Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak Horyzont
- Data wydania:
- 2019-09-16
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-09-16
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324057702
- Tagi:
- Lunchbox przepisy inspiracje
Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i bestsellerowej książki Lunchbox na każdy dzień, wraca z nowymi przepisami!
Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni?
Absolutnie nie!
Książka „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie
tak jak lubisz – smacznie i zdrowo!
Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 113
- 77
- 37
- 10
- 8
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
OPINIE i DYSKUSJE
Wspaniała książka, tak samo jak pozostałe dwie tej autorki. Proste przepisy, dużo inspiracji i piękna oprawa graficzna.
Wspaniała książka, tak samo jak pozostałe dwie tej autorki. Proste przepisy, dużo inspiracji i piękna oprawa graficzna.
Pokaż mimo toKolejna książka autorstwa Malwiny Bareły, autorki blogu Filozofia Smaku, zawierająca przepisy na smaczne śniadania w pudełku. Jej przepisy nadają się zarówno do pracy, szkoły jak i do domu. Z powodzeniem mogą stanowić codzienny posiłek obiadowy.
W swojej drugiej książce autorka wprowadza nasz w sztukę bentowania, podopowiada najlepsze systemy gotowania, jak zabrać się do planowania posiłków oraz jak kupować i gotować mądrze, z głową. Opisuje również w 13 krokach jak nie marnować jedzenia (bardzo przydatne i proste wskazówki) - dzięki jej radom dowiemy się do czego wykorzystać m. in. pozostałe resztki z warzyw, takie jak liście rzodkiewki, końce szparagów, skórkę z ogórka, nać marchewki czy obierki z jabłek i gruszek.
W książce, oprócz mnóstwa przepisów na proste, łatwe w przygotowaniu, treściwe posiłki, na które składniki znajdziemy choćby w "owadzim" sklepie i innych tego typu marketach, pani Malwina zgromadziła kilka bazowych przepisów, które pozwolą samodzielnie tworzyć nowe dania. Dowiemy się jak skomponować sałatkę, jak zrobić domowy hummus, pesto czy owsiankę instant, którą należy tylko zalać wrzątkiem. W książce najdziemy przepisy na kilka domowych dressingów czy domowe napoje roślinne, czyli smaczną alternatywę dla krowiego mleka.
Książka podzielona jest na cztery części. Każda z nich nazwana jest porą roku (wiosna, lato, jesień, zima) i zawiera od 13 do 16 przepisów na bento jedno bądź dwudaniowe z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Każda "pora roku" zawiera krótki opis "spiżarniany" - autorka podpowiada, które warzywa i owoce są w danej chwili sezonowe oraz z czym je łączyć.
Każdy z 57 przepisów jest opatrzony przepięknie wyglądającym zdjęciem - już samo patrzenie wzbudza nasze kubki smakowe i zachęca do jedzenia. Przy każdym przepisie znajdziecie listę składników, sposób przygotowywania oraz rady w jaki sposób i jak długo można przechowywać daną potrawę oraz uwagi dotyczące zamienników warzyw/owoców, informacje o tym, że np. daną rzecz można nie tylko piec lecz również usmażyć.
Na końcu książki autorka umieściła 9 przepisów na pyszne, orzeźwiające i zdrowe koktajle oraz napoje. Oczywiście z podziałem na pory roku: 2 na wiosnę, 3 na lato oraz po 2 na jesień i zimę.
Przepisy stworzone przez Malwinę Barełę są przystępne i łatwe. Gotowanie z nią nie zajmuje dużo czasu. Mało tego, przepisy są tak proste a towarzyszące im zdjęcia tak piękne i kolorowe, że pod wpływem zapachu wydobywającego się z książki sami chętnie zaczniecie bentować nie tylko do pracy czy szkoły ale ta zwyczajnie, na co dzień. Bo bentowanie to fajna sprawa 😃
Kolejna książka autorstwa Malwiny Bareły, autorki blogu Filozofia Smaku, zawierająca przepisy na smaczne śniadania w pudełku. Jej przepisy nadają się zarówno do pracy, szkoły jak i do domu. Z powodzeniem mogą stanowić codzienny posiłek obiadowy.
więcej Pokaż mimo toW swojej drugiej książce autorka wprowadza nasz w sztukę bentowania, podopowiada najlepsze systemy gotowania, jak zabrać się do...
Do Dnia Kobiet zostało już tylko parę dni. Myślę, że wielu panów głowi się już, co by tu kupić swojej ukochanej. Wiem, że każda z nas jest inna i czasami ciężko trafić w nasz gust. Na szczęście obecnie jest tak duży wybór, ze z łatwością zachwycicie swoją drugą połówkę. W tym szczególnym dniu ważne są wszystkie kobiety, także narzeczone, żony, siostry, matki, ciocie, teściowe, a także najbliższe przyjaciółki. W Dniu Kobiet lizy się przede wszystkim pamięć. Podarunek jest sprawą drugorzędną. Jednak jeżeli chcecie sprawić radość miłości swojego życia i znacie jej zainteresowania, to warto pomyśleć nad czymś więcej niż bukietem kwiatów. Wiem, że w obecnych czasach dla wielu kobiet bardzo istotny jest zdrowy tryb życia, dla mnie z resztą też. Właśnie dlatego dzisiaj chciałabym pokazać Wam jedną z moich propozycji na prezent z okazji Dnia Kobiet, jaką jest książka „LUNCHBOX na każdy dzień. Nowe przepisy” autorstwa Malwiny Bareła. Każda kobieta, która chce zadbać o swoje zdrowie i żyć zgodnie z naturą będzie zachwycona! Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej, zapraszam do dalszej części wpisu!
Książka „LUNCHBOX na każdy dzień. Nowe przepisy” to niezwykła książka z przepisami. W środku znaleźć można wiele smacznych i przepięknie wyglądających pomysłów na lunchboxy, czyli drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Każda inspiracja posiada przepiękne zdjęcie przygotowanej śniadaniówki, ale także szczegółowy opis, co dokładnie się w niej znajduje. Nie brakuje tam również wielu przepisów na proste, ale pyszne potrawy, które zmieszczą się do pojemnika. Warto podkreślić, że każdy etap przygotowania jest dokładnie opisany. Istotne dla mnie jest to, że przepisy nie tylko są proste i smaczne, ale także nie trzeba ich odgrzewać. Jak wiadomo, nie każdy ma dostęp do kuchenki mikrofalowej, a nie każdy posiłek na zimno jest smaczny. Wybór potraw jest ogromny. Moją uwagę szczególnie zwrócił lunchbox z kotlecikami z soczewicy i marchewki. Nie dość, że potrzeba niewiele składników, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, to jeszcze kotleciki są po prostu smakowite!
KOTLECIKI Z SOCZEWICY I MARCHEWKI
Składniki:
pół marchewki
łyżka oleju rzepakowego
1/3 szklanki czerwonej soczewicy (my w wykorzystaliśmy zieloną soczewicę)
½ szklanki bulionu domowego
1 ½ łyżki płatków owsianych
1 łyżka kiełków jarmużu (my dodaliśmy kiełki mieszane)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta soli
½ szklanki ryżu brązowego
Sposób przygotowania
Zetrzyj marchew na tarce.
Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż marchew.
Przepłucz soczewicę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. W przypadku zielonej soczewicy zrób to nieco szybciej i pozostaw ją do namoczenia przez 20 minut.
Dodaj soczewicę i zalej bulionem.
Całość duś pod przykryciem do miękkości.
Dodaj płatki owsiane, przyprawy i wymieszaj.
Danie odstaw na 5 minut.
Uformuj kotlety i smaż na drugiej połowie oleju z obydwu stron.
Kotlety posyp kiełkami i podawaj z ryżem.
Jak można zauważyć, przygotowanie tego dania zajmie wam kilkanaście minut. Kotleciki są po prostu przepyszne i na pewno zasmakują wszystkim członkom rodziny. Myślę, że to bez wątpienia doskonały pomysł na potrawę nie tylko do lunchboxa, ale także na zdrowy obiad. Taki posiłek jest odpowiedni dla wegan i wegetarian, więc jeżeli nie jadasz mięsa i produktów od zwierzęcych, to możesz w ten sposób przygotować obiad dla całej rodziny. Takie danie doskonale smakuje, jest zdrowe i pożywne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? My bardzo je polubiliśmy i co jakiś czas przyrządzam je na obiad. Pycha!
Oprócz licznych przepisów i inspiracji na zdrowe lunchboxy, znajdziesz tam także wiele porad dotyczących jak najbardziej ekologicznego przyrządzania posiłków i niemarnowania żywności. Książka „LUNCHBOX na każdy dzień. Nowe przepisy” to skarbnica wiedzy dla każdego, kto chce zacząć zdrowo gotować i nie marnować żywności.
13 kroków do nie marnowania jedzenia
Planuj posiłki
Rób zakupy z głową
Odpowiednio przechowuj jedzenie!
Układaj z głową
Pudełko na resztki
Odpowiednie pojemniki do przechowywania
Cotygodniowy przegląd kuchni
Dbaj o porządek
Jedz od korzenia aż po liście
Przedłuż czas przydatności do spożycia
Dziel się jedzeniem.
Szukaj inspiracji
Zacznij bentować!
Według mnie książka „LUNCHBOX na każdy dzień. Nowe przepisy” to rewelacyjna książka, która na pewno spodoba się każdemu, a szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie, które szukają inspiracji na zdrowe posiłki do pracy. Przyznam szczerze, że ilość przepisów, inspiracji i porad, jakie tam znalazłam, przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Uważam, że to fenomenalna książka, która na prawdo spodoba się każdej kobiecie, która po prostu chce o siebie zadbać. Gorąco polecam!
Do Dnia Kobiet zostało już tylko parę dni. Myślę, że wielu panów głowi się już, co by tu kupić swojej ukochanej. Wiem, że każda z nas jest inna i czasami ciężko trafić w nasz gust. Na szczęście obecnie jest tak duży wybór, ze z łatwością zachwycicie swoją drugą połówkę. W tym szczególnym dniu ważne są wszystkie kobiety, także narzeczone, żony, siostry, matki, ciocie,...
więcej Pokaż mimo toRównie dobra co pierwsza część, pięknie wydana z kolejną porcją inspirujących, prostych i smakowitych przepisów kiedy samemu nie ma się pomysłu na "pichcenie". Polecam bardzo obie książki autorki i czekam na więcej, bo zdecydowanie warto.
Równie dobra co pierwsza część, pięknie wydana z kolejną porcją inspirujących, prostych i smakowitych przepisów kiedy samemu nie ma się pomysłu na "pichcenie". Polecam bardzo obie książki autorki i czekam na więcej, bo zdecydowanie warto.
Pokaż mimo toMoje ulubione źródełko przepisów, kiedy sama z siebie nie mam na nic pomysłu. Jeszcze nigdy nie zawiodła, cudo!
Moje ulubione źródełko przepisów, kiedy sama z siebie nie mam na nic pomysłu. Jeszcze nigdy nie zawiodła, cudo!
Pokaż mimo toTeż tak macie, że nie lubicie zabierać do pracy kanapek? Ja niestety należę do takich osób i zawsze mam problem z tym co jeść w pracy. W takim przypadku zazwyczaj podejmuję decyzję pod wpływem chwili i zjadam coś mało zdrowego :( Ale na szczęście, na półki Naszych księgarni trafiły dwie książki z mnóstwem przepisów na pyszne i co najważniejsze zdrowe lunchboxy do pracy. Autorem tych książek jest Pani Malwina Bareła i muszę przyznać, że jestem jej bardzo wdzięczna za podzielenie się swoimi przepisami. Bardzo lubię gotować, ale książki kulinarne, które trafiały w moje ręce w większości mnie rozczarowały. Przepisy był pracochłonne, a składniki trudno dostępne. Tutaj jest całkowicie odwrotnie. Książka podzielona jest na pory roku, a przepisy w poszczególnych porach składają się z produktów sezonowych. Do tej pory przetestowałam na sobie i swojej rodzinie jakieś 80% przepisów i wszystkie są rewelacyjne. Polecam Wam zwłaszcza przepisy na zdrowe „gorące kubki” oraz ryż z kalafiora z bazyliowym pesto. Pycha :)
Też tak macie, że nie lubicie zabierać do pracy kanapek? Ja niestety należę do takich osób i zawsze mam problem z tym co jeść w pracy. W takim przypadku zazwyczaj podejmuję decyzję pod wpływem chwili i zjadam coś mało zdrowego :( Ale na szczęście, na półki Naszych księgarni trafiły dwie książki z mnóstwem przepisów na pyszne i co najważniejsze zdrowe lunchboxy do pracy....
więcej Pokaż mimo toŚwietna książka, która pomogła mi otworzyć się na szybkie i smaczne gotowanie i nie marnowanie jedzenia nie tylko do pracy, ale też na codzień na szybki obiad, przekąskę czy kolację.
Świetna książka, która pomogła mi otworzyć się na szybkie i smaczne gotowanie i nie marnowanie jedzenia nie tylko do pracy, ale też na codzień na szybki obiad, przekąskę czy kolację.
Pokaż mimo toPięknie wydana, z ciekawymi przepisami przy których nie musimy spędził w kuchni połowy dnia. Cenię sobie kuchnię, która bazuje na prostych, niedrogich a jednocześnie wartościowych składnikach. Szczerze polecam!
Pięknie wydana, z ciekawymi przepisami przy których nie musimy spędził w kuchni połowy dnia. Cenię sobie kuchnię, która bazuje na prostych, niedrogich a jednocześnie wartościowych składnikach. Szczerze polecam!
Pokaż mimo toKsiążka zawiera piękne ilustracje, które zachęcają do wykonania dań z przepisów. Znajduje się w niej wiele propozycji na każdą porę roku, zaczynając od wiosny po lato i jesień kończąc na zimie.
Rozdział pierwszy książki przedstawia jaki system gotowania wybrać i jak zaoszczędzić na wydatkach. Malwina w swojej książce podpowiada jakie dania można wcześniej przygotować i jak dzielić gotowanie na pory dnia. Przepisy znajdujące się w książce są dedykowane do pojemników Bento metoda ta sprawdzi się u osób na diecie, osób które najwięcej czasu spędzają poza domem, które nie są w stanie gotować codziennie i dla takich osób które chcą zaoszczędzić pieniążki na jedzeniu.
Rozdział drugi pt. "Bentuję, nie marnuję", czyli 13 kroków do niemarnowania jedzenia. Mimo, że rozdział jest krótki to naprawdę można w nim znaleźć wiele wskazówek jak zaoszczędzić, jak nie marnować jedzenia i jak robić to wszystko z głową ! :) Proste przykłady na to co możemy zrobić ze skórek pomarańczy czy jabłkowych obierek.
Później przechodzimy do tematu przepisów podstawowych a znajdziemy tu owsiankę, sałatki, dressingi oraz pasty i humusy a także jeszcze więcej fajnych i zdrowych dań. Natomiast dalsze rozdziały podzielone są na pory roku, o których już wcześniej Wam pisałam, mianowicie mamy tu podział na BENTO #1 w którym znajduje się dwudaniowy zestaw do pojemnika lunchbox. I kolejno następne dania z oznaczeniem #2, #3 itd.
10/10
Książka zawiera piękne ilustracje, które zachęcają do wykonania dań z przepisów. Znajduje się w niej wiele propozycji na każdą porę roku, zaczynając od wiosny po lato i jesień kończąc na zimie.
więcej Pokaż mimo toRozdział pierwszy książki przedstawia jaki system gotowania wybrać i jak zaoszczędzić na wydatkach. Malwina w swojej książce podpowiada jakie dania można wcześniej przygotować i...
książka zawiera około 90% przepisów wegetariańskich, o czym nie ma informacji w opisie :(
książka zawiera około 90% przepisów wegetariańskich, o czym nie ma informacji w opisie :(
Pokaż mimo to