Uwięzieni we własnej głowie. Jak zrozumieć przeszłość i mieć szczęśliwe życie
Czasami jest tak, że myślisz o sobie gorzej, niż widzą Cię inni, gdyż w Twojej głowie tkwią echa głosów z przeszłości. Jeśli nie jesteś tego świadomy, przeszłość może Cię zamykać na szukanie własnej drogi i swojego sposobu na bycie szczęśliwym. Jesteśmy więc uwięzieni we własnej głowie, bo nikt poza nami nie może zmienić naszego myślenia. Zrozumienie tego, co Cię kiedyś spotkało, może być pomocne w pokonaniu najdłuższej życiowo drogi - z głowy do serca, by wolne serce dokonywało wyborów godnych Ciebie.
Niektórzy ludzie są w stanie przebyć tę drogę sami (choć nigdy samotnie). Inni potrzebują w niej towarzysza - psychoterapeuty, który pomoże odnaleźć pogubione fragmenty siebie i zbudować się na nowo - z prawdziwych emocji i relacji, a pomimo fałszywych przekonań, które nam w przeszłości wdrukowano. Tę książkę wypełniają historie właśnie takich podróży. Autorka wydobywa je na światło dzienne i składa w Twoje ręce z intencją, że staną się dla Ciebie źródłem nadziei, wsparciem i inspiracją do ruszenia we własną drogę do szczęścia.
Kup Uwięzieni we własnej głowie. Jak zrozumieć przeszłość i mieć szczęśliwe życie w ulubionej księgarni
Oceny książki Uwięzieni we własnej głowie. Jak zrozumieć przeszłość i mieć szczęśliwe życie
1567 użytkowników ma tytuł Uwięzieni we własnej głowie. Jak zrozumieć przeszłość i mieć szczęśliwe życie na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 093
- 2025 24
- Psychologia 14
- Poradniki 9
- 2026 5
- Psychologiczne 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uwięzieni we własnej głowie. Jak zrozumieć przeszłość i mieć szczęśliwe życie
Nasza teraźniejszość pochodzi z przeszłości. To co rodzice w nas zasiali i to jak nas kształtowali teraz pomaga i wieje nam w żagle albo ściąga nas w dół na dno. Książka Pani Agnieszki odkrywa naszą przeszłość i pomaga ją zrozumieć. Tylko od nas zależy czy popłyniemy z wiatrem czy będziemy tonąć. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka, która mocno konfrontuje ,ale w czuły i bezpieczny sposób. Pokazuje, jak bardzo jesteśmy uksztaltowani przez dzieciństwo i ja reagujemy na nie w teraźniejszość, lecz na stare rany i przekonania.
Najbardziej poruszyło mnie to, jak trafnie autorka opisuje wewnętrzne schematy: poczucie bycia niewystarczającym, lęk przed odrzuceniem czy potrzebę ciągłego udowadniania swojej wartości. Czytając, miałam wrażenie, że ktoś nazywa rzeczy, których wcześniej nie potrafiłam ubrać w słowa.
To nie jest „lekka” książka motywacyjna – to raczej zaproszenie do głębokiej pracy nad sobą. Dużo refleksji, konkretne przykłady. Czytając tą ksiażkę można poczuć się zaoopiekowanym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej poruszyło mnie to, jak trafnie autorka opisuje wewnętrzne schematy: poczucie bycia niewystarczającym, lęk przed odrzuceniem czy potrzebę ciągłego udowadniania...
Bardzo pomocna i wartościowa książka. Przeczytana, ale jeden raz to za mało, treści są niezwykle przydatne i warto do nich wrócić. Polecam👍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ,która pomaga zrozumieć schematy myślowe rządzące życiem dorosłych a podświadomie zaczerpnięte od rodziców,opiekunów.Solidna dawka wiedzy ,sugestywne przykłady z sesji terapeutycznych.
Sposób pisania pani Agnieszki Kozak jest taki sam jak sposób mówienia. Łagodność, autentyczność i przekonywująca wiedza. To nie jest kolejna książka skupiona na couchingowych hasłach. To książka zawierająca wskazówki jak z takim a nie innym balastem wziąć odpowiedzialność za własne życie .
Wartościowa pozycja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnam ten przyjemny głos autorki z licznych filmów,rolek.Pobrzmiewal mi w głowie ,kiedy czytałam tę książkę .
Sposób pisania pani Agnieszki Kozak jest taki sam jak sposób mówienia....
Hejo
Na tę książkę trafiłam przypadkiem, kiedy szukałam poleconej przez terapeutkę "Uwięzieni w słowach rodziców". Kupiłam obie, ale od tej zaczęłam i muszę przyznać, że niemal każda strona była zaskoczeniem! Lektura uświadomiła mi jak krzywym i krzywdzącym zwierciadłem mogą być dla nas opinie i oczekiwania oticzenia. Poczynając od dzieciństwa, kiedy na takie wpływy byliśmy najbardziej podatni, ale i w dorosłym życiu, kiedy nieświadomie pozwalamy się krzywdzić innym. Jak wiele samokrytycyzmu mamy dla siebie zupełnie niesprawiedliwie. Niespodzianką dla mnie było też ile fizycznych następstw (czyli objawów psychosomatycznych) niesie za sobą życie bez świadomości własnego ja i brak zgody z nim. Najlepszym przykładem jest fakt, że gdy mieszkaliśmy u teściowej co parę miesięcy chorowałam na anginę. Lekarz łapał się za głowę patrząc w moją kartę i nikt nie wiedział jak to wytłumaczyć. Po wyprowadzce anginy ustały, a dopiero w tej książce znalazłam idealnie pasujące wyjaśnienie. I tak, pewnie, anginę można mieć "po prostu", ale nie z taką częstotliwością....
To tylko mały przyład, ale leltura "Uwięzieni we własnej głowie" głowie otworzyła mi oczy na to ile rzeczy, które mnie we mnie męczą zostało mi wdrukowanych jako pewne schematy zachowań by radzić sobie z otoczeniem. Pomogła mi też lepiej rozumieć zachowania moich bliskich. Oczywiście, że żadna książka nie zastąpi terapii, ale bywają takie, które są doskonałym wstępem do niej albo i sposobem na uświadomienie sobie, że terapia się przyda i to na pewno jest jedna z nich.
Hejo
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy zdażyło Ci się sięgnąć po książkę spoza ulubionych gatunków tylko dlatego, że tytuł bądź okładka do Ciebie zagadały? Mi się to zdaża sporadycznie i tak właśnie było z "Uwięzieni we własnej głowie".
Książka może pomóc Ci znaleźć trop, kiedy czujesz, że coś jest nie tak, ale nie wiesz gdzie szukać. Sięgnij po nią nawet wtedy, gdy myślisz, że świetnie sobie radzisz, a w dzieciństwie niczego Ci nie brakowało. Prawdopodobnie odnajdziesz elementy siebie, w zawartych w książce historiach. A jeśli nie odnajdziesz, to być może lepiej zrozumiesz swoich bliskich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była pierwsza, ale nie ostatnia książka autorki. Właściwie to najpierw słuchałam jej rozmów na YouTube. ,,Uwięzieni "dotyka bardzo trudnych tematów. Nie ma chyba człowieka, który by się nie odnalazł w jakichś słowach rzuconych przez rodziców lub inne znaczące osoby. Zaskoczyło mnie to jak niektóre doświadczenia są wspólne dla wielu ludzi. Może to kwestia kodu pokoleniowego. Co wolno wojewodzie...Dzieci i ryby...
To była pierwsza, ale nie ostatnia książka autorki. Właściwie to najpierw słuchałam jej rozmów na YouTube. ,,Uwięzieni "dotyka bardzo trudnych tematów. Nie ma chyba człowieka, który by się nie odnalazł w jakichś słowach rzuconych przez rodziców lub inne znaczące osoby. Zaskoczyło mnie to jak niektóre doświadczenia są wspólne dla wielu ludzi. Może to kwestia kodu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka do osób, które nigdy nie były na terapii. Dla osób, które już były na terapii i przeczytały już trochę książek o podobnej tematyce może być nużąca. Osobiście zerkałam często na dolny pasek na Kindlu, żeby sprawdzić, ile jeszcze zostało mi do końca książki.
Autorka bardzo ładnie, niemalże poetycko umie opisać prawdy o funkcjonowaniu ludzkiej psychiki. Natomiast fragmenty ze zwierzeniami/przemyśleniami jej pacjentów czytałam od pewnego momentu po łebkach, bo trochę się podobnych traum nasłuchałam na terapii i być może jeszcze nasłucham.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka bardzo ładnie, niemalże poetycko umie opisać prawdy o funkcjonowaniu ludzkiej psychiki....
Dobra, pomocna, ważna - dla wszystkich myślących zbyt dużo i nie tylko.
Dobra, pomocna, ważna - dla wszystkich myślących zbyt dużo i nie tylko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna książka niesamowitej psycholog, która w prosty sposób tłumaczy schematy zachowań oraz tego, co za tym idzie. Pomaga poradzić sobie z przeszłością i rozpocząć inne, lepsze życie.