Kaczki. Dwa lata na piaskach
Kate zamienia malowniczy przylądek Cape Breton na roponośne piaski zachodniej Kanady, a studenckie życie humanistki na magazyn narzędzi wielkiej kopalni – wszystko po to, by spłacić kredyt zaciągnięty na naukę. Czy to się może udać?
W swoim autobiograficznym komiksie, podbijającym serca anglojęzycznych czytelników (również Baracka Obamy, który umieścił tytuł na liście najlepszych lektur roku),Kate Beaton powraca pamięcią do tych dwóch lat spędzonych na piaskach – w epoce, kiedy kopalnie uzyskiwały swoje największe zyski, a jednocześnie najbardziej niszczyły środowisko naturalne, gdy za pracą emigrowały tam setki mężczyzn i tylko nieliczne kobiety.
Jako jedna z nich autorka doświadczyła upokorzeń i przemocowych zachowań, a silna patriarchalna struktura utrudniała jej szukanie sprawiedliwości.
Kaczki to nie tylko opowieść o indywidualnej traumie czy uwikłaniu w niszczące mechanizmy wielkiego przemysłu, ale przede wszystkim obserwacja złożonych procesów zachodzących w społecznościach pracowników odciętych od swoich korzeni i rodzin, a skoncentrowanych na zarobku i przetrwaniu w grupie. Czy taka praca zmienia człowieka? Czy można pozostać sobą tam, gdzie nie ma miejsca na emocje i prywatność? Czy my na pewno poradzilibyśmy sobie lepiej?
Nagrody przyznane Kate Beaton i jej komiksowi:
– 2023 – Eisner Award dla najlepszego albumu autobiograficznego i autorki
– 2023 – Ignatz Award dla najlepszego albumu
– 2023 – Ringo Award dla najlepszego albumu non fiction i autorki
– 2023 – Harvey Award dla najlepszego albumu
– 2023 – Doug Wright Award dla najlepszego albumu
– 2023 – Canada Reads dla najlepszej książki roku
„W „Kaczkach” Beaton nie mówi nam, w jakim stopniu kapitalizm drenuje, wykorzystuje, komercjalizuje i alienuje. Ani tego nie pokazuje. Odtwarza życie w kopalni piasków roponośnych w najdrobniejszych szczegółach i pozwala nam samodzielnie wyciągnąć wnioski – tak jak sama musiała to zrobić, gdy pojawiła się tam w wieku dwudziestu jeden lat. Efekt jest porażający. Pomimo ceny, jaką sama za to zapłaciła, Beaton utkała ze swoich doświadczeń rozległą i kompletną tkaninę, która oddaje człowieczeństwo ludzi wykonujących rodzaj brudnej roboty, w której wszyscy mamy udział.
ALISON BECHDEL, autorka Fun Home
Kup Kaczki. Dwa lata na piaskach w ulubionej księgarni
Oceny książki Kaczki. Dwa lata na piaskach
311 użytkowników ma tytuł Kaczki. Dwa lata na piaskach na półkach głównych- Przeczytane 176
- Komiksy 22
- Komiks 19
- 2024 10
- 2025 8
- Biografie 3
- Komiks 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kaczki. Dwa lata na piaskach
Historia ciekawa, ale jak dla mnie dość chaotycznie przedstawiona, miałem problem momentami odnaleźć się w przeskokach sytuacyjnych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak... to niestety o nas wszystkich.
Tak... to niestety o nas wszystkich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomiks świetny, komiks potrzebny, o którym powinno być głośniej.
Komiks świetny, komiks potrzebny, o którym powinno być głośniej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGraficzny memoir o dwóch latach z życia autorki, które spędziła pracując przy wydobyciu ropy naftowej w Kanadzie. Beaton pokazuje codzienność pracy i życia na piaskach, pozwala zajrzeć za kulisy i zobaczyć jak trudne są tam warunki (fizycznie i psychicznie). Ale też pokazuje zapis pewnego momentu w historii (zaczęła tam pracować w 2005),kiedy o pewnych sprawach jeszcze się nie mówiło lub mówiło się inaczej niż obecnie (kwestie zdrowia psychicznego, wykorzystywania seksualnego, ekologii, rdzennych mieszkańców Kanady).
Jako dwudziestoletnia dziewczyna Kate ląduje w miejscu zdominowanym przez mężczyzn, w czasach i środowisku, w którym było (obstawiam że nadal jest) przyzwolenie na przemoc seksualną wobec kobiet - od obleśnych tekstów na każdym kroku po gwałty (których nikt tak nie definiował). Będąc kobietą tym bardziej ciężko się to czyta. Kiedy narratorka tłumaczy czemu tego typu zachowań nie mogła zgłosić, przypominasz sobie różne rozmowy z koleżankami i myślisz „no k*rwa, niewiele się zmieniło”. Ale boli też to, jak narratorka tłumaczy zachowania swoich kolegów z pracy, w pewnych sytuacjach ich usprawiedliwia, bo po prostu „tak jest i nic się na to nie poradzi”. W posłowiu Beaton tłumaczy, że jest to zapis jej życia prawie 20 lat temu, kiedy poziom świadomości był inny, a nie chciała „wstawiać sobie” myśli, których wówczas nie miała. Totalnie to kumam i kupuję, niemniej w momencie czytania rośnie poziom frustracji.
Graficzny memoir o dwóch latach z życia autorki, które spędziła pracując przy wydobyciu ropy naftowej w Kanadzie. Beaton pokazuje codzienność pracy i życia na piaskach, pozwala zajrzeć za kulisy i zobaczyć jak trudne są tam warunki (fizycznie i psychicznie). Ale też pokazuje zapis pewnego momentu w historii (zaczęła tam pracować w 2005),kiedy o pewnych sprawach jeszcze się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWniosek numer 1. To wcale nie jest o kaczkach, żeby nikt nie poczuł się wprowadzony w błąd. Pojawiają się dopiero na trzysta dwudziestej dziewiątej stronie i występują bardzo epizodycznie.
Wniosek numer 2. Teraz już na poważnie: komiks jest świetny, w swobodnym tonie przekazuje głębokie tematy izolacji, pracy kontraktowej, problemów młodych ludzi i przede wszystkim nierównego traktowania ze względu na płeć. Autorka zachowuje przy tym duże zrozumienie dla otaczającego nas świata, a całość doprawia humorem. Ilustracje typowo są proste i przejrzyste,, ale oddające w pełni sytuacje, ale niektóre to również świetne szkice natury lub krajobrazu przemysłowego. Świetna pozycja autobiograficzna o trudach i niesprawiedliwości świata równoważąca to lekką formą i humorem. Polecam każdemu wchodzącemu w dorosłość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWniosek numer 2. Teraz już na poważnie: komiks jest świetny, w swobodnym tonie przekazuje głębokie tematy izolacji, pracy kontraktowej, problemów młodych ludzi i przede wszystkim...
Prosta forma, codzienne, niewyszukane dialogi, narastające problemy życia w izolacji i rosnące zrozumienie wpływu bezwzględnego przemysłu na ludzi i naturę powodują że wydźwięk całości robi bardzo duże wrażenie. Na szczęście brak tu taniego moralizatorstwa i to we wrażliwości odbiorcy znajduje się klucz nadający wartość opowieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKristo - krótko.
Nie przekonała mnie jednak grafika, zwłaszcza uproszczony sposób rysowania postaci - kilka kobiet było nie do odróżnienia od siebie i nie pomagały sylwetki z podpisami na początku wielu rozdziałów. Bywają duże kadry, narysowane z większa starannością i to one pomagają zbudować techniczny i brzydki klimat kopalni wydobywającej ropę z piasku - to trochę za mało dla satysfakcji czytelniczej.
Skąd tytułowe "Kaczki"? W zbiorniku retencyjnym z brudna wodą technologiczną ginie kilkaset kaczek. 2x jeden z pracowników zwraca się do bohaterki/autorki "kaczuszko". Pracuje z siostrą, która...
To dobry trop - kobieta w fabryce jak zatruty ptak.
Kristo - krótko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewątpliwie autorka tym grubym autobiograficznym komiksem poruszyła ważne w Kanadzie kwestie odpowiedzialności za środowisko, złych warunków pracy dla kobiet w zdominowanym przez mężczyzn przemyśle a nawet molestowania i gwałtów - za to uznanie.
Łagodniejsza( bielsza) wersja Hołdu dla ziemii Sacco i 27 śmierci Toby'ego...
Łagodniejsza( bielsza) wersja Hołdu dla ziemii Sacco i 27 śmierci Toby'ego...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria, która na długo zostaje w pamięci. Zwyczajne z pozoru doświadczenie, które miało być szansą na pozbycie się długów, staje się traumą, która wpłynęła na całe życie autorki. Wiedziała, że praca przy roponośnych piaskach, w oddaleniu od rodziny, będzie ciężka i wyczerpująca, nie miała jednak pojęcia o tym jaki wpływ będzie to miało na psychikę wszystkich zatrudnionych tam osób. Życie w obozie, w odosobnieniu i w dość prostych warunkach, bywało wyzwalaczem do najgorszych zachowań. Problemem była też nierównowaga płci - na 50 mężczyzn przypadała jedna kobieta, co niestety prowadziło do przemocy seksualnej. To, co uderza w relacji Kate to to, że nie obwinia ona konkretnych osób, bo zdaje sobie sprawę z tego, że w tak niecodziennych warunkach każdy człowiek zachowuje się inaczej - i pozwala sobie na więcej.
Od razu nasuwa się Hannah Arendt i jej teza o banalności zła, niestety można ją zastosować również i w tej sytuacji.
A ja myślałam jeszcze o tym, że nie da się funkcjonować w każdym środowisku. I jeśli przez całe życie stawia się na rozwój intelektualny, to bardzo ciężko odnaleźć się w środowisku prostych, niewykształconych ludzi. Trudno ich zrozumieć, dojść z nimi do porozumienia - i trudno jest zachować swoje wartości, kiedy nikt ich nie podziela.
Historia, która na długo zostaje w pamięci. Zwyczajne z pozoru doświadczenie, które miało być szansą na pozbycie się długów, staje się traumą, która wpłynęła na całe życie autorki. Wiedziała, że praca przy roponośnych piaskach, w oddaleniu od rodziny, będzie ciężka i wyczerpująca, nie miała jednak pojęcia o tym jaki wpływ będzie to miało na psychikę wszystkich zatrudnionych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem, czy to komplement: jest lepiej niż się spodziewałem. Obawiałem się, że moralizujące przesłanie będzie bardziej łopatologiczne. A tu jest wiele niuansów. Pomimo, że autorka opowiada o osobistych przeżyciach.
Dodatkowo, można pomyśleć także o sensowności ( lub nie ) wydobycia ropy naftowej ze złóż alternatywnych. Podobnie jak gazu ze złóż łupkowych, istniejących także w Polsce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-