Dieta silnie i wieloaspektowo wpływa na naszą psychikę
Zmagasz się ze stanami lękowymi lub depresją?
Nie możesz spać?
Męczy cię mgła mózgowa?
A może cierpisz na inne poważne schorzenia psychiczne i zastanawiasz się, jak sobie pomóc?
Psychiatrzy przepisują swoim pacjentom leki, psychologowie kierują ich na różnego rodzaju terapie, jedni i drudzy jednak rzadko udzielają porad na temat tego, co powinno pojawiać się na talerzu. Ostatnie, przełomowe badania nad związkiem mikrobioty z mózgiem wykazały jednak, że dieta oddziałuje na naszą psychikę, a z kolei nasza kondycja psychiczna znajduje odzwierciedlenie w tym, co ląduje w naszym żołądku. Uzbrojona w wiedzę z zakresu psychiatrii, dietetyki i sztuk kulinarnych, dr Uma Naidoo wyczerpująco i przystępnie wyjaśnia te związki i pokazuje, w jaki sposób zdrowa dieta może pomóc w rozwiązaniu problemów, z którymi zmaga się nasz umysł.
Każdy rozdział w tej książce jest poświęcony innej powszechnie występującej dolegliwości. Pojawiają się tu zarówno zagadnienia związane z bezsennością i spadkiem libido, jak i z depresją, zaburzeniami lękowymi, ADHD, otępieniem i mgłą mózgową, zaburzeniami obsesyjno-kompulsyjnymi, PTSD, a nawet ze schizofrenią i zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi. Jeśli cierpisz z powodu któregoś z tych problemów, znajdziesz tu najnowsze odkrycia naukowe na ten temat, sporo praktycznych zaleceń odnośnie do szkodliwych i wskazanych składników diety, a także historie ludzi, którzy zmagali się z podobnymi trudnościami. Dieta dla zdrowia psychicznego zawiera także garść przepisów na pyszne, zdrowe dla mózgu potrawy.
Kup Dieta dla zdrowia psychicznego. Jak jeść, kiedy męczą cię: mgła mózgowa, natrętne myśli, depresja w ulubionej księgarni
Oceny książki Dieta dla zdrowia psychicznego. Jak jeść, kiedy męczą cię: mgła mózgowa, natrętne myśli, depresja
510 użytkowników ma tytuł Dieta dla zdrowia psychicznego. Jak jeść, kiedy męczą cię: mgła mózgowa, natrętne myśli, depresja na półkach głównych- Chcę przeczytać 368
- Psychologia 7
- 2023 2
- Do kupienia 2
- Zdrowie 2
- Ebook 2
Cytaty z książki Dieta dla zdrowia psychicznego. Jak jeść, kiedy męczą cię: mgła mózgowa, natrętne myśli, depresja
Dodaj cytat z książki Dieta dla zdrowia psychicznego. Jak jeść, kiedy męczą cię: mgła mózgowa, natrętne myśli, depresja
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dieta dla zdrowia psychicznego. Jak jeść, kiedy męczą cię: mgła mózgowa, natrętne myśli, depresja
Fajny zbiór porad dietetycznych. Dla osób zainteresowanych tematyką nie będzie to nic interesującego, ale jeżeli rozpoczynasz podróż znajdziesz wiedzę przedstawioną w lekki sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała i ciekawa książka. Kompendium wiedzy o ciele i żywieniu. Co skąd i dlaczego, a także jak ważne są bakterie. Polecam gorąco nawet jeśli nie macie problemów psychicznych. Chociaż kto ich nie ma? 🥺
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo interesująca książka, zawierająca również jadłospisy. Może być sporą pomocą w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, ale pod warunkiem, że potrafi się z niej wybrać niektóre ze wskazówek i nie spłaszczać wszystkiego do diety.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama nie wiem jak ocenić tą ksiązke. Autorka wszelkie problemy sprowadza do jedzenia; to znaczy jej zdaniem zarówno stany lekowe, jak i depresja, bezsenność, ADHD itd wynikają jedynie ze złego jedzenia. Zmieniasz jedzenie i następuje natychmiastowa poprawa.
Chciałabym, żeby to tak działało. Ale czy serio działa? nie wiem.
Z drugiej strony można poczytać o zdrowym jedzeniu, a ja lubię książki o jedzeniu, bez fiksowania się na tym, że orzechy czy ryby pomogą na stany lekowe czy mgłę mózgową.
(zawsze jak czytam o tym jak zdrowe jest jedzenie ryb przypomina mi się że np łososie żyją w fatalnych, koszmarnych warunkach i maja wszy; takie wszy morskie, które zjadają te łososie, a potem razem, i wszy i łososie, są sprzedawane w sklepie - i jakoś odechciewa mi się ryb)
Do tego czytałam ksiązkę w Karkonoszach, blisko Szrenicy -i zawsze jak o niej myślę widzę Trzy Świnki,takie skałki, i robi mi się miło, więc trudno mi ją tak całkiem skrytykować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałabym, żeby to tak działało. Ale czy serio działa? nie wiem.
Z drugiej strony można poczytać o zdrowym...
Jeśli kogoś interesuje mózg i jedzenie oraz zależności między nimi to bardzo polecam książkę. Jest obszerna ale bardzo ciekawa. Jest ułożona przejrzyście, pisana zrozumiałym językiem dla każdego laika. Polecam oczywiście nie sugerować sie okładką bo jeśli jesteś zdrowym i nie masz problemów "psychicznych" również może być wartościowa wiedza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzymknęłam oko na nieco nieaktualne informacje (książka z 2021r, nic dziwnego),lecz spłaszczania zaburzeń psychicznych do "źle jesz chorujesz" nie potrafię zaakceptować. Książkę odrzuciłam po przykładzie pacjentki, która w ciąży nabawiła się zaburzeń lękowych przez spożywanie gochujang (koreański keczup, który nie należy do wyjątkowo zdrowych produktów przez zawartość cukrów i mąki pszennej). Osoba z zaburzeniami lękowymi przez takie porady do swoich zaburzeń dorzuci jeszcze zaburzenia odżywiania. Temat zaburzeń odżywiania jest bardzo szeroki i złożony i to uproszczenie jest szkodliwe. Badania, na które powołuje się autorka, które opierają się jedynie na zwierzętach (myszach, co jest często podkreślane) nie są w jakikolwiek sposób wiarygodne. Oczywiście nie neguje korelacji żywność i zdrowie. Neguje uproszczenie i sugerowanie, że osoby chore są na własne życzenie, bo przecież "jedzą cukier i pszenicę".
Przymknęłam oko na nieco nieaktualne informacje (książka z 2021r, nic dziwnego),lecz spłaszczania zaburzeń psychicznych do "źle jesz chorujesz" nie potrafię zaakceptować. Książkę odrzuciłam po przykładzie pacjentki, która w ciąży nabawiła się zaburzeń lękowych przez spożywanie gochujang (koreański keczup, który nie należy do wyjątkowo zdrowych produktów przez zawartość...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając tego typu pozycje zawsze się zastanawiam czy wnioskujemy ze skutków o przyczynie, czy odwrotnie. Tym niemniej na pewno poprawa diety nikomu nie zaszkodzi. Ale książka ma bardzo fajny układ i wyjątkowo łatwo się ją czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW czasach gdy tak trudno wybrać odpowiednie, zdrowe produkty jak znalazł. Książka lekka, z masą cennych informacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka lekko i przejrzyście napisana z podsumowaniami rozdziałów. W mojej ocenie poszerza wiedzę z zakresu zdrowego podejścia do odżywiania + dodatkowo obfituje w mądre, ale i uproszczone do najważniejszych informacji opisy badań naukowych. Bardzo mnie wciągnęła.
To co dla wielu będzie pewnie minusem to fakt, że autorka propaguje podstawowe zasady zdrowego odżywiania o których już niejeden raz każdy słyszał (w tym w skrócie mówiąc włącza w to działanie dobroczynne dla mózgu) - omega 3, witaminy, selen, cynk, magnez, dieta o niskim IG, wege czy ketogeniczna...
Ja myślę, że to plus, że nic odkrywczego autorka nie znalazła (żadnych opisów "super food - musisz to mieć!"). Autorka poleca nasze rodzime, dostępne w sklepach produkty spożywcze, albo mądrą suplementację. Nie neguje też leczenia psychiatrycznego, ani terapii - wręcz przeciwnie.
Polecam gorąco!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo co dla wielu będzie pewnie minusem to fakt, że autorka propaguje podstawowe zasady zdrowego odżywiania o...
Dobra inwestycja w nowy stan badań na temat tego, jak dieta wpływa na nasze zdrowie psychiczne. Czytywałam już zabawniejsze publikacje na temat jelit i nie tylko, ta zaś jest wartkim popularnonaukowym dyskursem opartym na własnych doświadczeniach autorki. W przeciwieństwie do Servana-Schreibera Uma Naidoo wciąż żyje.