Badania nad naturą i przyczynami bogactwa narodów. Tom 1

- Stefan Wolff, Oswald Einfeld, Zdzisław Sadowski
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- kapitalizm ekonomia liberalizm wolny rynek
- Inquiry Into the Nature and Causes of the Wealth of Nationes
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 978-83-01-15030-3
- Stefan Wolff, Oswald Einfeld, Zdzisław Sadowski
- kapitalizm ekonomia liberalizm wolny rynek
Długo oczekiwane wznowienie książki wydanej w Polsce w 1954 roku. Drugie polskie wydanie Bogactwa narodów przypomina dzieło, które wywarło nie tylko doniosły wpływ na myśl i politykę ekonomiczną końca XVIII i pierwszej połowy XIX stulecia zarówno w Anglii, jak i na całym świecie, ale stało się także ważnym ogniwem w rozwoju myśli ekonomicznej.
Dzieło uważane jest za pierwszą próbę naukowej analizy zjawisk ekonomicznych, a data jego wydania jest umownie przyjmowana za datę narodzin współczesnej ekonomii. Książka jest pierwszym uporządkowanym zbiorem argumentów na rzecz wolnego rynku. Poglądy w niej zaprezentowane stworzyły fundamenty liberalizmu gospodarczego i stanowią do dziś ważny punkt odniesienia współczesnych teorii ekonomicznych. Dzieło składa się z 2 tomów podzielonych na 5 części.
Wydanie drugie opatrzone zostało nową przedmową autorstwa prof. dr hab. Zdzisława Sadowskiego.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Nie od przychylności rzeźnika, piwowara czy piekarza oczekujemy naszego obiadu, lecz od ich dbałości o własny interes. Zwracamy się nie do i...
Rozwiń
Opinie [3]
"Twierdzisz, że jesteś liberałem, a nie znasz największego dzieła Smitha?"
więcejTo widzimy gdy spojrzymy na to co jest napisane na odwrocie okładki.
Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Lektura przez większość czasu strasznie męczy, fakt jest tam kilka trafnych spostrzeżeń ale tak czy owak, jeśli nie jesteś fanatykiem i zapaleńcem który chce przejść od Arystotelesa do Misesa,...
Książka jest trudna dla przeciętnego czytelnika. Książka Smitha jest ważnym dziełem w ekonomii, jednak należy pamiętać o tym, że autor popełnił wiele błędów, które stworzyły podwaliny pod marksizm. Choćby laborystyczna teoria wartości albo podział pracy na pracę produktywną i nieproduktywną. Książkę polecam dla tych, którzy interesują się historią myśli ekonomicznej.
Pokaż mimo toGdyby stworzyć listę książek, na które ludzie często się powołują, a bardzo rzadko czytają. „Bogactwo Narodów” bardzo często pojawia się w dyskusjach ekonomicznych oraz ustrojowych.
więcejPokrótce: książka (w założeniach autora: rozprawa etyczna) jest jedną z pierwszych prób naukowych rozważań nad zagadnieniami ekonomii. Jako taka jest długa, nudna, nieciekawa i przestarzała....