Vinum sacrum et profanum. Wino w kulturze. Wino w naturze. Wino na naszym stole
202 str.
3 godz. 22 min.
- Kategoria:
- publicystyka literacka, eseje
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Iskry
- Data wydania:
- 2003-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2003-01-01
- Liczba stron:
- 202
- Czas czytania
- 3 godz. 22 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 8320717221
Nowa książka Eugeniusza Kabatca jest impresyjnym wstępem do świata win. Jest wprowadzeniem do kultury, której wino towarzyszy od zarania dziejów, w której tkwi do dziś i tę kulturę współtworzy. Oparta na wieloletnich doświadczeniach własnych, ale i światowych koneserów, zwłaszcza włoskich i francuskich, ukazuje pewien charakter i smak śródziemnomorskiej kultury, która nie zamyka się w swojej kolebce, ale rozlewa się wraz z winem po całej Europie, a dziś już po całym świecie.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 9
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Vinum sacrum et profanum. Wino w kulturze. Wino w naturze. Wino na naszym stole
Dodaj cytat
Opinia
Eugeniusz Kubatc przedstawia wino w trzech płaszczyznach. Pierwsza część w myśl słów: "na początku była woda, a wodę przemieniono w wino i tak powstała nasza cywilizacja" mówi o znaczeniu wina szczególnie w kulturze antycznej i chrześcijańskiej, a przez to jego wpływie na kulturę europejską. W kolejnych częściach ze znawstwem enologa pisze o tajnikach oraz regionach uprawy winorośli oraz produkcji i co najważniejsze degustacji wina. Przyznaję, że argumentacja autora dotycząca wpływu wina na kulturę wydała mi się momentami naciągana, to doceniam podjęty trud kompleksowego ujęcia tematu. Dodatkowo nie podlega wątpliwości, że autor jest od lat wielkim miłośnikiem wina i niniejsza książka jest podróżą sentymentalną szlakami jego winnych podróży. Dla wszystkich enologów i enologów-amatorów (takich jak ja;)) jest to niewątpliwie pozycja obowiązkowa.
Eugeniusz Kubatc przedstawia wino w trzech płaszczyznach. Pierwsza część w myśl słów: "na początku była woda, a wodę przemieniono w wino i tak powstała nasza cywilizacja" mówi o znaczeniu wina szczególnie w kulturze antycznej i chrześcijańskiej, a przez to jego wpływie na kulturę europejską. W kolejnych częściach ze znawstwem enologa pisze o tajnikach oraz regionach uprawy...
więcej Pokaż mimo to