Drugi peron

Agnieszka Kwiatkowska Wydawnictwo: Phantom Books Horror horror
horror
2022-03-31
2022-03-31

Kup Drugi peron w ulubionej księgarnii

Oceny książki Drugi peron

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drugi peron

Agnieszka Kwiatkowska znowu błyszczy niczym diament.

Pamiętacie jeszcze początki "Biblioteczki Okolicy Strachu" z Phantom Books Horror? Pięć lat minęło, a ja za sprawą magii Agnieszki znowu czuję się jakbym sięgał ręką po czarny niepozorny zbiorek nieznanej mi jeszcze wtedy autorki.

"Drugi peron" to cieszące oko wznowienie, ale i jednocześnie odkopanie zbiorku, który zasługuje na większy rozgłos i zaszczytne miejsce w polskim horrorze. Pięć ostatnich lat w grozie było dla nas bardzo dynamiczne i w przypływie nowych, często naprawdę dobrych nazwisk zdarzało się, że niektóre zbiorki nie dostawały takiego uznania na jakie zasługiwały często tonąc w przypływie kolejnych wydawnictw.

Opowiadania Agnieszki to pierwszoligowa groza, która straszy, ale i zmusza do skupienia, wciąga i zostaje w głowie czytelnika na dłuższy okres. Autorka potrafi szokować, dosadność nie jest tu obca, ale jednocześnie nie skupia się na niej.

Wszelkie mary, twory i cuda na kiju pokazują się tu nielicznym, raczej niechętnie objawiają swoją prawdziwą twarz.

Najmocniejszą stroną jest tu zawsze element zaskoczenia. Aga prowadzi tak fabułę, że na końcu opowiadania usta same układają się "na karpia". Pare razy łapałem się na tym, że siedzę i wgapiam się w ekran, bo aż uwierzyć nie mogłem.

"Medium", "Zaułek zaginionych" i "Trupi pociąg" to Święta Trójca, od której nie dałbym się odciągnąć nawet w trakcie trzęsienia ziemi. Do takiej grozy zawsze chętnie się wraca.

Niedowiarków i tak nie przekonam, ale może fakt, iż "drugi peron" dostał nominację do Nagrody Polskiej Literatury Grozy im. Stefana Grabińskiego, kogoś dodatkowo zachęci.

Parę lat temu zastanawiałem się, jak to jest zostać patronem książki? Dziś moje logo widnieje na książce Agnieszki i napawa mnie to dumą. Wydawnictwu Phantom Books dziękuję za taką możliwość.

Pierwszą wersje mam podpisaną i liczę na to, że kiedyś będzie okazja znowu spotkać się z Agą na konwencie.

Agnieszka Kwiatkowska znowu błyszczy niczym diament.

Zanim pokrótce wyrażę swoją opinię na temat poszczególnych opowiadań, zaznaczę, że jak w wielu innych zbiorach tego typu, znajdziemy tu znakomite kąski jak np. "Medium", jak i gorsze teksty do których zalicza się "Zaułek zaginionych".
Dalej nie przedłużając, zaczynamy.

"Mali powstańcy"- motywem przewodnim miało tutaj być chyba rozliczenie dawnych win z odległej wojennej przeszłości. 5/10

"Trupi pociąg"- tym tekstem wchodzimy w klimaty paranormalne. Dowiadujemy się o istnieniu tajemniczego pociągu którego lepiej się wystrzegać, tak przynajmniej twierdzi dziadek głównej bohaterki Lidki. 6/10

"Zapach kamienia" -na skutek pewnych nietypowych zdolności główny bohater odkrywa prawdę na temat szokującego wydarzenia z przeszłości. Tylko tyle. 4/10

"Szeptucha"- opowiadanie które mnie wciągnęło i zachwyciło. Autorka zbudowała tutaj doskonały mroczny klimat i zaintrygowała mnie pewną tajemnicą. Opowiadanie ma swoje minusy, jak łopatologiczna końcówka, czy zbyt skrótowy twist dotyczący córki szeptuchy. 8/10

"Świniobicie"- jak we wcześniejszym opowiadaniu, to także mnie wciągnęło, lecz niestety zakończenie już zawiodło, miałem odczucie, że na sam koniec struktura tej historii się posypała.
Jak dla mnie, Autorka pośpiesznie chciała zamknąć wątki, jednocześnie czując potrzebę objaśnienia nam wszystkich wydarzeń które miały miejsce. Do tego twist wpleciony na siłę. 6/10

"Zaułek zaginionych"- w tym opowiadaniu wchodzimy do głowy pewnej postaci, by poznać jej myśli. Najgorsze opowiadanie z tego zbioru. 2/10

"Zegar śmierci"- gatunkowo to mroczny kryminał noir z elementami nadprzyrodzonymi. 6/10

"Medium"- jeden z najdłuższych i najlepszych tekstów w zbiorze.
Jest to opowiadanie o stracie bliskiej osoby, o bólu z tym związanym, oraz o niemożności pogodzenia się z losem. Agnieszka Kwiatkowska na swój oryginalny sposób zadaje nam pytanie, czy powinniśmy ingerować w naturalny bieg zdarzeń. 9/10

"Czarny powóz"- tutaj także mamy doskonały mroczny klimat, a jednak czegoś mi brakowało, na pewno zawiodło mnie zakończenie, co wydaje się być wspólnym mianownikiem kilku opowiadań Agnieszki Kwiatkowskiej. 7/10

"Drugi peron"- i w ten sposób dojechaliśmy do peronu ostatniego tytułowego opowiadania. Jest to najdłuższe opowiadanie, a zarazem jakościowo jedno z lepszych. Gatunkowo to mieszanka horroru i fantasy.
Autorka zawarła w nim kilka życiowych prawd, oraz morałów, które w literaturze były już przerabiane na wiele sposobów, plus twist bardzo mi się podobał. 8/10

Średnią oceną całego zbioru opowiadań "Drugi peron" jest nota 6/10, myślę że książka jest godna polecenia, chociażby dla tych kilku perełek w niej zawartych.

Dalej nie przedłużając, zaczynamy.

Udane połączenie ostrza literatury grozy i poetyckiej melancholii. Cieszę się, że trafiłam na tę książkę!

137 użytkowników ma tytuł Drugi peron na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Drugi peron na półkach dodatkowych

Okładka książki O podbojach sfer niebieskich Piotr Jedliński, Marek Kolenda, Agnieszka Kwiatkowska, Artur Laisen, Małgorzata Sanchez, Dariusz Sprenglewski
Okładka książki Awaria prądu Dagmara Adwentowska, Aleksandra Bednarska, Agnieszka Biskup, Kamila Bryksy, Sandra Gatt Osińska, Paulina Hendel, Karolina Mangusta Kaczkowska, Monika Kowalska, Agnieszka Kuchmister, Agnieszka Kwiatkowska, Katarzyna Berenika Miszczuk, Anna Musiałowicz, Magdalena Sobota, Paulina Stępień, Agata Suchocka, Flora Woźnica, Klaudia Zacharska
Okładka książki Żertwa. Antologia słowiańskiego horroru Dagmara Adwentowska, Jakub Bielawski, Piotr Borowiec, Bartłomiej Fitas, Artur Grzelak, Wojciech Gunia, Radosław Jarosiński, Dawid Kain, Maciej Kaźmierczak, Tomasz Krzywik, Agnieszka Kwiatkowska, Kazimierz Kyrcz jr, Michał Stonawski, Maciej Szymczak, Mariusz Wojteczek, Anna Maria Wybraniec, Marek Zychla
Okładka książki Scary100challenge2 Dagmara Adwentowska, Radosław Marcin Bartz, Aleksandra Bednarska, Sylwia Błach, Patryk Bogusz, Tomasz Czarny, Maks Dieter, Alicja Gajda, Artur Grzelak, Paweł Jakubowski, Dawid Kądziela, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Emilia Kolosa, Alicja M. Kubiak, Agnieszka Kwiatkowska, Kazimierz Kyrcz jr, Małgorzata Lewandowska, Jakub Luberda, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Dominika Maniecka, Paweł Mateja, Wiktor Matyszkiewicz, Anna Musiałowicz, Jacek Pelczar, Rafał Pietrzyk, Joanna Pypłacz, Adam Raglan, D.A. Recki, Magdalena Anna Sakowska, Małgorzata Sanchez, Krzysztof Szabla, Maciej Szymczak, Dominika Vicente, Mariusz Wojteczek, Flora Woźnica, Klaudia Zacharska
Okładka książki Zabawki Dagmara Adwentowska, Sylwia Błach, Karolina Kaczkowska, Agnieszka Kwiatkowska, Aleksandra Łaniszewska, Carla Mori, Anna Musiałowicz, Agnieszka Pruska, Joanna Pypłacz, Agata Suchocka, Izabela Szolc, Flora Woźnica, Anna Maria Wybraniec
Okładka książki Antologia polskiej grozy Dagmara Adwentowska, Piotr Barej, Jakub Bielawski, Sylwia Błach, Piotr Ferens, Grzegorz Gajek, Wojciech Gunia, Dawid Kain, Agnieszka Kwiatkowska, Kazimierz Kyrcz jr, Marek Łukaszewicz, Tomasz Siwiec, Marta Sobiecka, Michał Stonawski, Maciej Szymczak
Okładka książki The Best of HISTERIA Jakub Bielawski, Piotr Borowiec, Paweł Cieliczko, Dagmara Fajt, Artur Frysztacki, Krystian Janik, Przemysław Karbowski, Martyna Konwińska, Agnieszka Kwiatkowska, Szymon Płuska, Olga Rot, Mariusz Wojteczek, Kosma Woźniarski, Robert Zawadzki, Damian Zdanowicz, Marek Zychla

Okładka książki Mapa Cieni. Opowieści z nawiedzonych miejsc Krzysztof Biliński, Sylwia Błach, Joanna Bujak, Rafał Christ, Bartłomiej Fitas, Michał Gacek, Marek Grzywacz, Dawid Kain, Magdalena Kałużyńska, Kazimierz Kyrcz jr, Krzysztof Maciejewski, Łukasz Radecki, Piotr Roemer, Michał Stonawski, Michał J. Walczak, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Hardboiled. Antologia nowel Neo-Noir Kornel Mikołajczyk, Juliusz Wojciechowicz, Robert Ziębiński, Marek Zychla
Okładka książki Potrójne uderzenie Tomasz Czarny, Karolina Kaczkowska, Edward Lee
Potrójne uderzenie Tomasz Czarny, Karolina Kaczkowska, Edward Lee

Cytaty z książki Drugi peron

Dodaj cytat z książki Drugi peron