Okładka książki Jak uwolnić się od ciężaru dysfunkcyjnej rodziny. Wsparcie dla dorosłych dzieci z trudnych domów. autora John Friel, Linda Friel, 9788382250848
John FrielLinda Friel Wydawnictwo: Feeria Seria: Nowy początek poradniki
poradniki
Nowy początek
Adult Children: The Secrets of Dysfunctional Families
2021-10-27
2021-10-27
1990-01-01

Kup Jak uwolnić się od ciężaru dysfunkcyjnej rodziny. Wsparcie dla dorosłych dzieci z trudnych domów. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak uwolnić się od ciężaru dysfunkcyjnej rodziny. Wsparcie dla dorosłych dzieci z trudnych domów.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak uwolnić się od ciężaru dysfunkcyjnej rodziny. Wsparcie dla dorosłych dzieci z trudnych domów.

Przydatna książka, szczególnie dla osób, które są na początku swojej ścieżki powrotu do zdrowia psychicznego. Autorzy w przejrzysty, czytelny, ale nie nudny sposób omawiają dysfunkcyjne systemy rodzinne i konsekwencje z nich wynikające. Opierają proces zdrowienia o program 12 kroków AA i to w nim upatrują najlepszych rezultatów. Książka przybliża i wyjaśnia, na czym polegają procesy zaniedbania, mechanizmy wyparcia, czy deprywacja emocjonalna, jakich często doświadczają osoby, żyjące w dysfunkcyjnych rodzinach.
Pokazuje również z jakimi trunościami borykają się w doroslym życiu.
Książka może stanowić wsparcie w terapii.

Jestem szczerze zaskoczona, ponieważ sięgając po tę książkę, autentycznie spodziewałam się, że punkt ciężkości omawianych zagadnień będzie dotyczył problemu alkoholowego w rodzinie. Druga kwestia, dzięki tej książce pojęcie "dysfunkcji w rodzinie", w moich oczach nabrało innego znaczenia, na pewno nie tak już negatywnego i psychicznie obciążającego. Ten poradnik powiedzmy, że odczarował wiele moich przemyśleń związanych z dysfunkcjami występującymi w rodzinie.

Według kolejności rozdziałów Czytelnik zapozna się z następującymi zagadnieniami, z których dowie się, jak można pokrótce scharakteryzować osobę, którą można określić jako dysfunkcyjną i jakie u niej występują objawy w kontekście emocjonalnym, psychologicznym oraz fizycznym, a także w kontekście uzależnień, zachowań kompulsywnych, niezdrowych zależności interpersonalnych, depresji, objawów związanych ze stresem, fobiami i zaburzeniami lękowymi. Myślę, że ważnym rozdziałem jest ten, w którym autorzy omawiają, jak działa i funkcjonuje system rodzinny — jaka jest jego struktura, funkcja, jakie występują role oraz granice, a wszystko to umożliwia rozróżnienie tego, jak wygląda zdrowa rodzina, a jakie występują nieprawidłowości, na które warto zwrócić uwagę w systemie, w którym szwankują pewne kwestie. Dla mnie ciekawym zagadnieniem były krótkie opisy dysfunkcyjnych ról, które tak bardzo zbliżone są do tych, jakie właśnie przyjmuje się w systemie rodzinnym, w którym przewodnim problemem jest alkoholizm. Dobrym zilustrowaniem teorii o strukturze rodziny jest rozdział "Pułapki", w którym autorzy opowiedzieli historię bohatera, nakreślając punty zapalne, na które już wcześniej można było zwrócić uwagę, wprowadzając odpowiednie przeciwdziałania. I dalej idąc, autorzy wymieniają sygnały ostrzegawcze, po których można rozpoznać, kiedy "rodzina zbacza z kursu", jakiego rodzaju osoba uzależniona stosuje nadużycia oraz jakie przejawia inne niepokojące zachowania, czy formy stylu życia oraz spędzania czasu tudzież sposoby komunikowania się, oraz wyrażania emocji i uczuć.

Druga część książki już po takim solidnym teoretycznym wprowadzeniu o dysfunkcji w rodzinie, Czytelnik przechodzi do właściwej, "jemu dedykowanej" części lektury, ponieważ to w niej autorzy poruszają już stricte tematy dotyczące współuzależnienia, a w centrum stawia charakterystykę osoby współuzależnionej. Autorzy przedstawiają poszczególne etapy przeżyć, jakich może lub doświadcza osoba współuzależniona i jak ta "łatka bycia współuzależnionym" wpływa na tożsamość, na własne postrzeganie siebie, na relacje międzyludzkie, intymność i komunikację.

Ostatnie rozdziały również są istotne w pełnym zrozumieniu całego etapu "wchodzenia w uzależnienie" i stawanie się osobą współuzależnioną. Autorzy przedstawiają ogólną koncepcję dorosłego dziecka i współuzależnienia, zaś lekturę zamykają tematem, jak odkryć i przyznać się do "uwikłania się" w uzależnienie osoby "chorej" i jaką można obrać drogę, aby wziąć udział w procesie zdrowienia.

Kiedy w dorosłym życiu odczuwasz zaniedbanie, emocjonalny chłód, niesiesz ze sobą niechciane i obciążające dziedzictwo, masz problem z rozwiązywaniem problemów oraz nawiązywaniem relacji (tak pokrótce),to prawdopodobnie w twoim domu działy się niepokojące rzeczy i występowały niewłaściwe wzorce zachowania oraz wychowania, które dzisiaj goszczą w Twoim sercu.
Z własnego doświadczenia wiem, że łatka osoby współuzależnionej, czy określenie, że pochodzę z rodziny dysfunkcyjnej, niegdyś było dla mnie sporym i uderzającym ciosem, ponieważ nie czułam się winna, że coś zrobiłam niewłaściwego, a mimo to, za czyjeś błędy w zachowaniu i życiowym postępowaniu, to ja ponoszę dodatkowe obciążenie.

Wiem, że nie jestem niczemu winna, choć to ja noszę znamiona tamtych błędnych, niewłaściwych i szkodliwych zachowań dorosłych. Dzisiaj sama jestem osobą dorosłą, która nosi tamten solidny bagaż, ale dzisiaj wiem, że mogę zmienić przysłowiową stację, zostawić ten bagaż albo chociaż go uszczuplić o zbędny balast.
Żeby to mnie było lżej i żyło się lepiej i zdrowiej, starając się z całego serca, aby nie doprowadzić do tego, abym tę rodzinę, którą ja tworzę, abym nie zatoczyła kręgu życia i to jej nie obciążyła tym trudnym doświadczeniem.
To była długa droga, ale ważna i potrzebna, przede wszystkim — uwalniająca i uzdrawiająca. I choćby z tego względu śmiało polecam tę lekturę.

Powiem tak książka nie trafiła zbytnio do mnie. Niby jest mówione o tych krokach ale nigdzie nie jest to poruszone. Książka zawierała w sobie ciekawe opowieści które dawały do myślenia. Książkę czytało mi się dość ciężko.

529 użytkowników ma tytuł Jak uwolnić się od ciężaru dysfunkcyjnej rodziny. Wsparcie dla dorosłych dzieci z trudnych domów. na półkach głównych
85 użytkowników ma tytuł Jak uwolnić się od ciężaru dysfunkcyjnej rodziny. Wsparcie dla dorosłych dzieci z trudnych domów. na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Jak uwolnić się od ciężaru dysfunkcyjnej rodziny. Wsparcie dla dorosłych dzieci z trudnych domów.

John Friel Jak uwolnić się od ciężaru dysfunkcyjnej rodziny. Wsparcie dla dorosłych dzieci z trudnych domów. Zobacz więcej
Linda Friel Jak uwolnić się od ciężaru dysfunkcyjnej rodziny. Wsparcie dla dorosłych dzieci z trudnych domów. Zobacz więcej