Ramen. Zupa szczęścia i miłości
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Ramen
- Wydawnictwo:
- Prószyński i S-ka
- Data wydania:
- 2019-10-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-10-22
- Liczba stron:
- 152
- Czas czytania
- 2 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381691772
- Tłumacz:
- Dominika Górecka, Natalia Walawender
- Tagi:
- kulinaria kuchnia orientalna
Ramen to obok sushi największy kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie.
Niewiele dań jest równie uzależniających jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych - od tych najprostszych do najbardziej złożonych - możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i najmodniejszej knajpie w Los Angeles.
Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby oraz cudownie gładką powierzchnię z widocznymi kropelkami tłuszczu. W głębokiej misce znajdują się zwinięte nitki cienkiego, sprężystego makaronu, pływają marynowane w sosie sojowym jajka i inne dodatki. Bierzesz pierwszy łyk i… wpadasz po uszy!
Na Ramen składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 71
- 38
- 17
- 4
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
„Jestem uzależniona od ramenu. Przez ostatnie dziesięć lat przy okazji każdego wyjazdu za granicę rozglądałam się za barami ramen.” Tymi słowami Tove Nilsson rozpoczyna swoją opowieść, a ja już czuję, że ją rozumiem i możemy być potencjalnie bliźniaczymi ramenowymi duszami; albo bez tych górnolotnych porównań oboje bardzo lubimy ramen.
Przy pobieżnym przeglądaniu atakujące z kolejnych stron zdjęcia misek z ramenem przyprawiały mnie o burczenie w brzuchu i głodowy zawrót głowy. Pięknie wydana. Zadbana szata graficzna, profesjonalne sesje zdjęciowe, ciekawie opowiedziana historia. Nie pozostaje nic innego jak brać się za gotowanie swojego własnego ramenu, do którego ponoć ta książka ma służyć, no i się bierzemy…
Na podstawie tej książki mogę wzbogacić listę ramenów w menu, gdybym miał swój własny ramen shop. Ale w domu? Hmmmm…
Podstawą ramenu jest po pierwsze bulion, który należy ugotować. Podane przepisy pozornie nie są skomplikowane, ale wymagają trochę rozumienia magii kuchni i kilku kroków które należy podjąć. Oczywiście, są całkiem fajne, natomiast wymagają dawki samozaparcia i chęci spędzania przy garnkach sporo czasu. To samo dotyczy tare (esencji smaku ramenu) czy makaronu. Nie są to łatwe zadania dla domowego amatora, chociaż proponowane przepisy będą chlubą każdego zawodowego kucharza. Autorka wyraźnie kilka razy zaznacza, że potrzebne są profesjonalne składniki (nie wszystko jest łatwo dostępne u nas), jak też profesjonalny sprzęt kuchenny ten „klasyczny japoński” czy „współczesny technologiczny”. Proces podania nawet podstawowej wersji, czyli miso ramen, przyprawia mnie o kolejny lekki zawrót głowy i już czuję się zmęczony. I tak dalej, i temu podobne.
Podsumowując. Przepięknie wydana książka ze smakowitymi przepisami i oddziałującymi na ślinianki zdjęciami. Cudnie wygląda na półce, z przyjemnością czasem przejrzę… a następnie odkładam z powrotem z myślą, że jejku, no nie będę z tym się bawił. No i taka też refleksja, że koszt jednej miski domowego ramenu według tych przepisów będzie zbliżony do zaserwowanego w restauracji. Ogólnie - jak się chce to miłej i smacznej zabawy!
„Jestem uzależniona od ramenu. Przez ostatnie dziesięć lat przy okazji każdego wyjazdu za granicę rozglądałam się za barami ramen.” Tymi słowami Tove Nilsson rozpoczyna swoją opowieść, a ja już czuję, że ją rozumiem i możemy być potencjalnie bliźniaczymi ramenowymi duszami; albo bez tych górnolotnych porównań oboje bardzo lubimy ramen.
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzy pobieżnym przeglądaniu atakujące...