Koniec pieniądza papierowego

- biznes, finanse
- Das Ende des Papiergeld-Zeitalters: Ein Brevier der Freiheit.
- DeReggio
- 2020-09-01
- 2020-09-01
- Ryszard Zajączkowski
Nadchodzi coś więcej niż rewolucja. Zanika pieniądz w formie fizycznej, materialnej, który kształtował relacje międzyludzkie i gospodarcze od tysiącleci. Powstaje „Nowy Świat” i trzeba się w nim odnaleźć. Od tego jest książka "Koniec pieniądza papierowego". Jej autor, przenikliwy analityk i praktyk, podaje nam na tacy samo sedno podstępu wymierzonego w nasz majątek i trafnie przewiduje następstwa związanej z tym dziejowej przemiany.
Absolutnie nie zamierzam p.Baaderowi odmawiać racji, większość postawionych tez jest trafna. Problem polega na tym, że słabo u autora z argumentacją - wywód jest nacechowany emocjonalnie, co nie służy jego logice i spójności.
Pokaż mimo toJęzyk może być trudny szczególnie dla tych co mało interesują się tematem finansów. Ale warto przeczytać
Pokaż mimo toTe książkę można podzielić na 2 rozdziały:
- wieszczenie zguby w kaznodziejczy sposób, które nie ma nic wspólnego z pierwszym rozdziałem, a jedynie jest odbiciem pesymistycznego spojrzenia autora na świat.
Warto tylko dla części merytorycznej.
Te książkę można podzielić na 2 rozdziały:
Pokaż mimo to- merytoryczne i interesujące podejście do kapitalizmu, państwa i jego miejsca w społeczeństwie oraz wolności, która jest zagrożona,
Warto tylko dla części merytorycznej.
Też miałem problem z oceną tej książki. Z jednej strony zgadzam się w pełni z hipotezami odnośnie drukowania pieniędzy, powstania inflacji, bezsensowności opiekuńczego państwa. Natomiast w książce ww. opinie przedstawione są jako wycięte z kontekstu z innych opracować autora. Bez żadnych danych, podstaw, faktów. Szczególnie to widać w rozdziale np. o religii, gdzie widać zdecydowaną postawę prawicową autora.
więcej Pokaż mimo toNiesamowita lektura, autor przewidział wiele lat temu dokładnie to co się obecnie dzieje. Obowiązkowa lektura dla każdego kto się interesuje ekonomią i pieniądzem. Przewidział upadek USA i przejęcie fotela lidera przez Chiny.
Pokaż mimo toW książce znajdziemy wiele prawd, pomaga otworzyć oczy na pewne tematy. Niemniej, narracja książki wygląda tak jakbym słuchał TVP Info - merytorycznie marna, autor rzuca losowo jakieś własne opinie bez tłumaczenia skąd się wzięły, a dla potwierdzenia wybiera przykłady od czapy (np. alkoholizm w Rosji jest winą dobrze rozwiniętych żłobków w czasie ZSRR). Często widoczna jest wręcz mowa nienawiści. Podsumowując, autor porusza ważny problem i może uświadomić nas jeśli chodzi o pewne bezsensowne aspekty naszego systemu, jednakże jeśli chcemy coś zrozumieć poleciałbym bardziej merytoryczną lekturę na ten temat.
W książce znajdziemy wiele prawd, pomaga otworzyć oczy na pewne tematy. Niemniej, narracja książki wygląda tak jakbym słuchał TVP Info - merytorycznie marna, autor rzuca losowo jakieś własne opinie bez tłumaczenia skąd się wzięły, a dla potwierdzenia wybiera przykłady od czapy (np. alkoholizm w Rosji jest winą dobrze rozwiniętych żłobków w czasie ZSRR). Często widoczna jest...
więcej Pokaż mimo toZazwyczaj po przeczytaniu [jakiejś] książki od razu wiem jaką jej wystawić ocenę ogólną. Tutaj musiałem wyciągnąć średnią z kilku skrajnych, przeciwstawnych ocen. I tak:
4 - książka nie jest "zwykłą" książką - to zbiór suchych cytatów autora z poprzednich publikacji pogrupowanych wg kategorii; nie do końca dobrze się czyta taki zlepek.
1 - tragiczna metoda budowania zdań przez autora (pomieszanie zbyt mądrych słów z nacechowanymi negatywnymi pospolitymi zwrotami) sprawia, że takie zdanie to jeden wielki bełkot przypominający nieco przemowy pijanych polityków. Gdyby autor miał napisać podręcznik szkolny to zamiast zwrotu: "śnieg topnieje powyżej 0 stopni" wyszłoby mu coś w stylu: "to białe paskudztwo, które spada z nieba ku uciesze zasmarkanych bachorów meltyfikuje ze stanu stałego ku nieuniknionej liquidacji". Inteligent - choć z grymasem na twarzy - i tak zrozumie o co chodzi, zwykły czytelnik wyniesie z tego tyle, że autor nie lubi dzieci i śniegu.
Reasumując: bardzo mądra książka napisana w najgorszy z możliwych sposobów. W dodatku zupełnie niepotrzebne wstawki o zbawiennym wpływie Matki Boskiej na społeczeństwo - religijne zapędy w książce o ekonomii mógł sobie autor darować.
więcej Pokaż mimo to10 - nie da się ukryć, że sedno książki, czyli bezsensowność państwowego pieniądza papierowego, jest przedstawione w punkt! To esencja austriackiej szkoły ekonomicznej.
4 - książka nie jest "zwykłą"...
Mam mocno mieszane uczucia po przeczytaniu tej książki... W części, która odnosi się faktycznie do pieniądza i ekonomi zgadzam się dosyć mocno. Obecny system niestety wymusza ciągłą inflację i bezkarne drukowanie pustego pieniądza jest dla polityków zbawienne, ale dla społeczeństwa jest gwoździem do trumny. Niestety autor tej książki ma też skrajnie prawicowe poglądy, z czym już się nie zgadzam. Postulaty, że świat zmierza do zniszczenia przez gender, ekologię i ogólne odsuwanie się od religii jest absurdalny... Doskonale wiemy, że człowiek jest głównym powodem coraz większej degradacji środowiska i bardzo szybko postępującemu globalnemu ociepleniu. Dlatego całościowo nie polecam tej książki, co najwyżej ogólne jej poznanie, szczególnie w zakresie ekonomii.
więcej Pokaż mimo toAustriacka Szkoła Ekonomii, Baader to uczeń von Hayeka. Wiara w wolny rynek, konkurencję, własność prywatną, rodzinę z ukazaniem wszystkiego co wali się w obecnym świecie Europy Zachodniej, której daleko do tego wzoru z jej rozbuchanym drukowaniem pieniądza, socjalem, nihilizmem, eko-religia i biurokratyzmem. Ciekawa. Warta zaproponowania młodym ludziom. Trochę mylący tytuł.
Pokaż mimo toTo rzecz o relacji państwo obywatel, rzecz o powolnym odbieraniu wolności jednostce. Zaczyna się jak u Alfreda Hitchcocka od trzęsienia ziemi cyt.
by potem z każdym kolejnym wersem eksplodować intelektualnymi kryzysami.
Przeczytałem z uwagą i pełen namysłu, bo przecież oto właśnie chodzi w takiej lekturze.
Wolność jednostki, a dobro państwa, to temat świetny na każdą biesiadę, wykraczający poza sprzeczki naszych rodzimych polityków, a jeśli już tkwiąc w krajowej niezgodzie to zawsze można na to spojrzeć okiem Niemieckiego liberalnego katolickiego filozofa.
Dodać jednak muszę, że nie jest to rzetelna praca naukowa, chociaż używane zwroty coś innego sugerują. To raczej manifest, z którym się można zgadzać lub nie, ale z którym ciężko się dyskutuje na argumenty, bo nie ma się do czego odnieść.
Dodać również muszę, że ów manifest jest zerojedynkowy, jeńców nie bierze, wali po mordzie każdy przejaw myślenia socjalistycznego, którego głównym przejawem jest "nadmiar państwa" w państwie ...cokolwiek i dla kogokolwiek to znaczy.
więcej Pokaż mimo to"Nie oddawajmy naszego życia w ręce polityków, ich pragnienie ocalenia świata było [...] zawsze tylko i wyłącznie przykrywką do pragnienia rządzenia światem"
by potem z każdym kolejnym wersem eksplodować intelektualnymi...