Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie
- Kategoria:
- militaria, wojskowość
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Gaj
- Data wydania:
- 2020-08-07
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-08-07
- Liczba stron:
- 363
- Czas czytania
- 6 godz. 3 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788363537630
- Tagi:
- wojna kuchnia
Historia wojen pisana jest zazwyczaj przaśnym językiem statystyk, danych osobowych, dat potyczek i wielkich bitew, typów maszyn i biografiami zwycięskich dowódców.
Zostałem zapytany o to, czy ktoś kiedyś zajmował się wojną widzianą od strony kuchni. I wybaczcie, drogie Czytelniczki spod znaku feminizmu – nie, nie chodzi tu o typowo „kobiece” pojmowanie świata – mężczyźni idą na wojnę, a wy pieczecie im ciastka... Nie, chodziło o to, że skoro zajmuję się historią wojskowości i podobno nieźle gotuję, to może by pasowało połączyć te dwie, jakże łączące się ze sobą, kwestie. Historia wojen widziana nie przez pryzmat chłopięcych wyobrażeń, czy chłodnego oka historycznych wywodów...
Historia wybranych –o, tak lepiej – wojen, przedstawiona nieco inaczej, bo można wymieszać ze sobą dane i statystyki z wspomnieniami, raportami bojowymi, relacjami pisanymi bezpośrednio po walce i przepisami kulinarnymi tak, by otrzymać ten nie zawsze znany obraz wojny – widzianej znad stołu, paczki przesłanej rekonwalescentowi czy wreszcie, tego chyba najprawdziwszego głodu. Głodu, który jest najlepszą z przypraw, który doskwierał w okopach, który zaglądał oczyma wychudłej śmierci w obozach jenieckich czy podczas oblężeń.
Wstęp
Wstęp. Taki na drugie danie…
Rozdział 1. Wojna i jedzenie – wykład chronologiczny (miejscami)
Rozdział 2. W kolejce i z tacką – wojna z perspektywy kasyna, kantyny, stołówki
Rozdział 3. Gulaschkanone i żelazne porcje – obiad na pierwszej linii
Rozdział 4. „Cicha noc…” – gdy milkną na chwilę wystrzały
Rozdział 5. Małpy, szczury, trociny, deszczówka... – głód i pragnienie
Rozdział 6. Gdzie papierosy i chleb były walutą – obozy jenieckie, kocentracyjne, zesłania
Rozdział 7. Bo wojenny świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia... – alkohol
Rozdział 8. Wojenna kuchnia z piekła rodem – antropofagia
Rozdział 9. „Teraz jest wojna...” – pod okupacją Rozdział 10. Bo nie zna życia, kto nie jadał w marynarce
Rozdział 11. Przepisy kuchni wojskowej
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 15
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Po książkę sięgnęłam zainspirowana audycją Łukasza Modelskiego "Droga przez mąkę", goszczącego jej autorów. Spodziewałam się jakiejś rzetelnej syntezy dziejów wojskowej kuchni, ale niestety srodze się rozczarowałam. Jedynie pierwszy rozdział to bardzo pobieżna historia tematu, reszta dotyczy w 80% II wojny światowej. Niestety, sposób w jaki książka jest napisana to istny groch z kapustą. W dodatku zawiera tyle nieistotnych informacji - np., autor zdeklarowany miłośnik lotnictwa, uznał za niezbędne wymienienie wszystkich typów samolotów stacjonujących podczas wojny na Malcie. Podawanie miar - raz w gramach, a raz w funtach oraz nad wyraz niestaranna korekta, niestety nie ułatwiały mi czytania. Prawdziwym kwiatkiem jest zdanie ze str. 153: "Każdy ZAMĘŻNY żołnierz miał obowiązek pobierać [...] wikt z domu..."
Po książkę sięgnęłam zainspirowana audycją Łukasza Modelskiego "Droga przez mąkę", goszczącego jej autorów. Spodziewałam się jakiejś rzetelnej syntezy dziejów wojskowej kuchni, ale niestety srodze się rozczarowałam. Jedynie pierwszy rozdział to bardzo pobieżna historia tematu, reszta dotyczy w 80% II wojny światowej. Niestety, sposób w jaki książka jest napisana to istny...
więcej Pokaż mimo toKsiążka niewątpliwie bardzo ciekawa. Pierwszy rozdział to przybliżenie historii rozwoju garkuchni wojskowych, od wieku osiemnastego do lat powojennych. W kolejnych rozdziałach autorzy opisują systemy karmienia żołnierzy a to w polu, a to w garnizonach. Są rozdziały o tym, jak radzono sobie przy problemach z żywnością (Stalingrad itp),jest rozdział o Świętach w okopach... Są opisy racji żywnościowych, od XIX wieku po czasy obecne. Dużo wspomnień, publikowanych wcześniej jak i i niepublikowanych. Jest rozdział o żywieniu w obozach jenieckich i koncentracyjnych, jest o przypadkach kanibalizmu. Jest o żywieniu na okrętach w miarę rozwoju flot (ze szczególnym uwzględnieniem U-bootów). Jest i o roli alkoholu - od grogu po okupacyjny bimber.
Ogólnie jest bardzo dobrze, ale mam też sporo zastrzeżeń.
Książka to straszny "miszung", na jednej stronie autorzy przeskakują od wojny na Kubie pod koniec XIX wieku, przez Wielką Wojnę, Wietnam, po znowu czasy wojny secesyjnej. I tak w prawie każdym rozdziale. Żeby jeszcze było to jakoś oddzielone, choćby akapitami. Niestety, nie zawsze.
Kolejne "ale". Wydawnictwo "Gaj" specjalizuje się w książkach o zdrowiu, kuchni itp. To ich chyba pierwsza książka o tematyce wojskowej. Korekta potraktowała ją po macoszemu. Jest dużo literówek. słynne niemieckie suchary raz są Zwiebackiem, a raz Zweibackiem. Błędy w nazwiskach zdarzają się bardzo często. Niekiedy na końcu zdania brakuje kropek.
Niemniej książkę bardzo gorąco polecam, jeżeli kogoś nie zrazi informacyjny "groch z kapustą" i literówki.
Powinno być 8/10, za powyższe uchybienia, które trochę utrudniały mi czytanie, obniżyłem o jedną gwiazdkę. I tak nota jest bardzo wysoka. Książka o wiele lepsza od np. "Okupacji od kuchni".
Czekam na następną książkę autorów.
Książka niewątpliwie bardzo ciekawa. Pierwszy rozdział to przybliżenie historii rozwoju garkuchni wojskowych, od wieku osiemnastego do lat powojennych. W kolejnych rozdziałach autorzy opisują systemy karmienia żołnierzy a to w polu, a to w garnizonach. Są rozdziały o tym, jak radzono sobie przy problemach z żywnością (Stalingrad itp),jest rozdział o Świętach w okopach......
więcej Pokaż mimo to