świniami,...
więcej Pokaż mimo toKsiążkę można podsumować sformułowaniem: krótko, zwięźle i na temat. Poprzez pryzmat kuchni oraz świata kręcącego się dla Francuzów wokół jedzenia, Piotr Kraśko pokazał pewne mechanizmy społeczno-gospodarczo-polityczne oraz bolączki trawiące Francuzów. Mnie takie podejście bardzo się spodobało. Jedyne zastrzeżenie jakie mogłabym mieć, to długość książki – jest stanowczo zbyt krótka! Ciekawe zdjęcia, równie pasjonujące opowieści i naprawdę ciekawy styl pisania sprawiły, że mam ochotę zapoznać się z kolejnymi książkami autorstwa Piotra Kraśko. Polecam.
Książkę można podsumować sformułowaniem: krótko, zwięźle i na temat. Poprzez pryzmat kuchni oraz świata kręcącego się dla Francuzów wokół jedzenia, Piotr Kraśko pokazał pewne mechanizmy społeczno-gospodarczo-polityczne oraz bolączki trawiące Francuzów. Mnie takie podejście bardzo się spodobało. Jedyne zastrzeżenie jakie mogłabym mieć, to długość książki – jest stanowczo...
więcej Pokaż mimo toZ Piotrem Kraśko nigdy nie jest nudno. Tym razem zostałam zabrana w podróż po kulinarnej stronie Francji. Książka bogata w sporo ciekawostek i zdjęć.
Z Piotrem Kraśko nigdy nie jest nudno. Tym razem zostałam zabrana w podróż po kulinarnej stronie Francji. Książka bogata w sporo ciekawostek i zdjęć.
Pokaż mimo toWg mnie najsłabsza pozycja z tej serii. Skupiona tylko i wyłącznie na kulturze i nawykach jedzeniowych Francuzów. Z drugiej strony jeśli kogoś interesuje taka tematyka to ta pozycja opisuje ją ciekawie i wyczerpująco.
Wg mnie najsłabsza pozycja z tej serii. Skupiona tylko i wyłącznie na kulturze i nawykach jedzeniowych Francuzów. Z drugiej strony jeśli kogoś interesuje taka tematyka to ta pozycja opisuje ją ciekawie i wyczerpująco.
Pokaż mimo toTo coś w rodzaju dłuższego artykułu, a nie książki, ale czytało się przyjemnie.
To coś w rodzaju dłuższego artykułu, a nie książki, ale czytało się przyjemnie.
Pokaż mimo toSporo przemyconych ciekawostek, chociaż żałuję, że głównie kulinarnych..
Sporo przemyconych ciekawostek, chociaż żałuję, że głównie kulinarnych..
Pokaż mimo toKrótka książeczka z wieloma zdjęciami, opisy dotyczą głównie kwestii kulinarnych. Ciekawe - w sumie ciekawostki - szkoda, że tylko "od kuchni" została przedstawiona Francja. Plus za nawiązania do kwestii polsko-francuskich.
Krótka książeczka z wieloma zdjęciami, opisy dotyczą głównie kwestii kulinarnych. Ciekawe - w sumie ciekawostki - szkoda, że tylko "od kuchni" została przedstawiona Francja. Plus za nawiązania do kwestii polsko-francuskich.
Pokaż mimo to