Obrona
- Joanna Chyłka (tom 18)
- Czwarta Strona
- 2024-09-11
- 2024-09-11
Joanna Chyłka jest w połowie ósmego miesiąca ciąży, kiedy zgłasza się do niej znana milionerka, przedstawiając intratną propozycję obrony pewnego człowieka. Nie jest z nim w żaden sposób powiązana, twierdzi jednak, że pokryje wszystkie koszty w ramach dobroczynnego projektu mającego wyciągać niewinnych ludzi z więzień.
Skazany trafił za kratki dwadzieścia lat temu za zabójstwo – sądy pierwszej i drugiej instancji nie miały wątpliwości co do jego winy, dowody były bowiem jednoznaczne i przytłaczające. Kasację oddalono. Biznesmenka nie przedstawia żadnych nowych ustaleń w sprawie, nie tłumaczy, dlaczego akurat teraz postanowiła pomóc temu człowiekowi ani dlaczego uznaje go za niewinnego.
Chyłka nie widzi podstaw do wznowienia postępowania, mimo to zaczyna przeglądać akta. Odnajduje w nich coś, co sprawia, że pomimo protestów Kordiana oraz prowadzącego jej ciążę ginekologa podejmuje się obrony człowieka, którego wina wydaje się niezaprzeczalna.
Chyłkę i Zordona uwielbiam i z wielkim sentymentem sięgam po kolejne części ich przygód...jak zwykle wciąga na maksa i ciężko się oderwać.
Jak dla mnie jedna z lepszych części serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie jedna z lepszych części serii.
Dobrze mi się słuchało audiobooka w wykonaniu Karoliny Gorczycy. Mimo ze trudno uwierzyć, aby kobietę w ósmym miesiącu ciąży stać było na opisywane w książce wyczyny. Chyba że jest to Joanna Chyłka, a pisze o niej Remigiusz Mróz.
Problem prawny jest, niestety, istotny i ciekawie rozegrany: niesprawiedliwy wyrok skazujący podejrzanego na długoletnie więzienie. Spędził za kratkami dwadzieścia lat. Chciałoby się, aby skuteczne się okazało już pierwsze podejście adwokatów, Chyłki i Zordona, czyli doprowadzenie do powtórzenia procesu w oparciu o prawodawstwo unijne, które wymaga obecności obrońców przy przesłuchiwaniu podejrzanego. W Polsce taka obecność jest gwarantowana ale … nie obligatoryjna. Czy uda się zatem pozornie prostsza droga, czyli udowodnienie niewinności skazanego za zabójstwo małżeństwa, które obecny więzień, zakochany w kobiecie, chciał rozbić? Na szczęście genialna Chyłka daje radę, a znalezione przez nią rozwiązanie też wydaje się, znowu niestety w polskich realiach, nie całkiem wzięte z sufitu.
A że jednocześnie stadło Chyłka-Oryński wkracza na zupełnie nową drogę życia, i to z gigantycznym przytupem w tle - czegóż wymagać więcej! Chyba nawet muszę więc ponownie wybaczyć autorowi przywołanie w jednym z więziennych epizodów ulubieńca niektórych czytelników, Piotra Langera.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProblem prawny jest, niestety, istotny i ciekawie rozegrany: niesprawiedliwy wyrok skazujący podejrzanego na długoletnie więzienie. Spędził za...
Serię czytam już tylko z sentymentu, jednakże ta część mile mnie zaskoczyła. Wątek obrony klienta jest świetnie napisany. Niestety obraz Joanny Chyłki jest wciąż przerysowany tak bardzo, że momentami miałam jej serdecznie dość. Panie @remigiusz.mróz skoro w zapowiedzi jest kontynuacja, to może niech rozpoczęte macierzyństwo chodź w niewielkim stopniu wpłynie na główną bohaterkę lekko ją wyciszając i dając ciut ogłady.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pierwszych częściach Chyla była ciekawa postacią, niestety im dalej w las tym gorzej, czytać się nie da przez jej absurdalne i nieautentyczne zachowanie. Sprawa kryminalna tez tak sobie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNareszcie rodzina się powiększa
Nareszcie rodzina się powiększa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEj, Remigiusz, nie wiem jak to robisz, ale z każdym kolejnym tomem Chyłki jakość nie spada. Brawo :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyłka i Zordon mają w sobie to coś, a ja mam do nich słabość. Tym razem też mnie nie zawiedli.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam ogromny sentyment do tej serii 🫶🏾. Cieszę się, że w tej części wątki osobiste z życia Joanny i Zordona zostały nieco ograniczone, a Remigiusz Mróz więcej fabuły poświęcił samej sprawie Kajetana Klicha.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja jak zawsze!
Rewelacja jak zawsze!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObrona
Remigiusz Mróz
Kategoria #kryminał #sensacja #thriller
Cykl: Joanna Chyłka (tom 18)
Osobiście jestem wielką fanką twórczości @remigiuszmroz i przeczytałam prawie wszystkie napisane przez niego książki.
Seria z Joanną i Zordonem stała się dla mnie, wielką historią "miłości" dwójki prawników. W otoczeniu licznych spraw kryminalnych, rozpraw sądowych i Langera w tle.
Na wstępie należy przypomnieć iż poprzedni tom zakończył sie zdarzeniem w Conspiracji, gdzie odurzony Zordon został sfotografowany w dwuznacznej sytuacji z Siarką.
***
Do kancelarii przychodzi Aleksandra Zamojska z propozycją podjęcia obrony, niesłusznie skazanego 20 lat temu Kajetana. Został on oskarżony o brutalne morderstwo małżeństwa i szczerze mówiąc w pierwszym momencie stawiałam na seryjnego mordercę w roli Langera. Wszystkie znaki na niebie i ziemi na to wskazywały. Zaczynając od nastawienia przez Langera Kajetana przeciwko potencjalnym obrońcom, aż po niespodziewane spotkanie w sali widzeń.
Joanna w zaawansowanej ciąży bardzo źle znosi stresujące sytuację, a lekarz prowadzący usilnie stara się wysłać ją na L4. Jak można się domyślić Chyłka nie poddaje się tak łatwo. Za wszelką cenę chce wznowić postępowanie. Wraz z Zordonem szukają podstaw do wznowienia...
Czy znajdą dowody na niewinność Kajetana? A może to ówczesna Pani Prokurator mataczyła w sprawie? Jak teraz się zachowa? Czy naprawdę to był seryjny zabójca? Jeśli tak, to dlaczego mordował? Ile było takich morderstw?
Po za tym wracając do życia prywatnego Chyłki i Oryńskiego.
Jak potoczy się sprawa Zordona i Siarki? Czy powiedzą Chyłce prawdę? Kto rozpowszechnia te zdjęcia? I przede wszystkim co z ciążą Chyłki? Czy po przez stres powtórnie poroni? A może jednak będzie szczęśliwe zakończenie?
@remigiuszmroz od pierwszych wersów wprowadził mnie w świat bohaterów. Uwielbiam jego pióro jak i kreowane przez niego postacie.
Polecam
Obrona
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRemigiusz Mróz
Kategoria #kryminał #sensacja #thriller
Cykl: Joanna Chyłka (tom 18)