Okładka książki Współuzależnieni. Jak zatroszczyć się o siebie i budować zdrowe relacje z osobami uzależnionymi autorstwa Joanna Flis
Joanna Flis Wydawnictwo: Znak nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2022-02-28
2022-02-28
„Świat osób współuzależnionych jest bezlitosny. Pora przyjrzeć mu się z bliska. Ta książka jest o tym, jak będąc w takiej relacji, nie zgubić siebie i znaleźć właściwą drogę. Polecam!”. Martyna Wojciechowska

„Polecam tę lekturę. Akceptacja choroby kogoś bliskiego to przede wszystkim akceptacja zmian, jakich trzeba dokonać w sobie. Wyrusz w tę drogę, jeżeli nie lubisz życia w cieniu czyjegoś nałogu. I nie oglądaj się za siebie...”. Ewa Woydyłło-Osiatyńska

Lepszy pijący mąż niż żaden.
To ja jestem winna, że nadużywa alkoholu. Gdybym była lepszą żoną, przestałby pić.
Muszę wszystko znieść i wytrzymać, bo dzieci powinny mieć matkę.
Gdy mój syn mi obiecuje, że więcej nie będzie ćpać, wierzę mu i odpuszczam. Do kolejnego razu…
Kiedy rodzice pili, byłam odpowiedzialna za swoje młodsze rodzeństwo. To przecież naturalne, że o rodzinę trzeba dbać w każdej sytuacji.
To jedne z najczęstszych przekonań osób współuzależnionych. Jeśli choć jedno kojarzy ci się z własną sytuacją, koniecznie musisz przeczytać tę książkę.
Bliskimi osób uzależnionych, którzy postanawiają odwiedzić terapeutę, kierują przede wszystkim rozpacz, złość i lęk. Najczęściej ludzie przychodzą po pomoc, radę i wsparcie w konfrontacji z chorobą, na którą nie mają wpływu. Tymczasem jedyne, co można zrobić, to zawalczyć o siebie.
Niewiele jest narzędzi, które pozwolą realnie wpłynąć na uzależnienie bliskiej ci osoby. Jednak jest sporo takich, dzięki którym uzyskasz wpływ na własne życie. Autorka przedstawia ćwiczenia praktykowane podczas sesji terapeutycznych. Poznasz profesjonalne, przystępne informacje z konkretnymi poradami, które z łatwością będziesz mógł sam zastosować i w końcu zacząć żyć tak, jak chcesz.

Kup Współuzależnieni. Jak zatroszczyć się o siebie i budować zdrowe relacje z osobami uzależnionymi w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

10120 1134

Oceny książki Współuzależnieni. Jak zatroszczyć się o siebie i budować zdrowe relacje z osobami uzależnionymi

Opinie i dyskusje o książce Współuzależnieni. Jak zatroszczyć się o siebie i budować zdrowe relacje z osobami uzależnionymi

Książka skupia się na zjawisku współuzależnienia, czyli sytuacji, gdy życie osoby bliskiej osoby uzależnionej zaczyna kręcić się wokół jej problemu, kosztem własnych potrzeb, emocji i granic. Autorka pokazuje bardzo typowe myśli i schematy, np.: „to moja wina, że on/ona pije”, „muszę wytrzymać dla rodziny”, „tym razem na pewno się zmieni”.
Najważniejsza myśl tej książki jest bardzo już prosta: nie masz wpływu na uzależnienie drugiej osoby, ale masz wpływ na siebie. Mi się jej bardzo dobrze słuchało (bo słuchałam audiobooka). To połączenie wiedzy psychologicznej, przykładów z terapii i bardzo konkretnych narzędzi i ćwiczeń, czyli wszystko to co lubię w takich książkach.

Najważniejsza myśl tej książki...

Książka bardzo wartościowa i bardzo potrzebna. Ukazuje temat współuzależnienia przez pryzmat członków osób żyjących z osobą uzależnioną. Choć książka porusza różne uzależnienia to mimo wszystko na pierwsze miejsce przebija się jednak alkoholizm. Sporo rad i porad jak się w tym zagmatwanym świcie odnaleźć. Wiem bo sam przez to przechodziłem.

Bardzo wartościowa lektura.

Bardzo wartościowa lektura.

669 użytkowników ma tytuł Współuzależnieni. Jak zatroszczyć się o siebie i budować zdrowe relacje z osobami uzależnionymi na półkach głównych
88 użytkowników ma tytuł Współuzależnieni. Jak zatroszczyć się o siebie i budować zdrowe relacje z osobami uzależnionymi na półkach dodatkowych

Joanna Flis
Joanna Flis
Psycholog, certyfikowana psychoterapeutka uzależnień i współuzależnienia, psychoterapeutka systemowa w procesie certyfikacji. Popularyzuje wiedzę na temat zdrowia psychicznego na łamach czasopism, na konferencjach i w mediach. Na Uniwersytecie Szczecińskim prowadzi badania na rodzinami alkoholowymi. Pedagog i ekspertka ds. e-uzależnień w Fundacji dbam o mój z@sięg. Wykładowca i szkoleniowiec. Prowadzi prywatną praktykę terapeutyczną.

Czytelnicy Współuzależnieni. Jak zatroszczyć się o siebie i budować zdrowe relacje z osobami uzależnionymi przeczytali również

Czułość. Poradnik pozytywnego egoizmu Sophie Mort
Czułość. Poradnik pozytywnego egoizmu
Sophie Mort
Książka została napisana przez psycholożką z doświadczeniem, która dzieli się z czytelnikami metodami i technikami, które mają na celu wzmocnienie poczucia własnej wartości oraz nauczenie się asertywności. W przystępny sposób wprowadza w tematykę pozytywnego egoizmu, zachęcając do zadbania o siebie, swoje emocje i potrzeby, co w dzisiejszym świecie, pełnym stresu i zabiegania, jest niezwykle istotne. 🌱 Książka jest podzielona na kilka części, z których każda koncentruje się na innym aspekcie pozytywnego egoizmu. Dr Sophie nie tylko definiuje, czym jest pozytywny egoizm, ale także pokazuje, jak można go wdrożyć w codzienne życie. Jej podejście jest empatyczne i pełne zrozumienia, co sprawia, że czytelnik czuje się wysłuchany i zrozumiany.🩷 Jednym z największych atutów tej książki jest jej praktyczność. Autorka nie poprzestaje na teoretycznych rozważaniach, lecz proponuje szereg ćwiczeń i refleksji, które pomagają wprowadzić pozytywne zmiany w życie. Dzięki temu, mamy szansę na realną pracę nad sobą i wkroczenie na ścieżkę osobistego rozwoju ⭐ Książka porusza również ważne kwestie związane z relacjami międzyludzkimi. Autorka podkreśla, jak istotne jest dbanie o siebie oraz jak pozytywny egoizm może poprawić nasze kontakty z innymi ludźmi. Dzięki zrozumieniu swoich potrzeb i granic, możemy lepiej zrozumieć innych i budować zdrowsze, bardziej satysfakcjonujące relacje. 🙏🏻 W tej książce poznałam technikę ,,5.4.3.2.1" którą stosuję w sytuacjach stresowych. 🧘🏻‍♀️
Positive_mind - awatar Positive_mind
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek Amir Levine
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek
Amir Levine Rachel Heller
"PARTNERSTWO BLISKOŚCI. JAK TEORIA WIĘZI POMOŻE CI STWORZYĆ SZCZĘŚLIWY ZWIĄZEK" - A.LEVINE, R.HELLER Książka przede wszystkim pozwala zrozumieć style przywiązania. Wyróżniamy 3 - bezpieczny, unikający i lękowy (+mieszany). Rozpoznanie swojego stylu i stylu przywiązania partnera pokazuje nam dlaczego część relacji działa, a inne niekoniecznie. Autorzy krok po kroku charakteryzują style i przedstawiają krótkie kwestionariusze dla czytelnika, aby mógł rozpoznać styl swój i bliskiej osoby. Mimo, że książka opiera się na artykułach, badaniach to nie jest napisana naukowym językiem. Autorzy w przystępny sposób wprowadzają w temat, a jednocześnie na poziomie podstawowym go wyczerpują. Pokazują przykłady z życia różnych osób, dzięki czemu obrazowo łatwiej jest zrozumieć mechanizmy i odnieść je do własnego życia. W książce znajdują się też praktyczne porady i ćwiczenia, co jest świetnym podsumowaniem wiedzy. Dowiedziałam się jakie są tajniki skutecznej komunikacji, jak rozwiązywać konflikty i na jakie sygnały ostrzegawcze zwracać uwagę. Ja już trochę informacji z tej tematyki miałam, ale był to chaos. Dzięki tej pozycji uporządkowałam sobie je w głowie i zrozumiałam, czego chce od relacji. Zdecydowanie warta przeczytania, nie ważne czy jesteś singlem czy w związku. Daj jej szansę i zrozum siebie. Polecam! 9/10⭐
czytnatka - awatar czytnatka
oceniła na91 miesiąc temu
Nad życie. Czego uczą nas umierający Maria Mazurek
Nad życie. Czego uczą nas umierający
Maria Mazurek Wojciech Harpula
Szczerze mówiąc nie zauważyłem by ta książka odpowiadała na pytanie czego uczą nas umierający. Albo czego człowiek żałuje na łożu śmierci itp. - gdzieś tam jest jakieś otarcie o te zagadnienia, ale mało. Ale w sumie pewnie trudno byłoby też inaczej zatytułować taką książkę... Mam też trochę niedosyt - książka mogłaby być obszerniejsza, dłuższa, można by jeszcze wielu innych gości zaprosić. Ale to tyle z minusów, poza tym książka jest bardzo dobra! Przy niektórych historiach to jakby cały świat wokół przestał istnieć - tak się wciągnąłem! Fakt, że może niektóre pytania czy stwierdzenia autorów były nieco nie na miejscu (np. "Żałosne"),ale ja je odebrałem jako prowokację do rozmowy (słabo odbitą przez rozmówców, przyznaję),a nie faktyczną ocenę osób, o których mowa. Właściwie wszyscy rozmówcy zrobili na mnie duże wrażenie, nawet duchowni, choć ten drugi nieco mniej pozytywne niż pierwszy. W przypadku tego drugiego to znów pomyślałem sobie że taka trochę naiwna ta jego wiara... ktoś widział postacie przed samą śmiercią i o, tyle wystarczy, to już potwierdzenie życia wiecznego ;) Albo on przeżył śmierć kliniczną i już jest pewien. A przecież to mogą być halucynacje umierającego mózgu (ku czemu się naukowcy chyba na chwilę obecną skłaniają),dlatego takie doświadczenia z pogranicza smierci absolutnie mnie nie przekonują (jedynie te mające miejsce w momencie kiedy mózg jest faktycznie nieaktywny). W każdym razie podsumowując: książka mogłaby być jeszcze lepsza, ale i tak już bardzo mi się podobała! "Nie spotkałam nikogo, kto na ostatniej prostej życia czerpałby pociechę z tego, że ma miliony na koncie i tytuł prezesa na wizytówce." (pdf.str. 27) "- Samobójstwo jest chyba szczególnie trudną sytuacją dla rodziny, bo pojawia się poczucie winy? - Czasem bardzo silne: rodzina obwinia się, że mogła coś więcej zrobić, zauważyć. Jednak może być tak, że to nie poczucie winy jest dla rodziny najtrudniejsze, bo w nim jest przynajmniej wrażenie kontroli. - To co bywa najtrudniejsze? - Bezradność. Myśl, że i tak nic nie mogli zrobić. Czasem w tej bezsilności pojawia się również dużo złości: na tę osobę, że mogła inaczej, ale też złość na system – że nikt nie pomógł, nie zauważył, że leczenie było źle dobrane. Śmierć samobójcza czy nawet jej próba, macie rację, jest dla rodziny zawsze szczególnie trudna. Mechanizmy obronne, ze względu na ilość i siłę emocji, mogą być w tym wypadku jeszcze silniejsze." (pdf.str. 247) - już kiedyś, przy okazji innej książki wspominałem, że to jest dla mnie niezrozumiałe. Może dlatego, że ja wiem, że samobójstwo jest najczęściej oznaką choroby (depresji),więc nie, nie mogli nic zrobić. Jestem więc przekonany, że ja z samobójstwem kogoś bliskiego pogodziłbym się o wiele łatwiej niż z jakimkolwiek innym rodzajem śmierci, bo bym to sobie tak tłumaczył, że ta osoba przynajmniej chciała umrzeć (może dlatego "chciała" że nie była zdrowa, ale jednak przynajmniej w swoich odczuciach chciała),a to chyba lepiej umrzeć kiedy się tego chce niż np. zostać zamordowanym kiedy się tego nie chce, co nie? A tu mi trochę wygląda jakby ci bliscy myśleli bardziej o sobie ("Może mogłem coś zrobić?!") niż o tym zmarłym (umarł bo "chciał" vs. umarł chociaż nie chciał). "- Czego boi się ktoś, komu umiera bliski? Tego, że sobie nie poradzi bez niego? Straty? - Myślę, że przede wszystkim straty. Nasz świat ma pewną liczbę ważnych składowych i bliska osoba jest jednym z nich. Mówi się, że przeżywamy żałobę po bliskim, ale naprawdę to jest żałoba również po sobie – wraz z odejściem bliskiej osoby tracimy świat, który znaliśmy, lubiliśmy, w którym czuliśmy się bezpiecznie. To nasza strata. I nie chodzi o to, że sobie bez tej osoby nie poradzimy. Większość ludzi wie, że jakoś sobie poradzi. Ale jednocześnie wcale nie chce radzić sobie bez niej. To naturalne, bo odchodzi ktoś, kogo kochamy." (pdf.str. 251-252) (przeczytana/przesłuchana: 16.02.2026) 5/5 [8/10]
lex - awatar lex
Po co ci emocje. O przewadze płynącej z odczuwania Leon Windscheid
Po co ci emocje. O przewadze płynącej z odczuwania
Leon Windscheid
Emocje ma każdy z nas, ale mało kto się nad nimi zastanawia, a można nawet zaryzykować stwierdzenie, że większość ludzi nawet nie jest ich świadoma. Poza niewielką grupą wyedukowanych w tej materii psychologów i osób interesujących się tematem, niewielu zadaje sobie trud, żeby nawigować po emocjach. A szkoda, bo zakładam, że świat byłby wtedy znacznie lepszym miejscem. Zamiast pozwalać, żeby one nami kierowały, możemy wykorzystać je do bardziej świadomego życia. Dr Leon Windscheid to niemiecki psycholog znany z propagowania treści na temat ludzkiej psychiki. W tej książce omawia szereg dobrze znanych nam emocji, przemycając naukowe podejście do każdej z nich. Podpiera się znanymi i ciekawymi badaniami naukowymi, aby pokazać różne mechanizmy, które często nami kierują gdy czujemy się lepiej albo gorzej. Skąd się biorą emocje i co się za nimi kryje? Co biologia chce nam przez nie przekazać? Czy naprawdę trzeba ukryć lub zdusić każdą złość i każdy smutek? Książka „Po co ci emocje” to popularnonaukowa podróż po „złych i dobrych” emocjach z naukowym kompasem w postaci badań i eksperymentów. Autor opiera się na wielu źródłach i podaje masę ciekawostek, ale miałem wrażenie, że w bardzo płytkiej i skondensowanej formie. Interesuję się już trochę psychologią i wiele badań było mi znanych. Miałem też wrażenie, że ledwie autor zaczynał jeden temat, to już przeskakiwał do kolejnego. Brakowało mi jakichkolwiek badań i ciekawostek z polskiego podwórka. Książka jest dosyć krótka i można ją bardzo szybko pochłonąć, bo nie zagłębia się w teoretyczne rozważania. Emocja, przyczyna, skutek, wyjaśnienie naukowe i krótko o tym, jak to wykorzystać na co dzień. Na plus oceniam krótkie anegdotki i przykłady z życia wzięte, które ożywiają każdy rozdział. Dzięki nim łatwiej zapamiętać treść i później do niej wrócić. Muszę jeszcze wspomnieć o rzetelności źródeł naukowych. Rozdziały nie są wyssane z palca i w krótki, przystępny sposób streszczają lata badań nad ludzkimi emocjami. Książka o emocjach dr Windscheida to łatwa w odbiorze wartościowa treść psychologiczna, która jednak nie ma nic wspólnego z powszechną ostatnimi czasy w social mediach pop-psychologią i znienawidzonym przez wielu nieskutecznym coachingiem. Opisy emocji są poparte mocnymi źródłami, lecz podane w taki sposób, żeby nie zanudzić czytelnika - przemieszane z przykładami i anegdotami, a każdy rozdział rozpoczyna znany cytat. Książka jest świetna dla nowicjuszy jako wprowadzenie do świata uczuć, ale każdy wyniesie z niej coś dla siebie i zapamięta, że odczuwanie emocji to wyjątkowa cecha człowieka, i warto być jej świadomym. Ocena: 7,3/10
Piter - awatar Piter
Droga do siebie. O poczuciu wartości Ewa Woydyłło
Droga do siebie. O poczuciu wartości
Ewa Woydyłło
Droga do siebie. O poczuciu wartości - Ewa Woydyłło Tto spokojna, mądra i bardzo potrzebna propozycja dla osób, które chcą lepiej zrozumieć siebie i swoje emocje. Autorka nie obiecuje szybkich recept ani spektakularnych metamorfoz. Zamiast tego zaprasza czytelnika do uważnej, uczciwej rozmowy o tym, czym naprawdę jest poczucie własnej wartości i skąd bierze się jego brak. Woydyłło konsekwentnie podkreśla, że poczucie wartości nie polega na udowadnianiu swojej wyjątkowości światu, zdobywaniu aprobaty czy spełnianiu cudzych oczekiwań. To wewnętrzne przekonanie, że ma się prawo istnieć takim, jakim się jest – z wadami, słabościami i niedoskonałościami. Autorka pokazuje, jak często mylimy wartość z osiągnięciami, rolami społecznymi czy opinią innych, wpadając w pułapkę ciągłego porównywania się i samokrytyki. Dużą siłą książki jest jej praktyczny charakter. Autorka pomaga rozpoznać destrukcyjne schematy myślenia: nadmierne poczucie winy, wstyd, perfekcjonizm czy przekonanie, że na miłość i szacunek trzeba zasłużyć. Jednocześnie proponuje sposoby, jak stopniowo je zastępować bardziej wspierającymi postawami - poprzez uważność na własne potrzeby, stawianie granic i branie odpowiedzialności za swoje decyzje. Styl Ewy Woydyłło jest prosty, empatyczny i pozbawiony mentorskości. Autorka pisze jak do partnera w rozmowie, a nie jak do pacjenta czy ucznia. Dzięki temu nawet trudne kwestie psychologiczne są podane w sposób przystępny i zrozumiały. Książka daje poczucie bezpieczeństwa i zrozumienia, co sprawia, że łatwo się w niej odnaleźć. To lektura, która nie zmienia życia w jeden wieczór, ale może stać się ważnym krokiem w stronę większej samoakceptacji, spokoju i wewnętrznej siły. Idealna dla tych, którzy czują, że nadszedł moment, by zamiast walczyć ze sobą - wreszcie stanąć po swojej stronie.
bookreaders_pl - awatar bookreaders_pl

Cytaty z książki Współuzależnieni. Jak zatroszczyć się o siebie i budować zdrowe relacje z osobami uzależnionymi

Gdy wybaczasz osobie uzależnionej, otwierasz przestrzeń, aby wybaczyć również sobie. Wybaczam sobie własne zachowanie i emocje, bo rozumiem, że w tamtym momencie nie potrafiłem reagować inaczej".

Rozwiń
Joanna Flis Współuzależnieni. Jak zatroszczyć się o siebie i budować zdrowe relacje z osobami uzależnionymi Zobacz więcej

Kiedy wybaczam, odpuszczam pielęgnowanie wspomnień, odpuszczam osobie, która przyczyniła się do ich powstania, odpuszczam sobie, jednak nie przestaję się chronić. Aby dopełnić proces zdrowienia, musisz odpuścić emocje, które mają moc utrzymywania w tobie współuzależnionych tendencji i wspomnień, w tym doznanych krzywd i rozczarowań".

Rozwiń

Emocje najczęściej pozwalają nam wybaczyć, jeżeli ich nie tłumimy. Nieprzeżyte, domagają się uwagi latami, przychodzą do nas w postaci wspomnień, zmian w ciele, koszmarów sennych, a nawet chorób".