Bestseller
- Muza
- 2024-08-28
- 2024-08-28
- thriller kryminał horror zaginięcie morderstwa tajemnica prokurator policjant psychologiczny książka
„Premiera mojej książki. Zawsze wiedziałam, jak będzie wyglądać.
Nie przewidziałam tylko, że… nigdy na nią nie dotrę.”
W dniu szumnie zapowiadanej premiery bez śladu ginie znana pisarka. Czy tajemnicze zniknięcie to część starannie zaplanowanej kampanii marketingowej, czy kobiecie grozi prawdziwe niebezpieczeństwo?
W cieniu tej tajemnicy miastem wstrząsają brutalne morderstwa. Ofiary umierają w sposób wiernie odwzorowujący mroczne sceny z kultowych filmów grozy. Kto stoi za tymi zbrodniami? I czy ma coś wspólnego z zaginięciem autorki?
W epicentrum horroru znajdują się nieustępliwa prokuratorka Nina Kermel oraz policjant Aleksander Aresowicz, który zmaga się z własnymi demonami. Wspólnie muszą odkryć prawdę, zanim mrok wchłonie ich całkowicie…
Paulina Świst to pisarka, która ma w swoim dorobku wiele ciekawych książek. Jako prawnik z wykształcenia i profesji dobrze się czuje w książkach kryminalnych.
„Bestseller” to pierwsza część dobrze zapowiadającej się serii. Na premierze swojego bestselleru nie pojawia się jego autorka Esmeralda Jackson. Jest podejrzenie, że to jest jej chwyt marketingowy, ale wchodzi w rachubę również uprowadzenie. Śledztwo prowadzi prokuratorka Nina Kermel, policjant Aleksander Aresowicz i detektyw Marek Kuczera. Między Niną i Aresem są ciągłe podteksty erotyczne i szybkie cięte riposty. Ich żarty rozładowują napięcie zawodowe, a czytelnikowi poprawiają nastrój. Ale są również zabójstwa i mroczne opisy zbrodni. . „Problem polegał na tym, że jego ciało było…. pocięte na kawałki. Po lewej równolegle i równiutko ułożone leżały nogi, na środku korpus, a po prawej jego ręce.” Przebieg zdarzeń poznajemy z perspektywy Niny i Aresa. Rozdziały, gdzie są narratorami są ukazywane przemiennie. Fabuła wciąga od pierwszej strony i trzyma w napięciu do ostatniej. Zakończenie zaskakujące. Nie mogę się doczekać dalszych losów seksownej pani prokurator i niepokornego, pewnego siebie policjanta , ich śledztw i wzajemnych utarczek słownych. Myślę, ze autorka uchyli rąbka tajemnicy dotyczący dziwnych relacji rodzinnych Niny. Zapowiada się ciekawa seria.
Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu MUZA.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Bestseller” to pierwsza część dobrze zapowiadającej się serii. Na premierze swojego bestselleru nie pojawia się jego autorka Esmeralda Jackson. Jest podejrzenie, że to jest jej chwyt marketingowy, ale wchodzi w...
Oj na pewno inna niż pozostałe książki Świst. Mimo, że pełno w nim dreszczyku i po pewnych scenach myślałam, że będą mi się śniły to książka jest naprawdę dobra.
Uśmiałam się, ale też niektóre sceny mnie przerażały, normalnie były niczym z horroru.
Cała fabuła gnała dosyć szybko i jeśli czytało się ją "po trochu" to trzeba było się dobrze zastanowić co było wcześniej :)
Mimo wszystkich zawirowań, dramatycznych i strasznych scen już nie mogę się doczekać kolejnej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie i ich dialogi zabawne i tu autorka zachowała swoje poczucie humoru, które uwielbiam. W ich relacjach było widać dużo chemii i mam nadzieję, że rozwinie się ich znajomość. 😈
Uśmiałam się, ale też...
Bardzo lekka i nieskomplikowana książka ,czyta się błyskawicznie i gdybym miała ją porównać do wcześniej przeczytanych powieści Pani Pauliny ,to odważyłabym się powiedzieć,że jest o niebo lepsza-więcej w niej kryminału niż erotyzmu ,są trupy,jest zagadka i jest śledztwo.
Jednak wolę bardziej rozbudowane kryminały,w których to zapada się na długie godziny ,typując mordercę , analizując wszystkie wątki i głowiąc się nad zakończeniem.
Tu mi tego zabrakło,powieść przeleciała mi dosłownie przez palce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak wolę bardziej rozbudowane kryminały,w których to zapada się na długie godziny ,typując mordercę...
Po kilku zimnych dniach zdążyłam jeszcze złapać parę promyków słońca. Byłam z dzieciakami na placach zabaw, a to sprzyjało czytaniu. Tym razem sięgnęłam po "Bestseller" Pauliny Świst. Mam przed sobą kryminał, w którym główną bohaterką jest prokurator Nina Kermel. Sama nie wiem, co szybciej mnie zainteresowało: specyficzny charakter kobiety czy intrygująca sprawa, którą musiała się zająć.
Każdy mól książkowy z przyjemnością zanurzy się w fabułę opartą o tematykę związaną z książkami. Tym razem jest to rynek wydawniczy poczytnych romansów. Na premierze fenomenalnej książki nie zjawia się sama autorka. Pierwsze pomysły wskazują na to, że jest to zaplanowany event, jednak sami wydawcy nie potwierdzają tej wersji. Wynajmują detektywa, aby odnalazł zaginioną. Równocześnie Maria i jedna z wydawców, przyjaciółka Niny prosi ją o pomoc. Prokurator nie może odmówić, do pomocy ściąga sobie policjanta Aleksandra. Za chwilę przekona się, czy to był dobry wybór. Albowiem policjant ostatnimi czasy zmagał się z wieloma uzależnieniami. Jednak co najciekawsze między tym dwojgiem jest dosyć specyficzna zażyłość. Jakieś elektryzujące napięcie. Czy to pomoże w śledztwie, czy jednak będzie przeszkadzało? Nie zdradzę Wam, przekonajcie się sami.
Akcja rozwija się bardzo dynamicznie. Mamy narrację prowadzoną przez prokuratorkę, policjanta oraz tajemniczego sprawcę. Każdy z nich ma zupełnie inne spojrzenie na sprawę, ale łączy ich brawura i impulsywność. Sprawca nie poprzestaje niestety na porwaniu i pojawia się pierwsza ofiara. Zapowiada się śledztwo oparte na znanych horrorach. Podoba mi się, że autorka położyła większy nacisk na relacje między bohaterami niż na wyjawianie mrocznych szczegółów zbrodni. Historię nie zaliczę do mrożących krew thrillerów. Dla mnie jednak była to super opowieść z dreszczykiem i niebanalnym wątkiem obyczajowym.
Książkę przeczytałam jak burza. Swobodny język i lekka narracja sprawiły, że karta uciekała za kartką. Bardzo dobrze spędziłam ten czas. Przypadł mi do gustu prosty styl autorki. Zdecydowanie wciągnęło mnie tropienie sprawcy. Jak na nasze pierwsze spotkanie z autorką przyznam, że polubiłam szalonych bohaterów i sposób komunikacji z czytelnikiem. Bardzo podobał mi się finał historii. Fanie, że wiele wątków zostało pod koniec otwartych. To znak, że pojawią się kolejne części. Ja z pewnością sięgnę po nie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo książki Pauliny Świst sięgam od jakiegoś czasu w ciemno, i jak wielu czytelników poznałam jej styl, ostry i wulgarny często język a zarazem z ogromną dawką humoru. Wiem, czego mogę się spodziewać po autorce i może dlatego nie razi mnie już jej styl, wręcz przeciwnie, lubię się zresetować przy takiej lekturze, dla mnie są takie "odmóżdżające".
Chociaż ostatnio zauważyłam jednak, że jej książki stają się coraz bardziej kryminałami niż romansami i to mi się nawet zaczyna podobać. Tym bardziej, że fabuła nic nie traci na ciętym języku Pani Pauliny, który daje każdej jej książce swoistą wyjątkowość, nie do podrobienia.
Zdziwiło mnie jednak, że tym razem akcja książki rozgrywa się w... Warszawie..., ale ja nie mam nic do stolicy.
"Po beznadziejnych dziesięciu latach, w czasie których napisałam czterdzieści beznadziejnych książek, nareszcie udało mi się skończyć mój BESTSELLER.
Książkę, która rozjebie świat."
Gdy jednak w dzień premiery autorka nie pojawia się na gali, wszyscy zastanawiają się nad tym, czy to tajemnicze zniknięcie nie jest przypadkiem celowym zabiegiem marketingowym, czy tez faktycznie coś stało się znanej pisarce. Irena Podsiadek (pseudonim literacki Esmeralda Jackson) jest autorką kilkudziesięciu lekkich erotyków, które jakoś się sprzedawały, ale nie były literaturą zbyt wysokich lotów. Gdy jednak autorka postanowiła napisać kryminał a może bardziej horror, okazał się on bestsellerem, miała więc szansę zaistnieć na szeroko pojętym rynku literackim. Dlaczego jednak nie stawiła się na premierze, która była ogłoszona i rozpowszechniona we wszelki możliwy sposób.
Przypadkiem okazuje się, że prokuratorka Nina Kermel miała (może wątpliwą) przyjemność bycia razem z pisarką na wieczorze panieńskim, mają wspólnych znajomych. To właśnie przyjaciółki Niny pracujące w wydawnictwie proszą ją o pomoc w odnalezieniu Ireny vel Esmeraldy.
Zmagający się z przeszłością Aleksander Aresowicz i Marek Kuczera zaczynają śledztwo. Początkowo trochę nieoficjalnie, ale gdy Ares wraca do służby, dochodzenie rusza z kopyta.
"Był moim najlepszym kumplem od kołyski, nasze matki były serdecznymi przyjaciółkami. Razem się wychowaliśmy, razem chodziliśmy do szkoły podstawowej i średniej, razem dostaliśmy się do Akademii Policji w Szczytnie, a potem razem... rozjebaliśmy sobie policyjną karierę."
Idąc tropami pisarki co rusz znajdują nie tylko jakieś ślady, lecz nawet brutalnie zmasakrowane ciała osób, które ściśle wiążą się z Ireną Podsiadek...
Kto z taką zaciekłością zabija w tak okrutny sposób osoby bliskie pisarce? Czy to ona za tym stoi? Jeżeli tak, to gdzie się ukrywa?
W tle intensywnych poszukiwań toczy się równie zażarta walka uczuciowa między Niną a Aresem. Jaki będzie jej rezultat?
Bohaterzy wykreowani jak zwykle świetnie. Z wielką przyjemnością czytało mi się książkę i mam nadzieję, że będzie dalszy ciąg.
Paulina Świst przyzwyczaiła swoich fanów do ostrego i ciętego języka, który może, co prawda niektórych odstraszać, ale trzeba po prostu wejść w ten rytm. Lub po prostu odłożyć...
Natomiast reszta będzie z pewnością zadowolona i się nie zawiedzie. Dodatkowy plusik za poruszenie tematów, które toczą się obecnie.
Książkę przeczytałam w ramach Akcji Recenzenckiej serwisu Lubimy Czytać.pl oraz Wydawnictwa MUZA.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż ostatnio zauważyłam...
To moje pierwsze spotkanie z "piórem" Pani Świst i pomimo, że nie mogę uznać książki jako najlepszej w mijającym roku, to muszę przyznać, że lektura "Bestsellera" stanowi dobrą rozrywkę. Fabuła prowadzona jest pierwszoosobowo na zmianę przez panią Prokurator Ninę oraz policjanta po przejściach Aresa. Wątek kryminalny, który próbują rozwikłać główni bohaterzy spłata się przez całe śledztwo z prywatną relacją pani prokurator i policjanta. Czuć uwodzenie, napięcie erotyczne, ale też próbę oporu relacji erotycznej, choć cały czas iskrzy i relacja intryguje. Z kolei śledztwo niemal do samego końca zaskakuje i nie daje czytelnikowi odkryć wszystkich kart zbyt szybko, dlatego chęć poznania rozwiązania powoduje, że ciężko książkę odłożyć. Nie jest to bynajmniej kryminał wszechczasów, ale książkę bez wyrzutów można zaliczyć do dobrej rozrywki.
Za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji dziękuję Wydawnictwu Muza
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dniu premiery bez śladu ginie znana autorka. Dochodzi także do morderstw,które opisane są w książce. Sprawą zajmuje się przenikliwa prokurator Nina Kermel i policjant Aleksander Aresowicz, który zmaga się z demonami przeszłości.
Czy zaginięcie autorki to element kampanii marketingowej?
___________________________
Są autorzy,których książki biorę "w ciemno" . I tak było i tym razem. Uwielbiam pióro autorki i poraz kolejny się nie zawiodłam. Jednak w "Bestsellerze" autorka pokazuje nam swoją nieco grzeczniejszą stronę,ale równie mocna i nieprzewidywalną.Mamy tu skrojony na miarę kryminał,którego zagadkę trudno rozwiklac do ostatnich rozdziałów.Jednak przychodzi moment że każdy element układanki wskakuje na swoje miejsce a finał zaskakuje czytelnika. Autorka stworzyła pełna niewiadomych ,intryg i zaskakujących zwrotów akcji historię,od której trudno się oderwać. Mamy tu elementy kryminału i thrillera okraszony sporą dawką charakterystycznego dla autorki czarnego humoru,genialnych dialogów i szczypty pikanterii. Relacja Niny i Aleksandra jest skomplikowana,a napięcie między nimi jeszcze bardziej utrudnia współprace. Każde z bohaterów ma swoje za uszami,ale mimo to nie sposób ich nie dążyć sympatią. Nawiązanie do dobrze znanych horrorów bardzo mi się podobało. Zdecydowanie dodają ciut grozy i zaskoczenia a co za tym idzie wzbudza wyobraźnię.
"Bestseller" to książka która wciąga i gwarantuje wieczór mocnych wrażeń. Z niecierpliwością czekam na więcej 🔥🔥🔥
Polecam 🖤🖤
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy zaginięcie autorki to element kampanii marketingowej?
___________________________
Są autorzy,których książki biorę "w ciemno" . I tak było...
Ciekawe, ciekawe…
Kto czytał Świst, ten pozna Świst. Lekka fabuła nie stroniąca od języka prostego i omijająca słownictwo literatury wysokiej. Dynamiczne sploty, grzeszne myśli i całkiem dobra zabawa. Do tego nowa odsłona, w której na pierwszym miejscu jest kryminał a „erotyk” ledwo majaczy daleko w tle. Chociaż napięcie sensualne pomiędzy parą bohaterów jest wyczuwalne (chciałoby się powiedzieć, że dyskretnie, ale Świst wali nim w czytelnika jak obuchem).
Fabuła, rodem z mrocznego thrillera, prowadzona jest lekko i żywiołowo. Chcialoby się powiedzieć, że autorka odpoczywała przy pisaniu i zaprasza czytelnika do towarzyszenia jej w tej, jakże przyjemnej, czynności. „Bestseller” nie ma zastanawiać czy mrozić, ma powodować lekkość i dopełniac klimat przyjemnie spędzonego czasu.
No a kto króliczków się boi, niech do lasu nie chodzi. Popkultura i standardy literatury bulwarowej są tu zrealizowane na 120%.
Ciekawe, ciekawe…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKto czytał Świst, ten pozna Świst. Lekka fabuła nie stroniąca od języka prostego i omijająca słownictwo literatury wysokiej. Dynamiczne sploty, grzeszne myśli i całkiem dobra zabawa. Do tego nowa odsłona, w której na pierwszym miejscu jest kryminał a „erotyk” ledwo majaczy daleko w tle. Chociaż napięcie sensualne pomiędzy parą bohaterów jest wyczuwalne...
To miała być premiera najlepszej książki w dorobku pisarskim Esmeraldy Jackson. W końcu ta książka to istny BESTSELLER. Niestety w dniu szumnie zapowiadanej premiery pisarka ginie bez śladu. Zaniepokojone redaktorki z wydawnictwa postanawiają wynająć prywatnego detektywa by odnaleźć Esmeraldę. W sprawę zostają również zaangażowani prokuratorka Nina Kermel oraz policjant Aleksander Aresowicz.
Sprawa się komplikuje, gdy w mieście dochodzi do brutalnych morderstw, które łączą się z osobą Esmeraldy Jackson.
Kolejna dobra książka autorki, która wciąga od pierwszej strony i nie sposób się oderwać bez poznania zakończenia. Ciekawa, momentami mroczna fabuła z dobrze wykreowanymi bohaterami. Nina i Ares pracowali kiedyś razem na Śląsku. Znają się dosyć dobrze, a i oboje mają swoje demony przeszłości. Ona unika angażowania w związki, on walczy z uzależnieniem. Tę dwójkę ciągnie do siebie, a specyficzne poczucie humoru sprawia, że mamy kolejny raz otrzymujemy cięte riposty przyprawiające o śmiech. Ale, żeby nie było nudno autorka serwuje nam również serię brutalnych morderstw, gdzie ofiary umierają w sposób wiernie odwzorowujący mroczne sceny z kultowych horrorów.
Całość przemyślana i dopracowana. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgłosiłam się do zrecenzowania tej książki skuszona reklamą i gorzko się na niej zawiodłam. To moje pierwsze spotkanie z "twórczością" tej autorki i nie wiem czy nie ostatnie, jeżeli wszystkie jej książki prezentują taki poziom. Niezwykle rzadko mi się zdarza nie doczytać książki do końca, a tym razem tak właśnie było. Poległam w okolicach setnej strony, męcząc się okrutnie aż w końcu powiedziałam sobie: dosyć!
Od samego początku autorka sypie wulgaryzmami jak z rękawa, posługuje się w niektórych miejscach slangiem młodzieżowym najgorszego sortu. Prostacki, wulgarny język odstrasza co wrażliwszych czytelników, tym bardziej, że takie słownictwo nie ma żadnego uzasadnienia w tej pożal się Boże akcji, a w której tak naprawdę nic wartego uwagi się nie dzieje.
Żenujące było dla mnie to, że pani Świst jawnie gardzi instytucją małżeństwa i wręcz z niego kpi. Za to nie widzi niczego złego w zdradzie małżeńskiej. No cóż, trzeba przyznać, że dosyć osobliwe poglądy na życie. Ktoś chyba musiał tę panią w życiu nieźle skrzywdzić, że wyraża takie kontrowersyjne i dla wielu zwyczajnie obraźliwe opinie. Bo dla mnie osobiście instytucja małżeństwa jest niezwykle ważna, a kobiety, które tak lekko podchodzą do uwodzenia cudzych mężów nazwałabym w sposób, którego tutaj nie przytoczę, bo nie chcę używać przekleństw, które tak rażą mnie w tej książce.
Akcja opiera się na tym, że pisarka - Irena Podsiadek (pseudonim literacki Esmeralda Jackson),która wcześniej pisała lekkie erotyki, stworzyła kryminał na dobrym poziomie, który ma szansę stać się bestsellerem, ale tuż przed jego premierą zaginęła. W pewnym momencie z treści zrobiła się taka sieczka bez żadnego ład i składu, że przestało mnie już interesować dlaczego ta kobieta zniknęła i jaki będzie finał całej sprawy.
Już dawno nie czytałam czegoś tak słabego, bezwartościowego na tak niskim poziomie, okraszonego wulgaryzmami i jakimś takim chamstwem, prostactwem, które wyłaziło z każdego zakamarka tej marnej literacko lektury. Muszę przyznać, że często krytykowani przeze mnie pisarze: Remigiusz Mróz czy Katarzyna Bonda przy tej pani to geniusze literaccy, zasługujący na Nobla. Zupełnie nie moja bajka, nie moje klimaty i totalnie się to rozjechało z moimi oczekiwaniami, wrażliwością i gustem czytelniczym. Podsumowując: stek bzdur z papierowymi bohaterami, których największą przyjemnością życiową jest sex bez zobowiązań i to najlepiej z kimś żonatym.
Zgłosiłam się do zrecenzowania tej książki skuszona reklamą i gorzko się na niej zawiodłam. To moje pierwsze spotkanie z "twórczością" tej autorki i nie wiem czy nie ostatnie, jeżeli wszystkie jej książki prezentują taki poziom. Niezwykle rzadko mi się zdarza nie doczytać książki do końca, a tym razem tak właśnie było. Poległam w okolicach setnej strony, męcząc się okrutnie...