Kozioł ofiarny
- 1993-01-01
- 1991-01-01
- 83-85318-02-X
- Zofia Kania
- były więzień fikcyjne porwanie
Harry Barber, były dziennikarz, po opuszczeniu więzienia pozostaje na utrzymaniu żony, gdyż w swoim środowisku jest "spalony". Topiąc rozgoryczenie w alkoholu decyduje się ma kradzież pieniędzy z torebki zostawionej w kabinie telefonicznej przez żonę milionera. Rhea Malroux - właścicielka torebki - obserwuje go i Barber czuje się zgubiony, ale Rhea ma inny plan. Proponuje Barberowi pracę: zorganizowanie fikcyjnego porwania jej pasierbicy - Odette...
klasyczny fajny kryminał . Polecam.
klasyczny fajny kryminał . Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tofilm Palmetto z 1998 r. Ciekawa intryga. Warto przeczytać.
film Palmetto z 1998 r. Ciekawa intryga. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChase ma niesamowitą umiejętność budowania akcji i potęgowania napięcia, czasami nie można wręcz usiedzieć gdy suspense rośnie i rośnie.... Poza tym język, prosty, komunikatywny, bez ozdobników. Chase jest to dla mnie jeden z klasyków czarnego kryminału, obok Chandlera czy Hammetta, ale niestety dużo mniej od nich ceniony czy znany. W tej książeczce były dziennikarz po wyjściu z więzienia wplątuje się w udawane porwanie, a potem akcja toczy się wartko i od niespodzianki do niespodzianki. Jak się zacznie czytać to trudno się oderwać, polecam.
Chase ma niesamowitą umiejętność budowania akcji i potęgowania napięcia, czasami nie można wręcz usiedzieć gdy suspense rośnie i rośnie.... Poza tym język, prosty, komunikatywny, bez ozdobników. Chase jest to dla mnie jeden z klasyków czarnego kryminału, obok Chandlera czy Hammetta, ale niestety dużo mniej od nich ceniony czy znany. W tej książeczce były dziennikarz po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd tej pozycji zaczęłam swoją przygodę z kryminałem.Świetna,trzymająca w napięciu,pełna humoru i niesamowitych zwrotów akcji.Polecam gorąco wszystkim,nie tylko miłośnikom zagadek kryminalnych.