Córki Nipponu nie płaczą

Okładka książki Córki Nipponu nie płaczą autora Consilia Maria Lakotta, 9788375951400
Okładka książki Córki Nipponu nie płaczą
Jacek Jurczyński

Kup Córki Nipponu nie płaczą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Córki Nipponu nie płaczą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córki Nipponu nie płaczą

Doskonały przykład na to, jak skutecznie odstraszyć czytelnika za pomocą nietrafionej okładki i bzdurnego opisu. Długo nie chciałam po tę książkę sięgnąć, bo obawiałam się ckliwego romansidła w przeorientyzowanym "Nipponie". Romans to jest, owszem, ale nie taki głupi, jak sugeruje okładka. Otóż autorka całkiem zręcznie ukazuje zderzenie kultur - oto impulsywny Amerykanin trafia do świata obcych mu konwenansów, które siłą rzeczy musi przynajmniej poznać, jeśli nie przyswoić, bo zakochał się w Japonce. Początkowo z wyższością traktuje "barbarzyństwo" obyczajów - do momentu, kiedy uświadamia sobie, że jego własne chrześcijaństwo, z którego jest tak dumny, to tylko fasada. Aby nie stracić ukochanej (którą w międzyczasie zdążył nakłonić do poznania jego religii),sam musi zastanowić się nad tym, jak żyć według wyznawanych reguł. Do tego wszystkiego autorka porusza bardzo słabo znany na Zachodzie temat japońskiego komunizmu. Niewiele osób zdaje sobie bowiem sprawę z tego, że krótko po wojnie był taki moment w historii tego kraju, kiedy bliski był pójścia w tym samym kierunku, gdzie poszły później Chiny, Związek Radziecki i Korea Północna.

Mankamenty powieści? Głównie techniczne. Idiotyczny tytuł (już w oryginale, polskie wydanie nic tu nie jest winne),Chinka na okładce i czcionka jak z książek Danielle Steel, do tego patetyczny opis skutecznie odstraszają czytelników. W samej powieści przewijające się słowo "Nippon" (jakby nie można było normalnie mówić "Japonia") i dość liczne literówki w japońskich nazwach (jak np. Ashai zamiast Asahi czy hibashi zamiast hibachi) - nie wiem, czy wina oryginału, czy polskiego wydania, choć to jeszcze można przełknąć. Słowem - namacalny przykład na to jak NIE wydawać przyzwoitych skądinąd książek o Japonii. Samą powieść ogólnie polecam.

Banalna i przewidywalna.

Banalna i przewidywalna.

Niestety to moje pierwsze spotkanie z tą autorką i zarazem ostatnie.
Powieść o Donaldzie i Yuriko nijak nie zapadnie mi głęboko w pamięć. Historia miłości pomiędzy bogatym Amerykaninem i Japońską studentką. Miłość oczywiście idealna, zakazana.
Dla mnie cała powieść mdła i nudna...

Niestety to moje pierwsze spotkanie z tą autorką i zarazem ostatnie.
Dla mnie cała powieść mdła i nudna...

198 użytkowników ma tytuł Córki Nipponu nie płaczą na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł Córki Nipponu nie płaczą na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Córki Nipponu nie płaczą

Consilia Maria Lakotta
Consilia Maria Lakotta
Urodziła się jako jedno z bliźniąt syjamskich zrośniętych ze sobą skroniami, z których jedno zmarło po kilku godzinach, a drugie poświęcono Matce Dobrej Rady - Mater Boni Consili. Po 1945 roku wydawnictwa zaczęły publikować jej teksty. W swoich powieściach ożywiła postaci z kart Pisma Świętego oraz z historii Kościoła, a także ukazała, jak ludzie wierzący mogą uporać się z trudami własnej egzystencji. Ponieważ czytelnicy chcieli poznać ją bliżej, wydała swoje listy zawierające doświadczenia związane z przezwyciężaniem trudności w kontekście wiary chrześcijańskiej. Powrót kobiety (1995) stał się jej krótką autobiografią oraz duchowym testamentem.

Cytaty z książki Córki Nipponu nie płaczą

Dodaj cytat z książki Córki Nipponu nie płaczą