Stres okiełznany
Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Biblioteka Myśli Współczesnej językoznawstwo, nauka o literaturze
- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Biblioteka Myśli Współczesnej
- Stress without distress
- Państwowy Instytut Wydawniczy
- 1978-01-01
- 1978-01-01
- Tomasz Zalewski
- stres Selye cel życia swoiste i nieswoiste reakcje stresowe
Rzecz o stresie, początkowo w medycznym ujęciu, później już bardziej filozoficznym. Stres to nieswoista reakcja organizmu na wszelkie stawiane mu "żądania". Czynniki wywołujące stresy, tzw."stresory" są rozmaite, lecz wszystkie powodują tę samą w swej istocie biologiczną reakcję stresową. Powodują też wzrost potrzeby spełniania funkcji przystosowawczych, tym samym powrotu do stanu normalnego.
Stres nie jest czymś, czego należy i czego można unikać. Całkowita wolność od stresu to śmierć.
Ciekawa książka jednego z pionierów badań nad stresem. Nauka postępuje ciągle, więc część tej książki jest niejako zapowiedzią tego, co dla nas stało się rzeczywistą oczywistością. Nie zgadzam się z częścią światopoglądu autora, jednakże chylę przed nim czoła. Gabor Mate w swojej książce Kiedy ciało mówi nie (Skutki ukrytego stresu) przytacza kilkukrotnie prace dr Stress'a, co skłoniło mnie po sięgnięcie po pierwszą z nich. Nie omieszkam przeczytać innych dzieł dr Selye.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, że nie ma nowych wydań, bo naszukałam się tej książki. Cała treść jest tak aktualna, że to szokuje. Polecam wszystkim, którzy szukają wytchnienia i spokoju w tym wymagającym świecie.:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja! Autor epatuje pozytywnym nastawieniem, przedstawiając naukowe treści w sposób bardzo przystępny, używając ciekawych przykładów z życia codziennego. Zapewne część wiedzy się zdezaktualizowała (np. przywoływanie wielkich osobowości - sprzed stu lat),nie mniej zarys problemu, jaki stanowi (dy)stres zostaje zaprezentowany i oswojony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku książka ta wydaje się lekturą o fizjologii stresu, wręcz medyczna. Ale to tylko przez krótki czas. Za niedługo można się przekonać, że to rzecz o korzeniach altruistycznego egotyzmu (a to już psychologiczne),książka o roli pracy w życiu człowieka, o poszukiwaniu jego celu (czyli nieco filozoficznie). Nie zgadzałam się momentami z Selye`m, polemizowałam z nim i jego niektórymi konserwatywnymi poglądami. Ważne jednak, że jego stwierdzenia,rady, mimo,że ogólnikowe, są bardzo trafne i odświeżają spojrzenie na nasze życie, ot np.: "Sięgaj zawsze, jak możesz najwyżej, lecz kiedy walczysz na próżno - zstąp niżej(...)".
Dla tych, którzy mają chwilę, by z refleksją popatrzeć z góry na swoje życie - warto.
Na początku książka ta wydaje się lekturą o fizjologii stresu, wręcz medyczna. Ale to tylko przez krótki czas. Za niedługo można się przekonać, że to rzecz o korzeniach altruistycznego egotyzmu (a to już psychologiczne),książka o roli pracy w życiu człowieka, o poszukiwaniu jego celu (czyli nieco filozoficznie). Nie zgadzałam się momentami z Selye`m, polemizowałam z nim i...