Bogactwo narodów

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- The Wealth of Nations
- 2024-02-05
- 2024-02-05
- 9788311171954
Państwo jest bogate bogactwem swych obywateli.
Bogactwo narodów (pełny tytuł: Badania nad naturą i przyczynami bogactwa narodów) szkockiego filozofa i ekonomisty Adama Smitha ukazało się w 1776 roku. Dziś to dzieło uznaje się za fundament klasycznej ekonomii, a Smitha za ojca tejże. Była to pierwsza próba naukowej analizy zjawisk ekonomicznych, a zarazem głos za wolnością gospodarczą i wolnym rynkiem. Autor przeciwstawił się modnemu w jego epoce protekcjonizmowi, w ramach którego władze państwowe mocno ingerowały w wytwórczość i obrót gospodarczy. Smith stworzył podstawy liberalizmu ekonomicznego, a do jego teorii nieustannie odwołują się, często z nimi polemizując, inni ekonomiści.
Kup Bogactwo narodów w ulubionej księgarni
Oceny książki Bogactwo narodów
147 użytkowników ma tytuł Bogactwo narodów na półkach głównych- Chcę przeczytać 118
- Filozofia 3
- Ekonomia 3
- Psychologia/ Socjologia 1
- !=Biblioteka 1
- Chcę kupić 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bogactwo narodów
Książkę ogółem bardzo warto przeczytać. Czy to w tym wydaniu, czy innym (pełnym). Ocena jest trochę niższa, ponieważ wydawca nie napisał nawet drobnym drukiem, że to tylko część całości. Jeżeli więc celem jest przeczytanie całej książki od dechy do dechy, to jej tu nie ma, co z faktu braku wiadomości o tym jest niefajne. Jednak osobiście nie był bym chyba skłonny czytać całości (która pewnie ma około 1000 stron),ponieważ jest w niej wiele momentów gdzie autor wchodzi w dywagacje zestawiające przeszłe i ówczesne ceny z dużą dokładnością... co przynajmniej mi nic nie mówi...
Ale fajnie jest wiedzieć, że Szkocki Chłopczyk w osiemnastym wieku, rozumiał ekonomię lepiej niż współczesny marksista czy inny politykier.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBogactwo narodów
Autor: Adam Smith
Moja ocena: 9/10
„Bogactwo narodów” Adama Smitha to bez wątpienia jedno z najważniejszych dzieł w historii myśli ekonomicznej. Choć książka została po raz pierwszy opublikowana w 1776 roku, jej wpływ na kształt współczesnych teorii gospodarczych i politykę ekonomiczną trudno przecenić. Smith nie tylko zaproponował nowatorskie na swoje czasy spojrzenie na funkcjonowanie rynku, ale także przedstawił ideę niewidzialnej ręki rynku – koncepcję, która do dziś stanowi punkt odniesienia dla ekonomistów i polityków.
Lektura tej publikacji to spotkanie z myśleniem głęboko analitycznym i systematycznym. Smith z wielką precyzją i logiczną konsekwencją rozwija kluczowe zagadnienia, takie jak podział pracy, mechanizmy rynku, funkcje państwa, systemy podatkowe czy znaczenie handlu międzynarodowego. Język, choć momentami archaiczny, pozostaje zadziwiająco klarowny, a struktura wywodu przemyślana. Autor z powodzeniem łączy rozważania teoretyczne z konkretnymi przykładami ze swojej epoki, co sprawia, że książka ma także walor historyczny.
Warto jednak pamiętać, że „Bogactwo narodów” powstawało w bardzo konkretnym kontekście historycznym – u schyłku XVIII wieku, w dobie rodzącego się kapitalizmu, rewolucji przemysłowej i zmian ustrojowych w Europie. Dlatego wiele przedstawionych w niej obserwacji należy odczytywać przez pryzmat ówczesnych realiów społeczno-ekonomicznych. Nie zmienia to jednak faktu, że refleksje Smitha nadal pozostają inspirujące i użyteczne dla współczesnych analiz.
Zdecydowanie polecam tę lekturę każdemu, kto interesuje się historią ekonomii, filozofią polityczną, jak również praktycznym funkcjonowaniem gospodarki. Choć to dzieło klasyczne i wymagające, daje solidne podstawy do dalszych studiów w zakresie ekonomii oraz głębszego zrozumienia współczesnych mechanizmów rynkowych. To pozycja, która – mimo upływu lat – nie straciła na aktualności.
** 20:08 * 30.06.2025 * 57/2025 *
Bogactwo narodów
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: Adam Smith
Moja ocena: 9/10
Dla osób skłonnych do kupienia tej książki - uwaga, to jest tylko i wyłącznie pierwsza księga z całego pięciotomowego "Bogactwa narodów". Bardzo nieładne - można nawet rzec nieuczciwe - zachowanie ze strony wydawcy, że w żadnym miejscu o tym nie informuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to+ Złoto, nadal aktualne. Wiele wartościowej wiedzy, w tym teoria o trzech składnikach ceny oraz korzyści z podziału pracy, z którymi oczywiście się zgadzam.
+ Nie wiedziałem, że Smith miał tak negatywne nastawienie do kupców i przedsiębiorców. Sam fakt, że przestrzegał przed monopolem, jest zaskakujący. I później ten sam monopol został przedstawiony jako wynik jego teorii ekonomii klasycznej, która z tego powodu została krytykowana.
+ Klasycznie krytyka interwencjonizmu państwa na plus.
+ Jednak Smith miał rację – połowa Europy zajada się teraz kartoflami. Nadal największe zyski z kapitału są w państwach chylących się ku upadkowi. A państwa nadal udają spłatę długów poprzez dewaluację własnych walut.
+ Nie spodziewałem się tak wiele treści o rolnictwie.
- Książka jest dość mała, ciężko się nią bronić przed "Kapitałem" Marksistów. Choć z drugiej strony małe wymiary pozwalają na szybsze i zręczniejsze ataki.
- Dość widoczne jest, że książka została napisana głównie w celu krytyki obowiązujących za Smitha teorii ekonomicznych fizjokratów i merkantylizmu. Od pewnego momentu o cenach zboża i srebra już nie mogłem czytać.
- Mam wrażenie, że dużo zostało wycięte z oryginalnej pracy, nie mogłem nawet znaleźć nawiązania do niewidzialnej ręki rynku.
= Zdecydowanie przeczytam kiedyś jeszcze raz tę książkę, może nawet zrobię sobie z niej parę notatek ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to+ Nie wiedziałem, że Smith tak dobrze zdawał sobie sprawę z sytuacji pracowników. Doceniam za segmentację czynników wpływających na wysokość ich wynagrodzenia.
+ Nie wiedziałem, że Smith miał tak negatywne nastawienie...